Categories: Turda

TurdaNews – Prefectura Cluj dă verdictul: mirosul din Cluj nu depășește nivelul maxim admis de hidrogen sulfurat

Saga descoperirii vinovatului pentru mirosul insuportabil care a împânzit orașul Cluj-Napoca continuă. Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a convocat luni, 4 septembrie, o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor autorităților care au competențe în domeniu, urmare a verificărilor din teren.
Concluzia? Testările au arătat că nu este depășit nivelul maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S) din aer.
Citește și: De aici vine duhoarea care a invadat Clujul?! Iată imaginile care ar putea indica posibila cauză a mirosului! (FOTO)
„În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenția de Protecția Mediului Cluj, alături de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean, cu Direcția de Sănătate Publică a județului, cu reprezentanții Consiliului Județean și împreună cu cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), nedepistându-se depășiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S).”, transmite Prefectura Cluj.

Totodată, s-au făcut verificări și la ferma de pui din Aiton, acuzată din mai multe părți că ar fi cauza mirosurilor.
„Ulterior împrăștierii, în perioada 28-29 august, cu îngrășământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituțiile cu atribuții în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren.
De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele 2 situații în regim de urgență. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depășiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S). În ceea ce privește administratorul fermei de pui care a depozitat și împrăștiat îngrășământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfășurare și care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăștiere, acesta a pus la dispoziția autorităților documentațiile proceselor tehnologice și a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenția de Protecția Mediului, nu s-au constat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat.
În cursul dimineții zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean, cât și Direcția pentru Agricultură a județului, la fel şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrășământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecțiilor în prealabil de a fi împrăștiate. Totodată autoritățile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenților de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.

În completarea procedurilor de analiză desfășurate, Agenția de Protecția Mediului județeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrășământ provenit de la ferma de pui. De asemenea a solicitat în regim de urgență, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind așteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calității aerului din ambele zone potențial degajatoare de mirosuri.”, informează Prefectura Cluj.
Citește și: Supercom e vinovat pentru mirosul insuportabil din oraș! Ce amendă a aplicat Garda de Mediu firmei de salubritate?
Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să identifice cauzele surselor de mirosuri care au generat disconfortul olfactiv al comunităților din proximitate.

Source link

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago