Connect with us

Eveniment

Afacerea „norocoasă” de miliarde de euro la Techsylvania Cluj. „Mi-am pariat casa la ipotecă pentru companie”

Stefania Heinz

Published

on

Afacerea „norocoasă” de miliarde de euro la Techsylvania Cluj. „Mi-am pariat casa la ipotecă pentru companie”

Sacha Dragic a explicat în cadrul Techsylvania 2022 care sunt provocările atunci când clădești o companie de miliarde de dolari și că majoritatea fondatorilor nu vorbesc despre asta.
Sacha Dragic este fondatorul Superbet, o companie din domeniul jocurilor de noroc, pariuri sportive etc. Acesta s-a stabilit în România în 1995. Iar grupul Superbet a luat viață în 2008, chiar la începutul crizei economice.

Sacha Dragic a fost întrebat în cadrul panel-ului de la Techsylvana 2022 – „Provocărille construiri unei companie de miliarde de dolari despre care majoritatea fondatorilor nu vorbesc” de către moderatorul Philipp Kandal, cum este să fii într-un club foarte exclusiv a fondatorilor de companii românești de tip unicorn (companie care are o valoare de piață mai mare de un miliard de dolari – n. red.).

„Nu pot să spun că am ajuns în România neapărat din greșeală. Sunt din fost Iugoslavie, acolo a fost război. După ce am călătorit prin Europa, afacerea pe care o conduceam atunci începea să aibă tot mai multă activitate în România. La vremea aceea trăiam în Budapesta, iar în 1995 am decis că este cea mai bună alegere să mă mut în București, deoarece aproimativ 70% din afacerea mea avea legătură cu România. În 1988, la 22 de ani, m-am lăsat de facultate pentru a-mi începe o afacere cu export în Belgrad, a fost o afacere de succes la vremea aceea. Am avut suișuiri și coborâșuri, dar pot spune că am fost mai eficient la coborâșuri. Mereu mi-am luat pe post de model, persoane care au avut succes mai târziu în viață. Eu am fondat compania Superbet la 42 de ani”, a spus Sacha Dragic la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în cadrul Techsylvania 2022, ziua a doua. 

Fondatorul companiei unicorn din România a vorbit și despre cum ține pasul cu mediul de business și ce îl motivează să continue.

„Antreprenorii știu că trebuie să ai o pasiunea pentru asta, acel ceva special care te ține în priză, să nu renunți în anumite momente. Pentru că mereu au existat acele momente când antreprenorii au luat în considerare să nu mai continue și să se angajeze. Când vin greutățile, primele momente, atunci când nu mai ai bani de salarii, atunci e momentul în care trebuie să iei o decizie. Să renunți sau să continui cu dificultăți, să alegi calea grea”, mărturisește Dragic.

„Am ajuns în online mai mult decât aș fi putu visa vreodată”
Dragic a vorbit și despre inceputurile Superbet în România, atunci când a început pe stilul clasic, doar cu locații fizice, iar după a venit trecerea și în online.

„Când am început cu Superbet-ul în 2008, aveam o singură locație, am plănuit să ne extindem prin cât mai multe locații fizice în țară pentru a avea mai mulți clienți. În 2015, legislația s-a schimbat în România, iar digtalul online a devenit un punct de interes. Atunci a fost singurul moment când m-am gândit să vând Superbet, deoarece eram speriat, nu aveam expertiza suficientă în a deveni un jucător digital pe piață. Cum nu a găsit partenerul potrivit pentru a vinde, am decis să investim în tehnologie digitală. La început a fost o investiție mică, dar când am văzut în 2016 că Superbet e mai mult decât aș fi putu visa în mediul online, am decis că trebuie să dublăm sau chiar să triplăm investițiile în tehnologie digitală”, a mai spus Sacha Dragic.

Venituri de 800 de miloane de euro/Inspirați de Netflix
Dragic a aproximat că Superbet va genera venituri de 800 de milioane de euro din acest an din partea de online, care e aproximativ 85% din operațiunile companiei.

Acesta a vorbit și despre cât de greu are acces la finanțare o astfel de companie, datorită domeniului de activitate.

„Am fost foarte frustrat acum 10 ani pentru că eram, practic, pe o listă neagră a oricărei instituții de finanțare. Trebuia să facem rost de finanțări de la apropiați. Era imposibil să obținem atunci finanțare de la bănci sau de la VC (Venture Capitalist). Trebuia să avem mereu un echilibru între a crește rapid și a fi profitabili. Chiar am fost inspirați de Netflix, cum au finanțat partea digitală din providul obținut de pe urma vânzării DVD-urilor. Asta am făcut noi în 2016-2019. După acei patru ani m-am autoconcediat din funcția de CEO”, a mai spus Dragic.

Sacha Dragic spune că era inspirat de companiile mari din domeniul în care activa, companii precum Bet365 sau Betfair, dar asta nu era destul și s-a uitat la alte companii mari, din alte domenii, precum Amazon sau Netflix pentru a avea o rețetă de succes. Susține că trebuie mereu să fii atent și în afara ariei tale.

„Când am început cu Superbet, mi-am ipotecat casa pentru asta. Am pus totul în joc. E important să arăți potențialilor investitori faptul că ești dispus să pui la bătaie tot ce ai. Azi e diferit față de 2008. După ce am renunțat la funcția de CEO, m-am ocupat împreună cu o echipă, să căutăm investitori atipici”, mai spune Sacha Dragic.

Fondatorul companiei românești de miliarde de euro a vorbit și despre cum intră în legătură cu un posibil investitor. 

„Am o persoană care se ocupă cu observarea acestora, Andreea, iar dacă aceasta îmi spune că persoana resprectivă este interesantă, stabilim o întâlnire, fizic sau pe Zoom. Când mă văd cu persoana respectivă la o cafea, e important pentru mine să aflu dacă a pornit o afacere pentru a ieși de a acolo în profit sau au construit pentru că le place domeniul în care sunt. Însă acestea se pot schimba. La început și au am pornit Superbet pentru a-l vinde cu 20-30 de milioane de euro, dar după am înțeles ce fel de domeniu interesant este”, a mărturisit Dragic.

Întrebat despre impresia pe care și-a făcut-o despre domeniul antreprenoriatului din România, Dragic a spus că în ciuda lipsei de ambișie, există potențial.

„Sunt oameni extrem de talentați în România, însă cred că cea mai mare problemă este lipsa de ambiție. De obicei muți au ținte pre ușor de atins și ei cred că nu pot concura la nivel global. Ceea ce e greșit. Sunt foarte muți ingineri talentați. În loc să dezvolte un super produs, ajung să codeze ceva pentru o companie. Pare o irosire de talent”, crede Sacha Dragic.

Sfaturile lui Dragic pentru studenții care vor să pornească o afacere
Dragic a vorbit și despre opțiunile pe care le are un tânăr student care își dorește să înceapă o afacere după absolvire. 

„Eu am renunțat la facultate și mi-am fondat compania, dar diferă de la un individ la altul. Pentru mine a fost o cale fără întoarcere. M-am gândit la un moment dat că poate a fost o greșeală. Poate că dacă ar alege la început un job, ca să iși deprindă anumite abilități de muncă. Cu experiența dobândită de acolo poți evita multe greșeli în faza antreprenorială”, a mai spus Dragic.

Ce ar scrie Sacha Dragic pe un panou din Cluj-Napoca?
„Cum Zara a început să fie cel mai mare reatailer de haine din lume și a pornit din un oraș din nordul Spaniei, la fel am fost și eu cu Superbet, să fie cea mai mare agenție de pariuri din lume care să pornească din București, deci, mesajul meu pentru cei din Cluj este «De ce nu vă alăturați acestui trend»”?

 

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Magie la Cluj: Concerte Multisenzoiral cu Vivaldi și Ceaikovski! Unde? Când?

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul sub vraja lumânărilor: Concerte multisenzoriale cu Vivaldi și Ceaikovski la Auditorium Maximum

Clujenii sunt invitați în această primăvară la o experiență muzicală cum rar se întâlnește: concertele multiSENZORIAL, un concept inovator care transformă spațiile clasice în lumi de basm, inundate de lumina a mii de lumânări electrice. Atmosfera spectaculoasă, îmbinată cu măiestria unor muzicieni de top, promite o călătorie sonoră și vizuală de neuitat.

12 aprilie, ora 18:00 – Pe scena Auditorium Maximum va răsuna magia baletelor „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de nuci”, capodopere semnate de Piotr Ilici Ceaikovski. Muzica va fi interpretată de violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian, într-un decor feeric care aduce publicul direct în inima poveștilor.

Seara continuă de la ora 20:00, când începe o altă incursiune fascinantă: „Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi, aduse la viață în aceeași formulă artistică. Publicul va trăi, notă cu notă, spectacolul naturii de-a lungul celor patru anotimpuri – de la prospețimea primăverii, la arșița verii, bogăția toamnei și răceala iernii.

🎻 Programul serii include:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale

  • Vara: Allegro non molto – Adagio – Presto

  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro

  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

🎟️ Biletele sunt disponibile online și la locație (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 5), dar se recomandă sosirea cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea concertului. Evenimentele au o durată de aproximativ 60 de minute, iar accesul copiilor este permis de la 8 ani în sus.

IMPORTANT: Din motive de siguranță, lumânările folosite în decor sunt electrice, dar creează o ambianță caldă și poetică, perfectă pentru o seară specială.

Dacă vrei să evadezi din rutina orașului și să te lași purtat de muzică într-un tărâm de poveste, nu rata aceste două seri excepționale la Cluj!

Biletele se pot achiziționa aici:
https://tickets.multisenzorial.com/

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Record Store Day 2025 – 3 zile de muzică, viniluri și good vibes!

Stefania Heinz

Published

on

Pregătește-te pentru un weekend epic în Cluj, dedicat în întregime iubitorilor de muzică pe vinil! Record Store Day revine cu forțe proaspete, iar anul acesta îl sărbătorim cum se cuvine la LaVinil, Yolka și Flying Circus. Trei zile de diggin’, DJ sets și concerte care te vor ține conectat la tot ce e cool în lumea analogică.


🎧 Ce e Record Store Day?

Lansat în 2008, Record Store Day este omagiul internațional adus magazinelor de discuri independente. Artiști, colecționari și pasionați de sunet autentic se adună an de an pentru ediții exclusive lansate special pentru această ocazie. Este ziua în care muzica pe vinil devine sărbătoare globală – și nimic nu sună mai bine!


📍 Ce se întâmplă în Cluj?

🎵 LaVinil – Viniluri cât cuprinde, inclusiv ediții speciale aduse special pentru acest weekend. Dacă nu ajung toate la timp… eh, știi cum e: vinilurile bune merită așteptarea.

🌀 Târg de viniluri @ Yolka – În căutare de rarități? La Yolka te așteaptă o selecție diversă și surprize din alea care îți fac inima să tresară!

🎚️ Live Vinyl DJ Sets @ LaVinil – Muzica e în priză non-stop. DJ locali și invitați speciali vor scoate sunete groase direct de pe platan!

🎤 Concert aniversar New Disorder @ Flying Circus – Vineri, 11 aprilie, trupa New Disorder împlinește 14 ani și marchează momentul cu un super show alături de Hanging Around. Intrarea se face pe bază de bilet.

💃 Party @ Yolka – Sâmbătă se lasă cu dans! UFO și Count de Monte Disco pun vibe-ul pe repeat de la 19:00 până târziu.


🗓️ Unde și când?

📍 LaVinil – 11–13 aprilie | 14:00–21:00
📍 Yolka – 12–13 aprilie | 14:00–23:00
📍 Flying Circus – 11 aprilie | de la ora 19:00 (bilete disponibile la intrare)

🔗 Pentru program actualizat și mai multe detalii, urmărește:
LaVinil | Yolka | Flying Circus


🔊 Viniluri. Muzică. Oameni faini.

Hai să facem din Record Store Day 2025 cel mai tare weekend de primăvară!

🎶 Ne vedem printre viniluri! 🎶

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Lacrimi și aplauze! Clujul i-a oferit un moment MAGIC lui Florin Piersic alături de Richard Clayderman și Dan Negru

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul l-a ridicat în picioare! Florin Piersic, ovaționat minute în șir la spectacolul lui Clayderman!

Clujul a oferit un moment de neuitat marelui actor Florin Piersic! În cadrul spectacolului impresionant susținut de pianistul Richard Clayderman pe 29 martie, publicul clujean l-a ovaționat pe legendarul artist minute în șir, într-o atmosferă încărcată de emoție și admirație.

Dan Negru, prezentatorul evenimentului, i-a pregătit o surpriză specială lui Florin Piersic, aflat în recuperare după problemele de sănătate. Într-un video postat pe Facebook, Negru a povestit momentul: “Am ajuns la Cluj ca să îl prezint pe Richard Clayderman, unul dintre cei mai mari pianiști din istoria muzicii mondiale… dar dacă tot am ajuns aici, la Cluj, nu am ratat ocazia să îl invit la spectacol…”.

Înainte de a-l introduce pe Richard Clayderman, Dan Negru a coborât de pe scenă și s-a îndreptat către Florin Piersic, stârnind o reacție extraordinară din partea publicului. Miile de spectatori prezenți în sală s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat frenetic pe îndrăgitul actor, oferindu-i un omagiu vibrant.

“O să îi rog pe organizatori să nu se supere pe mine, că o să cobor de pe scenă un minut. Asta nu era prevăzut în program. Dar aș vrea ca lovitura de începere să fie dată de o legendă pe care vreau să o salut la Cluj, doamnelor și domnilor, Florin Piersic”, a spus Dan Negru, prezentându-l pe actor.

Florin Piersic a răspuns cu emoție la căldura publicului: “Mă bucur că suntem împreună! Vă îmbrățișez pe toți și am putere încă să vă pup pe toți…”.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite