Connect with us

Orasul Tau

Calvarul Bufniței continuă. Lucrările la monumentele istorice din Cluj, la limita dintre legalitate și escrocherie

Calin Roman

Published

on

DE SANDU MUREȘAN

Scandalul legat de dispariția peste noapte a casei monument istoric de pe strada Șincai nr.13 din Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Cei de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice susțin în continuare că ceea ce s-a întâmplat acolo reprezintă un caz ”de escrocherie”, un caz clasic de ocolire a legilor din România, unul care a făcut posibilă demolarea ilegală a unei clădiri protejate, cu ajutorul unor expertize contestate fără succes la autorități.

De cealaltă parte, cel care are în proprietate terenul din centrul Clujului, continuă să susțină că prăbușirea casei monument s-a datorat unor cauze naturale generate în special de starea șubredă a acesteia. Cert este că în acest moment din clădirea protejată a mai rămas doar fațada, în spatele căreia vom vedea curând un buiding de birouri modern.

”O escrocherie premeditată”

”Acolo s-a făcut o escrocherie premeditată. Clădirea aceea, ca și întreaga parcelă, una foarte valoroasă și cu dublă orientare către două străzi, s-a tot vândut în decursul timpului, prețul a crescut pe măsură, toată lumea făcând speculă imobiliară. Toți cei care au deținut această parcelă au trecut pe aici și au întrebat dacă n-ar putea demola clădirea respectivă. Evident, le-am spus tuturor că acest lucru este imposibil pentru că acea clădire era monument istoric. Într-un final, a fost cumpărată de actualul proprietar care a avut și el această primă întrebare legată de demolarea ei. A primit același răspuns negativ și a fost făcut un prim proiect pentru investiția ce urma să aibă loc pe terenul respectiv. S-a și dat un aviz pentru o construcție nouă amplasată în spatele clădirii monument istoric, aceasta urmând a fi restaurată.

Prin mijlocul acestei parcele speciale trece zidul medieval al orașului și acolo trebuiau făcute investigații iar proiectul să fi fost adaptat la situația existentă. A fost emis deci un aviz, o autorizație pentru demolarea mizeriilor care erau în spatele casei monument, niște clădiri fără absolut nicio valoare, urmând să aibă loc cercetarea arheologică. Executantul și beneficiarul lucrării au profitat de acest lucru, au săpat foarte mult, totul era legal, cu supraveghere arheologică, dar ulterior au demolat clădirea monument, păstrând doar fațada acesteia. În proiectul avizat la Comisia pentru Monumente Istorice nu exista așa ceva însă. Am făcut reclamații la poliție, s-au făcut niște investigații, a fost începută și o urmărire penală, iar lucrările au fost stopate pentru demolare ilegală și parțială de clădire monument istoric, pentru că subsolul ei a fost păstrat. Toți au explicat că s-a întâmplat un accident pe șantier, iar casa a căzut pur și simplu!

Au intervenit doi specialiști acreditați, un arhitect și un inginer, total lipsiți de moralitate profesională, care au efectuat o expertiză din care rezulta că acea clădire s-a prăbușit singură, în timpul săpăturilor. E la mintea cocoșului că n-a fost așa, pentru că știm cu toții felul în care se prăbușește o clădire. Zboară planșee, acoperișul etc, dar rămân ziduri în picioare, pe când în acest caz afost practic ras totul de pe fața pământului. Dar, repet, au avut un expert și un inginer atestați de către Ministerul Culturii, iar pe baza expertizelor acestora s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, concluzia fiind că această clădire acăzut singură la pământ.

S-a venit apoi la comisie cu solicitarea unui aviz nou, însă doar pentru clădirea nouă ce urma să se ridice acolo. Nu s-a dat niciun aviz din partea noastră, dar având din nou asistența, între ghilimele, a unor specialiști atestați, dar imorali, proprietarul a făcut o contestație la București, la Comisia Națională a Monumentelor, dar nici aici nu a primit un răspuns favorabil. Acum ne aflăm în situația în care va trebui să refacă întâi clădirea veche și abia apoi să discutăm despre imobilul nou, pentru că un om care procedează într-o asemenea manieră și distruge o clădire monument istoric nu mai este deloc credibil că va face vreo restaurare după finalizarea investiției propriu zise. Practic, acel individ care lucrează acum acolo a reușit să facă ce n-au reușit ceilalți proprietari înaintea sa, adică demolarea vechii construcții.

”Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal. Eu nu mă pot duce acolo să mă bat cu ei”

Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal, probabil că proprietarul va spune că se lucrează în continuare la consolidarea structurilor vechi. Din punctul nostru de vedere, acum nu mai ai ce să-i faci, eu nu mă pot duce să mă bat cu el. Comisia i-a făcut reclamații la autorități, dar s-a considerat că nu e cazul de nicio urmărire penală așa cum prevede până la urmă legea pentru distrugerea unui monument istoric. L-am prins la fața locului cu excavatorul și l-am întrebat ce face cu el, mi-a răspuns că consolidează. El va spune acum că face fundațiile de la vechea clădire pentru consolidarea actualului subsol. Nu mai avem ce face în acest moment, dacă mai fac o reclamație la poliție îmi vor râde în față. El, proprietarul va spune acum că acolo a făcut doar cercetare arheologică, dar că, dacă tot a făcut acea gaură cu acest scop, doar nu se va apuca să astupe cu pământ pentru a-și face apoi iar săpături pentru fundația viitoarei clădiri. Noi încă n-am văzut niciun document referitor la descărcarea arheologică de pe acel teren.

Oricum, putem spune de acum că orașul ăsta are un monument mult mai puțin valoros decât era înainte, pentru că de fapt va fi un fals monument istoric, măcar e bine că se va păstra fațada lui. Sper că nu vor avea nesimțirea să o demoleze și pe asta, pentru că, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas și pentru că am mai avut cazuri de genul ăsta în Cluj.

Atât timp cât nu se respectă legea, nu avem nicio șansă. Legea nu se aplică, nimeni în patria noastră n-a făcut încă pușcărie pentru distrugerea unui monument istoric. Cum să sperăm la a se întâmpla ceva în domeniul ăsta când chiar judecătorii spun că legea nu prea e bună și că e prea dură? Dar legea nu e prea dură, așa se procedează și în restul lumii civilizate. E nevoie de o implicare mai puternică a autorităților, însă asta nu se întâmplă, decât formal. De ce? Pentru că nu le pasă. Pentru că suntem cea mai coruptă țară și administrația este jalnică în toată țara și toți cei care sunt în funcții din astea alese trăiesc numai ca să fure și să jefuiască în mandatul lor. Acesta le este unicul scop.”, ne-a declarat arh.Virgil Pop, șeful Compartimentului monumente istorice și arheologice Cluj.

”În ultimii ani am trăit un adevărat calvar”

În prezent, pe terenul de pe strada Șincai 13 este o adevărată organizare de șantier, se muncește într-un ritm intens, care nu te duce deloc cu gândul la lucrări de refacere a unui imobil pus la pământ în mod dubios într-o noapte și din care a mai rămas doar fațada. Proprietarul actual al terenului este un om de afaceri maramureșean care recunoaște că existența clădirii monument istoric pe acea parcelă i-a scos peri albi în ultimii cinci ani. Mircea Mădăian spune că lucrările actuale nu au nicio legătură cu viitoarea clădire de birouri, așa cum a sugerat Virgil Pop de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice.

”Am în proprietate acel teren de mai bine de cinci ani. De atunci ne-am lovit de problema asta a existenței unui monument istoric acolo. Am avut un blocaj și datorat noului Plan Urbanistic General, ce să mai spun, a fost un adevărat calvar.

În acest moment, lucrările se desfășoară în baza unui aviz primit la sfârșitul anului trecut de la Comisia pentru Monumente Istorice pentru refacerea fațadei clădirii și a zidului fostei Cetăți a Clujului. Organizarea de șantier de la fața locului are în vedere montarea unei macarale pe care o vom folosi pentru refacerea monumentului. Am întrerupt lucrările după ce vechea clădire s-a prăbușit din cauză că era foarte șubredă, s-a făcut și o plângere la poliție, apoi a venit soluția de neîncepere a urmăririi penale, după care am primit un aviz favorabil pentru continuarea lucrărilor de refacere a ceea ce a rămas din clădire.”, ne-a declarat Mircea Mădăian, proprietarul terenului.

Pentru a cunoaște cu exactitate felul în care se derulează în prezent lucrările de construcțieide pe strada Șincai 13, Transilvania Reporter a solicitat informații primăriei Cluj-Napoca, însă acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediției.

Source Link


Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eveniment

Magia luminilor „Garden of Lights” ajunge la Cluj-Napoca, iar expoziția „Small World” este prezentată în premieră în România.

Alex Campian

Published

on

Te așteptăm începând cu 15 noiembrie și nu uita de oferta PRE-SALE cu reduceri de 30% la abonamente! https://gardenoflights.com/ro/cluj-napoca #BuyTicketsNow #GardenOfLights #Cluj #ClujNapoca

Începând cu 15 noiembrie, locuitorii Clujului și cei din împrejurimi sunt invitați să participe la o experiență fascinantă, unde magia poveștilor întâlnește tehnologia și creativitatea. „Garden of Lights” își deschide porțile în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai, oferind o călătorie captivantă prin expoziția „Small World”.

Expoziția recreează o atmosferă de poveste, fiecare pas dezvăluind o nouă destinație culturală și geografică. De la orașe europene, peisaje exotice din America de Sud, până la misterele subacvatice ale Australiei, vizitatorii vor putea explora zeci de instalații tematice, copaci luminați, scene multimedia și spectacole de lumini. Printre punctele foto și reperele culturale iconice se numără câmpul de licurici, tunelurile de lumini, lampioanele japoneze tradiționale, urșii panda din China, morile de vânt olandeze, Big Ben, London Bridge, Turnul Eiffel, cafenelele pariziene, gondolele venețiene și atmosfera vibrantă a carnavalului brazilian.

Michal Chojnacki, CEO al Wonderful Lighting, a declarat: „Vizitatorii vor explora diverse continente și vor putea vedea peisaje emblematice și repere culturale remarcabile. Prin proiecțiile spectaculoase, expoziția aduce un sentiment autentic de aventură.”

Expoziția „Garden of Lights” va ilumina Grădina Botanică „Alexandru Borza” timp de trei luni, în fiecare seară după apus, oferind o experiență de poveste pentru întreaga familie. Cu instalații de lumină artistică în aer liber, expoziția combină frumusețea naturii cu narațiuni captivante.

Wonderful Lighting a intrat pe piața românească în 2023, când prima expoziție, inspirată din „Alice în Țara Minunilor”, a atras peste 180.000 de vizitatori în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Anul acesta, aceeași locație găzduiește o expoziție inspirată din „Frumoasa și Bestia”, deschisă publicului din 25 octombrie. „Succesul nostru ne motivează să continuăm să organizăm evenimente care inspiră și aduc oamenii împreună. Suntem încântați să aducem Garden of Lights și în Cluj-Napoca, aducând astfel magia luminii și publicului din această zonă”, a adăugat Michal Chojnacki.

Biletele pot fi achiziționate online sau direct la intrarea expoziției din Grădina Botanică, fiind disponibile și abonamente de sezon pentru acces nelimitat pe toată durata expoziției.

Despre Wonderful Lighting
Wonderful Lighting, fondată în 2020 și deținătoarea brandului „Garden of Lights”, a organizat prima sa expoziție de lumini în Cracovia, în Grădina de Experimente Stanisław Lem, atrăgând un număr record de vizitatori. Compania desfășoară acum expoziții tematice în orașe europene precum Riga, Budapesta, Dinant, Cluj-Napoca și București, și recent, în Ohio, SUA. Temele expozițiilor includ basme îndrăgite precum „Pinocchio”, „Peter Pan”, „Albă ca Zăpada” și „Animale din Africa”. Wonderful Lighting colaborează cu compania americană S4 Lights, lider în iluminatul multimedia decorativ, recunoscută pentru proiectele realizate împreună cu Disneyland, SeaWorld și Silver Dollar City.

Despre Grădina Botanică „Alexandru Borza”
Fondată în 1919 și deschisă oficial în 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este un centru important de cercetare, educație și conservare. Cu o suprafață de 14 hectare, grădina găzduiește aproximativ 10.000 de specii de plante organizate în sectoare tematice și oferă facilități speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Parte a Universității Babeș-Bolyai, grădina sprijină educația în domeniile botanicii, fitogeografiei și biodiversității plantelor.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Influenceri și sute de clujeni, la concertul stradal Mano & Gregor: Street Music and Tea, un succes neașteptat!

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca, 9 noiembrie 2024 – Prima ediție a evenimentului “Street Music and Tea”, organizat de trupa Mano & Gregor, a adus un suflu nou în peisajul cultural clujean.

Concertul stradal, desfășurat pe una dintre noile zone pietonale ale orașului, a reușit să adune aproximativ 500 de participanți dornici să se bucure de muzică indie folk și ceai cald într-o atmosferă relaxantă.


Mano & Gregor, prima trupă indie folk din România, a dorit să ofere clujenilor o experiență inedită, transformând strada pietonală într-un spațiu de interacțiune și comuniune prin muzică. Evenimentul a demonstrat că locuitorii Clujului sunt pregătiți să îmbrățișeze conceptul de “stradă ca a doua casă”, animând zonele pietonale și participând activ la evenimente culturale inedite.
Prezența primarului Emil Boc în mijlocul publicului a reprezentat o onoare pentru organizatori și o confirmare a faptului că inițiativele culturale care promovează spațiul public sunt apreciate și susținute la nivel local.


“Street Music and Tea” a fost, de asemenea, un prilej de întâlnire pentru comunitatea online, evenimentul fiind vizitat de influenceri cunoscuți precum Egon Kilin (I love You Cluj), 2Distrusi, Siltrips, Victor Moldovan (VIKipedia.ro), Iuliana Gabriela Aanitei și Ralu Rh.

Primarul nostru Emil Boc prezent la concert

Primarul  a venit pentru a lua parte la concert. Acesta a băut un ceai cald, a făcut un live pe pagina sa de Facebook și a ascultat recitalul.

 

Sute de tineri, familii cu copii și oameni în vârstă s-au oprit în această seară pe Universității pentru a-i asculta pe energicii artiști de la Mano & Gregor. Acesta este primul concert stradal pe noua pietonală Universității de la inaugurarea ei.

@iloveyoucluj Mano and Gregor ♦️au facut spectacol la Street Music and Tea ✅️ #streetmusic #manoandgregor #manogregor #cluj #universitatii ♬ original sound – ILoveYouCluj

Trupa Mano & Gregor își exprimă recunoștința față de toți cei care au contribuit la succesul evenimentului și promite o nouă ediție a “Street Music and Tea” în anul 2025.

credit foto/video: Egon Kilin, Dora Babota

 

Mai multe informații legate de eveniment și de viitoarele concerte ale trupei veți găsi pe paginile social media ale trupei Mano & Gregor.
Instagram: www.instagram.com/manoandgregor
Facebook: www.facebook.com/manoandgregor
TikTok: https://www.tiktok.com/@manogregor

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Grupul de entertainment Kiddo își face debutul în Cluj-Napoca prin proiectul RIVUS, dezvoltat de IULIUS. Noul concept Hype by Kiddo aduce o experiență unică de distracție, aventură și relaxare.

Stefan Petre

Published

on

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS în parteneriat cu Atterbury Europe, va găzdui cel mai avansat centru de divertisment din România, implementat de Kiddo Entertainment. Acest concept unic va aduce în premieră la Cluj-Napoca activități deosebite care stimulează atât corpul, cât și mintea, fiind destinate atât copiilor, cât și adulților. Formatul include o gamă variată de atracții, printre care un trampoline park, zone de escaladă, trasee de aventură suspendate și obstacole, jocuri arcade și labirinturi de tobogane. De asemenea, centrul va oferi o zonă dedicată petrecerilor și un spațiu conceput pentru experiențe imersive, inclusiv realitate virtuală.

Această diversitate de activități este gândită pentru a oferi oportunități de distracție și aventură atât copiilor, cât și adolescenților și adulților, transformând centrul într-o destinație de referință pentru petrecerea timpului liber în Cluj-Napoca. RIVUS este un proiect mixed-use complex, care va include retail, spații de birouri, facilități culturale, de entertainment, un parc și servicii diverse, fiind gândit ca o destinație completă de lifestyle pentru întreaga familie.

default

default

O premieră în Cluj-Napoca

IULIUS aduce în premieră în Cluj-Napoca cele mai noi concepte de divertisment dedicate tinerilor de toate vârstele, prin intermediul ansamblului RIVUS. Proiectul urmărește modelul de succes implementat de companie în Iași și Timișoara, care au devenit huburi de referință pentru evenimente și activități recreative. De la fine dining, expoziții, și activități sportive, până la artă imersivă și escaladă, noile formate integrate în RIVUS vor transforma ansamblul într-un punct de atracție pentru publicul tânăr.

„La Cluj-Napoca, aducem un centru de entertainment la scară largă, care răspunde cerințelor publicului tânăr pentru experiențe noi. Conceptul personalizat pentru Cluj-Napoca, pe o suprafață de 1.800 mp, va îmbina sportul cu tehnologia, oferind trambuline, trasee cu obstacole și simulatoare imersive,” a declarat Oana Diaconescu, Head of Leasing Manager la IULIUS. Aceasta a adăugat că RIVUS va fi un lifestyle center inovator în România, care va combina shoppingul cu distracția într-un mod unic.

Kiddo Entertainment: Expertiza în divertisment la superlativ

Grupul Kiddo Entertainment are peste 10 ani de experiență în dezvoltarea unor concepte de divertisment inovatoare pentru toate vârstele. Fiecare spațiu creat de Kiddo oferă experiențe memorabile, combinând sportul cu tehnologia avansată. Facilitățile includ zone tematice diverse, spații pentru petreceri și experiențe captivante, care fac din fiecare vizită una specială. Kiddo își propune să transforme centrul din Cluj într-o destinație de top pentru distracție, relaxare și aventură.

„Suntem încântați să facem parte din proiectul RIVUS Cluj-Napoca. Credem cu tărie în importanța petrecerii timpului liber într-un mod creativ și interactiv. Ne propunem să aducem împreună comunitatea locală printr-o experiență de divertisment vibrantă, care să devină parte din viața socială a orașului,” a spus Cristina Șucu, co-fondator al Kiddo Entertainment.

Despre RIVUS

RIVUS este un proiect ambițios de reconversie urbană, o investiție de peste 500 de milioane de euro, ce va transforma o fostă zonă industrială de 14 hectare într-un hub urban vibrant. Ansamblul RIVUS va cuprinde cea mai mare suprafață de retail din România, cu 145.000 mp de spații comerciale, 400 de magazine și peste 30 de restaurante și cafenele amplasate de-a lungul râului Someș. Alte facilități includ un parc de 52.000 mp, o grădină japoneză pe acoperiș, spații culturale, un centru de live arts, și un cinema open air cu cele mai noi tehnologii.

RIVUS va fi un spațiu destinat nu doar cumpărăturilor, ci și relaxării și experiențelor culturale, sociale și recreative. Investiții semnificative vor fi făcute și în infrastructura de mobilitate, inclusiv un pod rutier, două pasarele pietonale, și peste 4.800 de locuri de parcare.

Acest proiect de referință va schimba peisajul urban din Cluj-Napoca, creând un spațiu de întâlnire pentru locuitorii orașului și atrăgând vizitatori din întreaga regiune și chiar la nivel național.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite