Connect with us

Eveniment

Din seria tradițiilor clujene: străvechiul ritual „boul înstruțat”, practicat în ziua de Rusalii

Stefania Heinz

Published

on

Din seria tradițiilor clujene: străvechiul ritual „boul înstruțat”, practicat în ziua de Rusalii

De Rusalii, în satele din Transilvania are loc și în zilele noastre străvechiul ritual numit „boul înstruțat” sau „boul împănat”.
Potrivit CJCPCT Cluj, tradiția este o reminiscență a unor credințe străvechi, care puneau în centrul universului lor diferite spirite sau creaturi mitice, care aveau o influență asupra naturii și asupra vieții de zi cu zi.

Ritualurile erau strâns legate de natură, care este dătătoare de viață și care are puterea de a da roade bogate și de a asigura belșugul unei comunități, sau, dimpotrivă, care are puterea de a aduce foametea datorită roadelor slabe, obținute în urma recoltelor. Astfel, pentru a influența natura, comunitățile tradiționale puneau în practică anumite ritualuri care aveau tocmai acest rol.

Ritualul „boul înstruțat” era, printre altele, o sărbătoare închinată celui mai harnic gospodar din sat. Se știe că în vechime, prezența boilor într-o gospodărie asigura bunăstare, deoarece aceste animale erau folosite la toate muncile câmpului și de aceea boul era „fala țăranilor”. Așa că cine avea boi se considera om de frunte în sat și, ca atare, se aștepta să fie respectat de ceilalți.

Se îndătina ca în ajunul sărbătorii de Rusalii, feciorii să aleagă un bou pe care-l lăsau liber să pască pe câmp până dimineață. Apoi, în zori, îl purificau cu „apă neîncepută”, îi puneau la gât cunună de flori de câmp și spice, împletită de fete, clopoței în coarne, după care fetele îl „îmbrăcau” cu ștergare, fețe de masă și brâie. Îndrumat de un conducător al cetei feciorilor, alaiul ducea „boul înstruțat” din gospodărie în gospodărie, „ca un colindat al împlinirii roadelor și al cununiei soarelui, aflat acum la apogeu”, după cum decodifică etnologul Ion Ghinoiu una dintre semnificațiile acestui ritual.

Întregul alai era stropit cu „apă neîncepută” și cu boabe de grâu, ca o invocare a ploilor, a roadelor și a prosperității. Feciorii primeau diverse daruri, ouă, colaci și alte bunătăți, mai nou țuică, urmând ca, pe înserat, după ce se termina umblatul prin sat, să cheme ceterași si să organizeze o petrecere a tinerilor.

Acest obicei se mai întâlnește și astăzi în satele de pe Valea Someșului Mic din județul Cluj. În localitatea clujeană Batin, boul este împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, după care este purtat de fete și feciori pe uliţele satului. După sfinţirea acestuia de către preotul satului, boul este eliberat, iar o fată trebuie să-l prindă, ţinându-l de coarne. Potrivit tradiţiei, fata care-l prinde se va mărita în curând. Apoi se înconjoară o masă pe care se află agheasmă, busuioc, dar şi mâncare. Acum, fata care a prins boul, împreună cu un fecior, iau cununa din capul boului şi o joacă. După ei, se prind în joc și alţi săteni.

Și în satul clujean Țop (Pădureni), comuna Mintiu Gherlii, era practicat acest obicei. „Irau doi boi, la unu i să puné pana (cununa de flori), pă corne, la hălalalt i să băga două buchete de flori în corne. Pă spate să făcé cunună de grâu până la codă, cunună de grâu și de mazăre, șî doi ficiori îl duceu de corne pă bou!” (Alexa Ioan, 90 de ani, Cercetare CJCPCT Cluj, 2022).

Acest obicei este întâlnit și la Mintiu Gherlii. A fost preluat de comunitate din satul vecin Țop. Motivul pentru care obiceiul a fost strămutat din Țop la Mintiu a fost depopularea localității, din cauza migrației localnicilor mai apropiate de orașul Gherla.La Mintiu, alaiul, în frunte cu boul înstruțat, străbate tot satul. Într-un an pornește dintr-un capăt al satului, urmând ca în anul următor să se desfăşoare de la celălalt capăt. După ce alaiul străbate întregul sat, cununa este luată şi jucată de feciori, după care aceştia o „despănează”, adica o rup şi o aruncă peste participanţi.

Și la Mănăstirea este întâlnit obiceiul „împănatul boului”. Potrivit localnicilor, a fost adus tot din localitatea Pădureni (Țop), în anul 1905 de un om din sat. În cazul în care fetele nu puteau prinde boul, îl prindeau feciorii. Dacă fetele reuşeau să-l prindă, cheltuiala de la jocul satului era suportată de feciori, daca nu, plăteau fetele. Aici, după prinderea boului, urmează obiceiul umblatului cu turca prin sat, alături de ceterași.

„De copilă am fost prezentă la această sărbătoare”, spune Eugenia Mureșan din Mănăstirea. „În Joia Rusaliilor făceam cununile din spice de grâu la fiecare cruce din sat, iar sâmbăta mergeam pe câmp după flori. Culegeam ochiul boului, iar după-masa făceam cununile de flori pe un lepedeu țesut în război. Făceam cinci cununi din ochiul boului şi din frunze de nuc, iar duminica dimineaţa mai puneam bujori şi trandafiri. Când era gata, o puneam pe trei crăcane, care se fixau aşa încât să ajungă pe botul boului. Fetele veneau acasă, feciorii spălau boul, după care ne întâlneam mai târziu, iar noi fetele îl aşteptam să-l prindem”.

Chiar dacă avem de-a face cu o fază finală a acestui ritual, rămânem surprinși de faptul că acesta a dăinuit până în zilele noastre, având rădăcini care, după unii cercetători, merg până în antichitate.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Atentie video cu impact emotional !A fost spulberat de o mașină, dar s-a ridicat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat – accident șocant în Cluj!

Alex Campian

Published

on

Pieton lovit de mașină în Băișoara, județul Cluj

Un incident cu totul ieșit din comun a fost surprins de camerele de supraveghere din comuna Băișoara, județul Cluj, în data de 21 iulie 2025. Un pieton a fost lovit violent de un autoturism în timp ce traversa strada, fiind proiectat câțiva metri prin aer, direct pe asfalt.

⚠️ Atenție! Urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.

Pe imagini se vede clar cum bărbatul este surprins de autoturism chiar în mijlocul drumului. Impactul este devastator – trupul lui zboară și se izbește de asfalt cu o forță năucitoare. Toți martorii se așteptau la ce e mai rău.

Și totuși, într-un gest care pare desprins din filmele de acțiune, pietonul se ridică aproape instantaneu. Deși vizibil rănit și șchiopătând, fuge rapid spre un magazin din apropiere, lăsându-i pe toți cei prezenți în stare de șoc.

Șoferul, vizibil bulversat, pare că nu l-a observat la timp. Din primele informații, nu există indicii că autoturismul ar fi circulat cu viteză excesivă, însă vizibilitatea și reacția întârziată par să fi jucat un rol crucial.

Martorii spun că bărbatul părea „invincibil” și nu pot înțelege cum a reușit să se ridice după un asemenea impact. „Am crezut că l-a omorât. N-am mai văzut așa ceva în viața mea”, a declarat o femeie aflată la fața locului.

Autoritățile fac cercetări pentru a stabili exact circumstanțele accidentului și pentru a afla dacă victima a avut nevoie ulterior de îngrijiri medicale.

Un miracol? Noroc? Reflexe de supraviețuitor?
Oricare ar fi explicația, acest incident rămâne unul dintre cele mai stranii și impresionante accidente surprinse în județul Cluj în ultimii ani.

Foto&video: ZiuadeCluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Accident spectaculos în Andrei Mureșanu: Mașină răsturnată și doi bărbați ajunși la spital

Alex Campian

Published

on

Două mașini avariate după un accident rutier în Cluj-Napoca

Un accident rutier spectaculos a avut loc joi după-amiază, în jurul orei 18:00, în cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, la intersecția străzilor Gheorghe Doja și Iosif Vulcan. Două autoturisme s-au ciocnit violent, iar în urma impactului, unul dintre vehicule s-a răsturnat pe carosabil.

Potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj, în accident au fost implicate două mașini. Din fericire, nicio persoană nu a fost încarcerată. Totuși, doi bărbați, în vârstă de aproximativ 20 și 70 de ani, au fost transportați la spital pentru investigații medicale. La o primă evaluare, aceștia prezentau răni ușoare.

La fața locului au intervenit două autospeciale de intervenție cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă.

Conform IPJ Cluj, coliziunea s-ar fi produs din cauza neacordării de prioritate. Un tânăr de 20 de ani din Maramureș, aflat la volanul unui autoturism, nu ar fi respectat semnalele rutiere, intrând în coliziune cu o mașină condusă regulamentar de un bărbat de 53 de ani, care circula pe strada Iosif Vulcan. În urma loviturii, vehiculul acestuia s-a răsturnat și a acroșat un indicator rutier.

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

Photos: cluj24

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Video:Electric Mlaștină Castle – Când cortul devine piscină și noroiul, decor oficial de festival 🎪

Alex Campian

Published

on

Festivalieri luptând cu noroiul în zona de camping Electric Castle

La Bonțida, muzica e tare, dar nămolul mai tare!
După o noapte de ploaie torențială, zeci de festivalieri au abandonat corturile înecate în noroi și au pornit în expediție după cazare uscată (sau măcar un pat fără bălți).

🗣️ „Numai de la camping venim în fiecare zi. A cedat cortul.”
🗣️ „Am întâlnit niște români de treabă, ne-au dat un cort de rezervă. Irlandezul din mine nu era pregătit pentru Monsoon-ul din Bonțida.”

Printre marea de cizme de cauciuc, bocanci epuizați și glume amare, un tânăr a pus punctul pe “i”:
🗣️ „Nici bocancii de tură nu fac față! Cât o costa o basculantă de pietriș? Ne simțim un pic trădați…”

Dar cum spune zicala românească neverificată:
„Unde e mult nămol, acolo e și spirit de festival!”
Căci… în ziua a doua, a apărut și soarele. Iar cu el, vibe-ul:

🎤 „Indiferent de vreme, lumea vine pentru experiența Electric Castle”, a spus optimist un organizator.

👉 Campingul e încă ocupat 70%, semn că ploaia nu distruge speranța… ci doar pantofii.
🎶 18.000 de oameni au dansat aseară, udând și ultima fibră de rezistență, iar în cele 4 zile de festival se așteaptă peste 100.000 de fani.

Sursa video; Digi24.ro

Foto:Electric Castle

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom