Actualitate
Informații actualizate despre mirosul greu din Cluj. Potrivit Prefecturii Cluj, în urma măsurătorilor efectuate de autoritățile de mediu, mirosul greu din oraș nu este „de natură să afecteze sănătatea publică”.
Laborator mobil pentru monitorizarea mirosului greu din Cluj/Foto: Prefectura Cluj
La începutul acestei săptămâni, mirosul greu a revenit în municipiul Cluj-Napoca. Prefectura Cluj anunța continuarea monitorizării sursei mirosului neplăcut, prin intermediul laboratorului mobil din Bacău. Potrivit noilor date oferite de autorități, sursa mirosului din Cluj este explicată printr-un efect cumulat al lucrărilor de la ferma din Aiton, dar și de la centrul de deșeuri din județ. Însă, Prefectura admite că mirosul a fost potențat în condițiile unor temperaturi ridicate și a mișcării curenților de aer. De altfel, rezultatele analizelor nu au evidențiat o depășire maximă admisă a indicilor specifici la ferma din Rediu. „Având în vedere măsurătorile pe 24 de ore, efectuate în teren în data de 20 septembrie, cu laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, în punctul de monitorizare de la limita amplasamentului Fermei de produse vegetale, din localitatea Rediu, comuna Aiton, jud. Cluj, urmare a analizelor efectuate cu pompa de aer de la sfârșitul lunii august, în care s-au constatat ușoare depășiri ale normelor la amoniac (NH3), rezultatele emise de autolaborator, nu relevă o depășire a normelor maxime admise, în condițiile în care activitatea de împrăștiere a îngrășământului natural se desfășura în condiții normale de lucru”, informează, vineri, Instituția Prefectului Județului Cluj. Dar, potrivit măsurătorilor efectuate, depășirile indicilor admiși nu afectează sănătatea populației.CITEȘTE ȘI:
Prefectura Cluj: Monitorizarea mirosului greu din județ continuă în Rediu, cu ajutorul laboratorului mobil„Astfel, pornind de la cele 2 principale surse de miros, atât Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cât și activitatea de împrăștierea cu îngrășământ natural de pe raza comunei Aiton, efectuate de către Ferma din localitate, operațiuni generatoare de mirosuri neplăcute prin natura activității acestora, au condus la un puternic disconfort olfactiv, potențat și de direcția curenților de aer. Urmare a constatărilor autorităților în teren, dar și a sesizărilor primite de la cetățeni, în perioadele în care activitatea de fertilizare a terenurilor era în plină desfășurare pe raza comunei Aiton, nivelul de disconfort olfactiv a fost puternic accentuat.În ambele situații, atât la CMID, cât și la ferma vegetală, depășirile normelor admise prin diferitele măsurători, nu sunt de natură să afecteze sănătatea publică, conform autorităților cu responsabilități în domeniu”, transmite sursa citată.
Autolaborator de monitorizare a aerului în Cluj și măsuri de remediere dispuse de autoritățiDupă cum arată Prefectura Cluj, în cazul mirosului neplăcut resimțit atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în județ, au fost dispuse o serie de măsuri pentru remedierea situației. Astfel, în ceea ce privește ferma de pe raza comunei Aiton, s-a solicitat respectarea cu o mai mare strictețe a Codului de Bune Practici în Agricultură, proceduri specifice în ceea ce privește modalitatea de fertilizarea a terenurilor în condiții de temperatură, curenți de aer și umiditate, iar ambilor operatori, revizuirea și conformarea cu Planului Propriu de Gestionare a Disconfortului Olfactiv. „Totodată urmare a numeroaselor verificări din partea autorităților, Ferma vegetală a depus documentația specifică pentru obținerea Autorizației de mediu pentru activitate de colectare deșeuri nepericuloase și pentru platformele temporare de depozitare a deșeurilor, unde vor fi stabilite toate măsurile specifice de protecția mediului”, arată sursa citată. În ceea ce privește CMID, pentru neregularitățile cu privire la condițiile prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, a fost stabilită o sancțiune contravențională și măsuri de remediere.Județul Cluj va dispune de un autolaborator propriu, acordat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la finalul anului, după încheierea procedurilor de acreditare, mai arată Prefectura Cluj. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link