Connect with us

Turda

TurdaNews – Prefectura Cluj, după monitorizarea situației cu mirosul: Totul se încadrează în limitele normale…

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Prefectura Cluj, după monitorizarea situației cu mirosul: Totul se încadrează în limitele normale...

Având în vedere sesizările cetățenilor din municipiul Cluj-Napoca și din împrejurimi, referitoare la disconfortul olfactiv din ultima perioadă, în contextul verificărilor în teren efectuate de către autoritățile cu atribuții în domeniu și a rezultatelor obținute inițial, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj analizează cu ajutorul autolaboratorului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, calitatea aerului din zona de monitorizare.

Pornind de la faptul că la măsurătorile anterioare, din perioada 04-05 septembrie, efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, în zona fermei din satul Rediu, comuna Aiton, prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0,1421 mg/m3  față de 0,1000 mg/m3), și că la momentul măsurătorilor cu autolaboratorul, activitatea fermei era sistată din propria inițiativă a societății, începând cu 8 septembrie a.c., autolaboratorul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va reveni în proximitatea zona fermei din satul Rediu, pentru a efectua noi monitorizări în vedere obținerii unor rezultate concludente, după reluarea activității.
Monitorizările efectuate de către autolaborator pentru depistarea poluanților gazoși asigurând o bună reprezentativitate a punctelor de monitorizare pentru respectarea conformității STAS 12574-87 „Aer din zonele protejate. Condiții de calitate”, pentru probe de scurtă durată (30 min) și respectiv probe de lungă durată (medie zilnică), au fost determinate concentrațiile de monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), particule în suspensie PM 10, precum și pentru o serie de compuși organici volatili BTEX.
În baza datelor achiziționate de analizoarele din dotarea autolaboratorului se observă următoarele:
Pentru amoniac NH3
La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii de scurtă durată (30 min) și a valorii medii zilnice de lungă durată (24h) sub concentrațiile maxime admise.
– valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,33 ÷ 43,41 µg/m³, pentru punctul 1 – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv în domeniul 3,94÷27,17 µg/m3, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă (CMA) este de 300 µg/m³.
– valorile medii de lungă durată au fost 17,4 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 8,35 µg/m³, în punctul 2 – ferma din satul Rediu, comuna Aiton, iar cantitatea maximă admisă este de 100 µg/m³.
Pentru hidrogen sulfurat (H2S):
La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice de lungă durată(24) sub concentrațiile CMA (Concentrația Maximă Admisă), conform prevederilor referențialului STAS 12574-87.
S-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID, în condiții meteo de viteză vânt 0,3-0,4 m/s și direcția vântului N-NV predominantă.
– Valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,90÷18,42 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,16÷ 6,72 µg/m³, în punctul 2. Subliniem faptul că valoarea CMA pentru H2S la valorile medii de scurtă durată este de 15 µg/m³.
– Valorile medii de lungă durată au fost 7,68 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 5,97 µg/m³, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă în acest caz este de 8 µg/m³.
Pentru pulberi în suspensie la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică pentru pulberile în suspensie PM10, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, valoarea pentru punctul 1 a fost de 21,16, respectiv la punctul 2 a fost de 17,68, CMA fiind de 50 µg/m³.
Pentru dioxid de azot (NO2) – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii orare sub valorile limită, conform Legii 104/2011. Astfel, valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,10÷38,71 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,35÷18,75 µg/m³, în punctul 2. Valoarea CMA este de 200 µg/m³.
Pentru dioxid de sulf SO2 – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică, respectiv valoarea limită orară, conform Legii nr. 104.2011. Astfel:
– Valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,99÷9,17 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 2,98÷5,23 µg/m³, în punctul 2. CMA, în acest caz este de 350 µg/m³.
– Valorile medii zilnice au fost 7,36 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 4,07 µg/m³, în punctul 2, iar în acest caz 125 µg/m³.
Pentru monoxid de carbon CO – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea sub valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore, conform Legii nr. 104/2011. Astfel valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore a fost de 0,59 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 0,33 µg/m³, în punctul 2. Pentru monoxidul de carbon, CMA este de 10 µg/m³.
Instituțiile cu atribuții în domeniu analizează în mod activ, prin procedurile specifice și determinări de specialitate, calitatea aerului și a nivelului substanțelor din aer. Totodată personalul de specialitate realizează, în continuare, verificări la ambele locații, în vederea stabilirii unor măsuri specifice conform legislației în vigoare, pentru fiecare operator în parte, în vederea reducerii riscului de producere de disconfort olfactiv pentru cetățeni.

Source link

Facebook Comments Box

Turda

Salina Turda se mărește cu încă 10.000 de metri pătrați, adăugând o nouă mină echipată cu 5 lifturi panoramice, un râu artificial și alei suspendate pentru o experiență inedită.

Diana Petrescu

Published

on

O nouă mină de 10.000 de metri pătrați va fi deschisă în curând pentru turiști. Este vorba despre Mina Iosif, care va include 5 lifturi panoramice, un râu artificial și mai multe alei suspendate. Cu o investiție de peste 25 de milioane de euro, autoritățile locale estimează că numărul turiștilor va fi dublat.

Mina Iosif, cunoscută și sub numele de Sala Ecourilor, a fost o sursă majoră de sare în zonă timp de 150 de ani.

„În prezent, mina poate fi vizitată doar de la nivelul balconului. Mina Iosif are o formă de clopot, a fost exploatată din 1740 și are o adâncime de 115 metri”, explică Mădălina Craiu, ghid la Salina Turda, pentru digi24.ro.

Lucrările de extindere sunt programate să înceapă anul viitor și vor dura doi ani, conform autorităților.

„Se va extinde pe aproximativ 10.000 de metri pătrați, iar finanțarea este estimată la 25,5 milioane de euro. Noua salină ar putea dubla numărul de vizitatori, atingând, conform estimărilor noastre, între 1,2 și 1,5 milioane de turiști anual”, a declarat Cristian Matei, primarul orașului Turda.

Reprezentanții Salinei Turda au anunțat revenirea la programul de toamnă pentru vizitatori. Astfel, obiectivul turistic va fi deschis zilnic între orele 9:00 și 17:00, cu ultima intrare permisă la ora 16:00.

„Toamna a sosit, iar școala începe!

Cu amintiri dragi din vara minunată care s-a încheiat, vă informăm că programul Salinei Turda, cel mai îndrăgit obiectiv turistic, va reveni la intervalul orar 09:00 – 17:00, cu ultimul acces în subteran la ora 16:00.

Vă așteptăm în continuare, zilnic, pentru momente de neuitat și experiențe fantastice!” au transmis oficialii Salinei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Locuri de vizitat in Romania

FOTO – Lacul sărat din Cluj unde te poți scălda gratuit! Este o adevărată comoară, iar acum a fost curățat

Diana Petrescu

Published

on

Lacul Tarzan din Turda, un lac cu apă sărată renumit pentru proprietățile sale curative, a fost modernizat recent. Cu toate acestea, accesul rămâne gratuit, oferind astfel tuturor șansa de a beneficia de această comoară naturală.

La Turda, era de ceva vreme ”băltoaca”, extrem de sărată, dar abandonată de autorități, mai ales ca era ștrandul municipal lângă, cu taxă, și lacul ‘Tarzan’, cu acces general. Totuși, Tarzanul e mai pe nebuneală, aici pensionarii vor, firesc, liniște.

Lipseau dușuri, coșuri de gunoi, wc, foișoare, bănci, pontoane solide, nu improvizații, curățenie, gărdulețe care să delimiteze clar locurile de șezut de parcare.

În urma unui proiect câștigător de bugetare participativă, cu voturi online, dar mai ales offline, seniorii din toată țara se bucură de balta sărată, foarte sănătoasă pentru piele. Și nu doar ei, erau și destui copii din zonă si de vorbit se auzea în trei limbi, română, maghiară ori români. Lacul e decolmatat și mai adânc, curățenia exemplară, iar sarea, oricât de bună e ea, nu mai irită după ce te speli bine. Plus că nămolul în care ne distrăm constant vine mai ușor jos. Toaleta e de bun simt, mai ales când ai copii. Aș merge, dacă e buget, pe toaletă cu spălare automată, nu wc ecologic. Plus că aș mai pune explicații despre sărătura unde suntem, de ce e arie naturală protejată, iar mașinile le-aș muta si mai departe față de gărdulețul actual”, a explicat activistul Octavian Dohotaru.

Acesta a spus că proiectele de bugetare participativă ar trebui extinse.

Se pot face mult mai multe prin bugetare participativă si astfel de exemple să se multiplice cât mai tare, dar mai ales în adâncime. Discutăm cum putem face asta mâine, luni, ora 18, La Terenuri, în amfiteatrul cerut de mediul asociativ, alături de civici și candidați la alegerile locale. Mă bucur să moderez discuția de mâine, din partea Asociației Societatea OrganizatăSustenabil SOS, la invitația Consiliului Civic Local.

Mă bucur că am impulsionat introducerea bugetării participative în RO. Am ținut doar sa arăt un exemplu simplu, light, de vacanță, dar de care beneficiază anual zeci de mii de români, din vizita de azi la băi, pentru a arăta că merită revitalizat procesul la noi”, a mai spus Dohotaru.

Implicarea Directă a Comunității în Prioritizarea Cheltuielilor Locale: Bugetarea Participativă

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite