Connect with us

Sport

Clujenii se vor putea bucura de parcul modernizat din centrul Clujului din iarna anului viitor. Tarcea: „Nu ne vom atinge de niciun arbore din Parcul I.L.Caragiale”.

Stefan Petre

Published

on

Imagini randări reabilitare Parc ILCaragiale/ Foto: Someș-Top-Grup Facebook.com

Administrație

Recent, Primăria a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a Parcului I.L.Caragiale, proiect ce include și decopertarea Canalului Morii. Clujenii se vor putea bucura de noul spațiu verde din iarna aului viitor.

Imagini randări reabilitare Parc ILCaragiale/ Foto: Someș-Top-Grup Facebook.com

  


La finalul lunii trecute, administrația locală a emis autorizația de construire pentru amenajarea Parcului I.L.Caragiale. Proiectul include și reconfigurarea zonei adiacente prin crearea de spații pietonale suplimentare, dar și descoperirea Canalului Morii.  Orașul se întoarce cu fața spre SomeșProiectul de revitalizare a parcului situat în centrul Clujului include și reamenajarea aleilor adiacente, descoperirea canalului Morii de pe strada George Barițiu, precum și reabilitarea străzii Octavian Petrovici, prin implementarea conceptului de shared-space, dar și prin eliminarea parcărilor existente. 


Potrivit asigurărilor oferite de Primărie, arborii existenți vor fi păstrați. „Am avut de ales între două situații: să lăsăm parcul în starea în care se află ori să investim bani europeni pentru a-l moderniza astfel încât să ne putem bucura de un spați verde de calitate. 


Noutatea constă în decopertarea Canalului Morii pentru a oferi acces la râu. În rest, zona se va amenaja în consonanță cu celelalte parcuri amenajate din municipiul Cluj-Napoca. Dar prin acest proiect vom întoarce fața orașului spre Someș. Canalul Morii este al doilea curs de apă important care trece prin centrul orașului și trebuie decopertat. Acesta a fost acoperit cu o dală de beton, încă de la sfârșitul anilor ’80, iar astăzi trebuie redat comunității, după cum era odinioară. Trebuie pus în valoare sub o formă care să ne bucure pe toți. Acolo nu ne vom atinge de niciun arbore, pentru că sunt arbori sănătoși. Doar dacă vor fi situații punctuale, în urma analizelor, atunci vom lua o decizie. Dar nu vom atinge de niciun arbore, din contră vrem să plantăm arbori suplimentari”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 


 Se împlinesc trei ani de la lansarea licitației pentru modernizarea parcului I.L.Caragiale. Potrivit reprezentanților administrației locale, procesul de reabilitare a zonei a fost unul laborios, însă toate etapele aferente proiectului au fost parcurse cu succes, situație în care pot fi inițiate lucrările în teren.CITEȘTE ȘI: 
Zeci de parcări din centru, DESFIINȚATE! Încep lucrările la Parcul I. L. Caragiale„Este un parc aflat în zona zero a orașului, dar care nu arată cum ar trebui. A fost un efort de lungă durată, pentru că mai întâi a trebuit să găsim sursa de finanțare, iar după s-au deasfășurat licitațiile necesare pentru acest obiectiv, avem autorizarea de construire, am trecut și de etapa consultării publice, precum și de etapa avizării, iar acum suntem în punctul în care putem da startul lucrărilor la acest parc”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio locale. 


Cu privire la spațiul de parcare din zonă, municipalitatea anunță că acesta va fi desființat pentru extinderea spațiilor pietonale. „Trebuie să lărgim și trotuarul, iar spre Canalul Morii nu va mai fi spațiu dedicat pentru mașini. Discutăm de o suprafață amenajată totală de circa 11.600 mp, iar Parcul I.L.Caragiale va dispune de o suprafață amenajată de 4.800 mp. Vom face toate sistematizările, în condițiile în care orașul trebuie să fie în primul rând pentru pietoni”, a explicat Dan Tarcea.Durata contactuală a termenului de execuție a lucrărilor este de 14 luni de la ordinul de începere. Acest termen poate fi depășit, în funcție de condițiile meteo care pot afecta desfășurarea lucrărilor din teren. Astfel, noul spațiu verde din centrul municipiului Cluj-Napoca ar putea fi modernizat până în decembrie 2024, în condițiile în care nu vor fi înregistrate întârzieri. Destinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic. Proiectul de modernizare a Parcului I. L. Caragiale prevede transformarea străzii Octavian Petrovici în spațiu pietonal. De asemenea, parcarea din fața Palatului Telefoanelor va fi desființată, în locul acesteia urmând să fie extins parcul.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite