Actualitate
Afacerile locale din industria ospitalității, situate în centrul Clujului, sunt afectate de șantierul prelungit de pe strada Universității. „Într-un proiect de construcție prelungit și înghesuit, nicio afacere nu poate înflori, iar existența noastră este amenințată”, arată proprietarii din zonă.
Strada Universității, în șantier/Foto: monitorulcj.ro
Șantierul de pe străzile Universității-Kogălniceanu trebuie închis, în baza unui termen extins de finalizare a proiectului, la finalul lunii decembrie 2023. Proprietarii localurilor situate pe strada Universității au lansat o petiție prin care solicită Primăriei identificarea unor soluții pentru sprijinirea acestor mici afaceri, care nu reprezintă doar locuri de muncă, ci și „tradiția locală”. Astfel, reprezentanții industriei HORECA din zonă arată că, după perioada pandemică, care a ridicat o serie de probleme acestui sector de activitate, șantierul prelungit de pe strada Universității riscă să afecteze funcționarea localurilor cu tradiție din centrul orașului. „Am simțit, alături de ceilalți comercianți, greutatea a doi ani de pandemie, urmată de lupta cu inflația și creșterea bruscă a costurilor de întreținere, chirie, materii prime și lucrările extinse de reabilitare a străzilor, care durează de mai mult de un an. Într-un proiect de construcție prelungit și înghesuit, nicio afacere nu poate înflori, iar existența noastră este amenințată.Admit că acordurile cu constructorul însărcinat cu reabilitarea străzilor din centrul orașului au fost încheiate în conformitate cu legea și procedurile legale și nu am niciun motiv să le contest. Micile întreprinderi din centrul Clujului, inclusiv a mea, formează nucleul comunității noastre și se confruntă acum cu o amenințare de proporții.Susținerea acestor afaceri nu este doar o obligație economică, ci și un indicator al angajamentului vostru față de comunitatea noastră și dinamismul centrului orașului. Aceste afaceri nu sunt doar locuri de muncă, ci și piloni ai culturii și tradiției locale”, semnalează inițiatorii petiției.
Soluții pentru susținerea afacerilor cu tradiție din centrul ClujuluiInițiatorii petiției solicită Primăriei Cluj-Napoca adoptarea unor măsuri urgente de sprijin pentru afacerile cu tradiție afectate de lucrările extinse de pe șantierul străzii Universității. „Sper că veți lua în serios această problemă urgentă și veți identifica soluții legale și realizabile pentru a ajuta micile afaceri în aceste momente dificile. Vă rog să acționați rapid în această situație și să luați în considerare opțiuni care pot include asistență financiară, beneficii fiscale sau alte măsuri care pot ajuta micile afaceri să supraviețuiască în această perioadă complexă.Vă solicit să acordați acestei cereri atenția pe care o merită și să acționați decisiv pentru a permite micilor afaceri să reziste și să continue să contribuie la creșterea și prosperitatea comunității noastre”, arată inițiatorii petiției. La mijlocul lunii octombrie, Consiliul Local aproba majorarea costurilor lucrărilor de modernizare a străzilor din centrul Clujului, printr-o suplimentare de 14,1 milioane lei, TVA inclus (circa 2,8 milioane de euro).Modernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității, un proiect complicat ce a dat bătăi de cap administrației locale, a început în ianuarie 2022. Proiectul include străzile din zona istorică a Clujului – str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.În perioada implementării, proiectul a fost marcat de o serie de probleme. În septembrie 2023, Primăria rezilia contractul cu proiectantul Mossfern, responsabil de amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu.În 31 decembrie 2023 proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente ar trebui finalizat. Termen extins până la finalul lui 2023 pentru încheierea lucrărilor de modernizare/Foto: monitorulcj.roCitiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link