Connect with us

Sport

S-a deschis parcul fotovoltaic și eolian de la Cluj Innovation Park. Emil Boc: „Mai puțină poluare și mai multe energie verde care nu ne duce în spital”

Stefan Petre

Published

on

Joi, 2 noiembrie, s-a deschis parcul fotovoltaic și eolian de la Cluj Innovation Park, realizat pe o suprafață de 17.000 metri pătrați/ Foto: monitorulcj.ro

Administrație

Joi, 2 noiembrie, s-a deschis parcul fotovoltaic și eolian de la Cluj Innovation Park, realizat pe o suprafață de 17.000 metri pătrați.

Joi, 2 noiembrie, s-a deschis parcul fotovoltaic și eolian de la Cluj Innovation Park, realizat pe o suprafață de 17.000 metri pătrați/ Foto: monitorulcj.ro

  


Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare din România a fost inaugurat, joi, 2 noiembrie, în zona Lomb din Cluj-Napoca, în cadrul Cluj Innovation Park, în urma unei investiții de 2,6 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul local. 


Energia produsă în acest parc se va consuma în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC poate fi produsă în rețea. La inaugurarea parcului s-a aflat și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.



Boc: „În primul rând e vorba de o viață mai sănătoasă la Cluj”Potrivit edilului, acest proiect este cel mai important din România.„Este un eveniment important în istoria Clujului când deschidem un parc fotovoltaic în Lomb după parcul fotovoltaic pe care l-am deschis în Someșeni împreună cu Regia de Termoficare, un parc care deservește aproximativ 6.000 de locuințe (…) iată că aici în Lomb suntem în măsură să deschidem cel mai important proiect de parc fotovoltaic din România prin specificul lui și anume are și producție și cercetare (…) E un proiect din fonduri europene cu o confinanțare importantă de la nivel local, o treime din 2,6 milioane de euro fiind asigurată de către primăria municipiului Cluj-Napoca. Practic acest parc asigură cam 70% din energia necesară funcționării ecosistemului de aici din Lomb. Ne producem, încet dar sigur, energia necesară pentru a deveni încet dar sigur independenți din punct de vedere energetic. Acest proiect este important pentru Cluj pentru că ne arată că suntem pe direcția corectă (…) În primul rând e vorba de o viață mai sănătoasă la Cluj, mai puțină poluare și mai multe energie verde care nu ne duce în spital. La nivel european aveam aproximativ 400 de decese premature avem din cauza poluării (…) Energiile vechi, pe combustibili fosili, și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul.
Acest proiect nu este un o picătură într-un pahar cu apă. El vine în continuare la parcul fotovoltaic din Someșeni dar și în continuarea unui alt proiect pe care noi l-am dezvoltat și l-am pus în aplicare și aici mă refer la faptul că până în momentul de față am instalat panouri fotovoltaice pe 9 clădiri publice. Aici amintesc baza sportivă Gheorgheni, piețele IRA și Grigorescu și celelalte și doar până la 1 august pot să vă spun că din aceste panouri fotovoltaice amplasate pe 9 clădiri publice din Cluj am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul plantării a 2.500 de copaci într-un an de zile”, a declarat edilul.



Emil Boc în cadrul conferinței de presă/ Foto: monitorulcj.roSuprafața parcului este de 17.000 de mpTehnologiile instalate în parcul fotovoltaic și eolian, realizat pe o suprafață de 17.000 de metri pătrați, permit o capacitate de 1MW. Acesta este gândit și pentru a funcționa ca un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panourile fotovoltaice și instalațiile eoliene moderne.Parcul va îndeplini rolul unei platforme suport pentru efectuarea de cercetări complexe în domeniul energiilor alternative, oferind acces gratuit la instalațiile existente pentru membrii clusterului TREC care desfășoară activități de cercetare în domeniu.


Energia produsă în acest parc se va testa în parcul industrial Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării Centrului CREIC poate fi produsă în rețea. Ulterior se vor adăuga consumatori suplimentari astfel încât, din totalul energiei produse, peste 90% să fie consumată în timp real.Prin acest parc se urmărește creșterea capacității de cercetare și inovare a Clujului în domeniul energiei. Date tehniceCapacitatea totală instalată: 1 MW, distribuită astfel:400 KW – panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport390 KW – panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă (clasică)200 KW – panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking10 KW – o turbină eoliană cu pale verticalePanourile fotovoltaice alături de turbină eoliană/ Foto: monitorulcj.roProducție anuală estimată de energie: 1200 MWH/anCapacitatea de stocare:100 KWh baterii cu plumb10 KWh baterii Li-lonValoarea totală a proiectului este de 13.018.416 lei. Proiectul CITAT-E este realizat de către INCDTIM și TREC – Transylvania Energy Cluster în cadrul Programului Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local prin intermediul Cluj Innovation Park. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite