Connect with us

Sport

INTERVIU. Postul Crăciunului, o probă a credinței. Timp de 40 de zile, creștinii „îşi curăţă sufletele şi trupurile”

Stefan Petre

Published

on

Familie reunită de Crăciun/ Foto: depositphotos.com

Timp Liber

Începând din data de 14 noiembrie am intrat în Postul Crăciunului, primul post din anul bisericesc și ultimul din cel civil. Ce este important de reținut este că acest post nu se referă doar la mâncare, ci este și o perioadă de curățare sufletească.

Familie reunită de Crăciun/ Foto: depositphotos.com

  


Pe 14 noiembrie a început Postul Crăciunului și durează până pe data de 24 decembrie, atunci când gospodinele se pregătesc cu bucate cea mai importantă zi din an. 


Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile şi se numără printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox. În cele 40 de zile din Postul Crăciunului, credincioşii se abţin de la a consuma alimente de origine animală şi se adâncesc în rugăciune.Despre semnificația acestei importante perioade și cum trebuie să ne comportăm în perioada postului, reporterii monitorulcj.ro au vorbit Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.



CITEȘTE ȘI:
Când se taie porcul de Crăciun? De ce trebuie să respecți neaparat tradiția populară„Postul Crăciunului în primul rând ar trebui să fie o sărbătoare, o bucurie pentru fiecare deoarece credinciosul are ocazia să-și reașeze ființa punând sufletul deasupra trupului, să-și asume acest exercițiu de credință care să-l întărească sufletește și mai ales să simtă că făcând această călătorie să se apropie și mai mult de sărbătoarea Nașterii Domnului și de această frumoasă întâlnire între Dumnezeu și umanitate care se petrece într-o intimitate sufletească a fiecărui creștin”, a declarat Bogdan Ivanov. Postul Crăciunului, o probă a credințeiPotrivit lui Bogdan Ivanov, Postul Crăciunului este o probă a credinței.


„Postul este o măsură și o probă a credinței. Așa cum în viața noastră obișnuită avem nevoie de momente în care să ne arătăm capacitățile și puterea, așa și în viața spirituală avem nevoie de post deoarece credința trebuie să fie întărită și postul este o astfel de perioadă în care credința se întărește. 
Postim mai ales pentru că avem nevoie de Dumnezeu mai aproape de noi. În post nu ne lipsește neapărat ceva, adică mâncarea mai bogată în calorii, ci ne lipsește cineva, și anume Dumnezeu”, a adăugat Bogdan Ivanov.Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc. Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii.


În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), precum şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă, când se dezleagă la peşte, untdelemn şi vin, de asemenea şi la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea. Între sfinţii ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la peşte, în cursul săptămânii, se află: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie) şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie). În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până după-amiază, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon. În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.„Ținuta pe care noi creștinii trebuie să ne-o pregătim în postul acesta este ținuta interioară, curățenia sufletească. Postirea nu trebuie să fie ceva ostentativ, trebuie să vină natural, ca un sentiment că atunci când postești faci o jertfă personală deoarece te reții de la foarte multe lucruri care îți fac plăcere. Postul să aibă și o intimitate a lui, atunci când postești să nu te arăți trist, dimpotrivă, te speli pe față și îți păstrezi această realitate în inima ta.
Postul trebuie să fie o deschidere și către semeni. Să ne bucurăm cu cei care postesc și să nu-i judecăm pe cei care nu o fac”, a transmis Bogdan Ivanov. Și copiii din adolescență pot să postească.Care sunt rânduielile liturgice din Postul Crăciunului?„Spre deosebire de Postul Paștelui unde avem altă configurație liturgică, Postul Crăciunului nu are nimic deosebit. Ce este deosebit este momentul din 21 noiembrie, momentul în care se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului când prin cântările de la biserică suntem anunțați că Hristos urmează să se nască. Aspectul liturgic este unul obișnuit, sunt cele curente din tot timpul anului, excepție fiind cel de la finalul acestui post și anume Ajunul Crăciunului și în care se săvârșește liturghia Sfântului Vasile cel Mare”, a declarat Bogdan Ivanov.Ce se întâmplă cu cei care nu pot să postească?Părintele Bogdan Ivanov a venit și cu o serie de recomandări pentru persoanele care nu pot să postească din anumite probleme de sănătate.„Postul este recomandat, nu impus, el trebuie asumat liber. Cei care nu pot să postească alimentar din motive de sănătate, fie sunt învârstă, fie sunt în diferite situații mai delicate să primeze postul sufletesc mai intens”, a adăugat Ivanov.Cum trebuie să fim de Crăciun din punct de vedere spiritual?„Trebuie să fim într-o stare interioară bine așezată, să nu fim în pragul unor alergări care să ne facă să fim incapabili să simțim sărbătoarea Crăciunului. Hristos se naște în sufletul fiecărui om.
Crăciunul să nu fie o alergătură după cadouri, această sărbătoare trebuie să ne facă mult mai solidari unul cu celălalt, să ne îndemne mai mult sufletește să oferim bucurii celorlalți și să ne gândim că de multe ori avem semeni care nu se pot bucura de un Crăciun liniștit sau așezat așa cum avem noi. Consider că o faptă bună pe care ți-o poți face cu discreția pe care o cere și Iisus Hristos este cea mai mare bucurie pe care ți-o oferi”, a încheiat Bogdan Ivanov.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

🕯️ Ne-a părăsit Mihai Leu – campionul care a inspirat o generație

Alex Campian

Published

on

Fostul mare sportiv român, Mihai Leu, s-a stins din viață marți seară, la vârsta de 56 de ani, după o luptă grea cu boala. A fost internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, începând cu data de 21 iunie 2025, suferind de insuficiență pulmonară și metastaze pulmonare, pe fondul unui cancer de colon diagnosticat în urmă cu zece ani.

🥊 Un campion în ring și în viață

Născut la 13 februarie 1969, Mihai Leu a început boxul în 1978, la clubul Metalul Hunedoara. A fost legitimat și la Dinamo, Steaua, apoi la Bayer Leverkusen în Germania. A câștigat titlul de campion mondial WBO în 1997, la Hamburg, fiind unul dintre puținii sportivi români neînvinși în cariera de profesionist (28 victorii din 29 de meciuri, 10 prin KO).

A fost campion mondial la juniori și campion al Germaniei, fiind membru al prestigiosului club Universium Box Promotion.

🏁 De la ringul de box la cursele de raliuri

După retragerea din box, Mihai Leu s-a reinventat ca pilot de raliuri. A debutat în 1994 la Raliul Banatului, conducând un Volkswagen Golf GTI 16V. A devenit campion național absolut la raliuri și a câștigat de trei ori titlul de campion la viteză în coastă. A fost desemnat între primii 10 sportivi ai anului 2003.

⚕️ Lupta cu cancerul

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer de colon. A trecut prin multiple intervenții chirurgicale și tratamente dificile. Ultima operație a avut loc în primăvara lui 2025. A fost internat și în decembrie 2024 și mai 2025, din cauza unor complicații.

Pe 21 iunie 2025, a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul Fundeni, în stare gravă, din cauza unei hemoragii. A fost internat la terapie intensivă, dar din păcate, organismul său nu a mai rezistat.

🕯️ Mesaj emoționant al familiei

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune. Nu te vom uita niciodată.” – mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a sportivului.

👨‍👩‍👦 Viața personală

Mihai Leu a fost căsătorit timp de peste 30 de ani cu Ana Leu și a avut un fiu, Marco Leu. A fost un tată și soț devotat, un om iubit și respectat.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

ATHLETIC SPORT CENTER – Cel mai complex centru de fitness, recuperare și lifestyle din Cluj

Dani Muresan

Published

on

  „Aici nu vii doar să faci sport. Vii să ai grijă de tine.” 

Un concept pe patru niveluri, gândit pentru fiecare obiectiv

Athletic Sport Center nu este o simplă sală de fitness. Este un centru complet de mișcare, performanță, sănătate și recuperare, construit inteligent pe patru niveluri, fiecare dedicat unui alt tip de experiență.
Fiecare etaj este creat special pentru un tip de experiență. De la zona dedicată forței și antrenamentelor funcționale, la spațiile de bodybuilding, cardio, clase de grup sau pregătire fizică pentru juniori, până la mansarda transformată în centru de recuperare și terapii, Athletic este un spațiu care îți oferă mult mai mult decât o sală de sport obișnuită.

O experiență care începe cu vibe-ul potrivit

La intrare, te întâmpină un spațiu cald și elegant, cu un Nutri Bar gândit pentru socializare, relaxare și un început de antrenament diferit. Aici, cafeaua, smoothie-ul sau shake-ul nu sunt doar o pauză, ci parte din ritualul tău de wellbeing.

Forță, power, energie

Primul nivel este dedicat celor care iubesc antrenamentele de forță, powerlifting sau cross training. Spațiul este amplu, aerisit, dotat cu platforme de haltere, gantere până la 60 de kilograme, rack-uri, accesorii pentru antrenamente funcționale, aparate de anduranță precum SkiErg, AirBike sau stairmaster.

Bodybuilding, tonifiere și cardio premium

Dacă preferi antrenamentele clasice de fitness sau bodybuilding, al doilea nivel oferă un spațiu luminos, cu aparate premium de la Hoist și alte branduri internaționale, unde designul ergonomic și siguranța fiecărui aparat transformă fiecare mișcare într-o experiență controlată și eficientă.

Clase de grup și pregătire fizică pentru junior

Următorul nivel este dedicat celor care preferă un antrenament mai lejer, dar la fel de eficient. Zona pentru clase de grup este un magnet pentru cei care caută energie, comunitate și diversitate. Clasele de Pilates, Zumba, Full Body, Glutes & Abs, Core & More, Tabata sau HIIT atrag zilnic participanți, mai ales public feminin.
Același etaj găzduiește și zona destinată pregătirii fizice pentru juniori. Copiii între 7 și 14 ani beneficiază de programe special concepute pentru vârsta lor.

Recuperare, terapie și echilibru

Mansarda este poate cel mai neașteptat și special spațiu. Departe de agitația sălii, aici începe procesul de recuperare, echilibrare și terapie. Cu vedere panoramică asupra orașului, mansarda găzduiește cabinetul de kinetoterapie, camere de masaj, sală de terapie și evaluare posturală.

Evaluare, antrenor personal și nutriție

La Athletic, nu vii să te antrenezi la întâmplare. De la început, poți face o evaluare corporală InBody, care îți analizează precis compoziția corporală. În baza acestor date, poți colabora cu un antrenor personal, care creează un plan personalizat, adaptat obiectivelor tale. Întregul proces este susținut de serviciile de consultanță nutrițională.

Facilități premium pentru un stil de viață echilibrat

Sala este gândită nu doar ca un spațiu de antrenament, ci ca un centru complet pentru starea ta de bine. Sauna, vestiarele moderne, dușurile spațioase și curate, Nutri Bar-ul și zona de relaxare transformă Athletic într-un loc în care îți face plăcere să revii.

Vara nu e despre pauze. Este despre tine.

În timp ce mulți amână, aici începe schimbarea. Iar vara este, poate, cel mai bun moment să începi să ai grijă de tine. Fără scuze. Fără amânări.

Athletic Sport Center îți oferă tot ce ai nevoie:
– Spații largi, aerisite, organizate inteligent pe patru niveluri.
– Antrenamente de forță, fitness, cardio, clase de grup și pregătire fizică pentru copii.
– Evaluare corporală, planuri nutriționale și antrenor personal.
– Kinetoterapie, masaj și programe de recuperare.
– Facilități premium: saună, vestiare moderne, Nutri Bar, zone de relaxare.

Unde găsești Athletic Sport Center?

Strada Constantin Brâncuși nr. 110, Cluj-Napoca
Mai multe informații despre servicii, program și tipurile de abonamente pe www.athleticsportcenter.ro

Athletic Sport Center. Nu este doar o sală. Este locul unde începe schimbarea. Și nu există un moment mai bun să începi decât acum!

Galerie Foto:

    

 

 

 

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

David Popovici, din nou fabulos! 🇷🇴 AUR și nou record european în proba de 100 m liber!

Maria Costea

Published

on

David Popovici a reușit încă o performanță de excepție! Tânărul înotător român a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber, stabilind totodată un nou record european cu un timp incredibil de 46,71 secunde.

Această performanță confirmă, încă o dată, că Popovici este unul dintre cei mai valoroși sportivi ai generației sale. Într-o cursă spectaculoasă, David a dominat de la start până la finish, impresionând atât publicul, cât și adversarii prin tehnica și viteza sa uluitoare.

🇷🇴 Cu acest rezultat, România urcă din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în natația europeană, grație unui sportiv care continuă să scrie istorie și să inspire o întreagă națiune.

Felicitări, David! Ești o legendă în devenire! 🥇🔥

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom