Connect with us

Eveniment

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atentie şi îngrijorare la discutia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam

Stefania Heinz

Published

on

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atentie şi îngrijorare la discutia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam


Doar întrebam, pentru că încet-încet se naționalizează pensiile și se privatizează sănătatea, nu sunt sigur că oamenii de afaceri de peste 50 de ani s-au prins de asta.
Celor sub 50 de ani nu le pasă, așa cum nu le pasă că din 2025 se vor trezi cu 30% contribuții la CAS și 15% la CASS – variante “soft” dacă avem în vedere alternativele TVA de 25% sau grila progresivă de impozitare.

Două super-pușculițe, una privată și cealaltă publică, 150 de miliarde de lei colectați obligatoriu anual din banii noștri. Pușculița CAS Pilonul 2, privată și Pușculița CASS, publică. În prima pușculiță valoarea totală a activelor administrate era în martie 2023 de peste 100 de miliarde lei, în timp ce în ce-a de-a doua intră anual, din contribuțiile la sănătate, vreo 50 de miliarde de lei. Ar trebui să intre cel puțîn încă pe atât dacă nu ar fi atâtea fentări – li se spune științific scutiri – la plata obligațiilor către pensii și sănătate, dar asta este altă poveste. Am mai spus-o, prost ești tu, că nu știi să obții scutiri.

Așadar, pentru oamenii de afaceri de peste 50 de ani, care se uită cu atenție și îngrijorare la discuția despre sistemul de pensii și cel de sănătate, să facem un arc peste timp până în 2033 când ei încep să intre la pensie că să proiectăm unde vom fi.

Sistemul de pensii peste 10 ani
Nu vor mai fi bani, nici măcar după ce se va naționaliza Pilonul 2. Așadar, toți banii rămân la stat și, așa cum este de așteptat, oricum nu vor fi destui pentru că
a) iese la pensie generația Decrețeilor, un sfert din populația României,
b) nu mai muncește nimeni și
c) ne ajunge din urmă deșertul demografic.

Sunt 3 opțiuni.
1. Crește vârsta de pensionare. Deja se discută despre asta, chiar și fără naționalizarea Pilonului 2.
2. Pensiile vor fi democratizate. Indiferent cu cât ați contribuit, veți primi aceeași pensie, în cel mai bun caz va exista o grilă de nivele de pensii.
3. Vă descurcați pe cont propriu și ieșiți la pensie când vreți voi.

(Newsflash: sunt categorii profesionale care după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale sunt scutite de plata la PIlonul 2, adică peste ani vor primi o pensie mai mică).

Sistemul de sănătate peste 10 ani
33% din personalul medical pleacă din țară, 33% se pensionează, 33% se duce în sistemul privat care crește și consolidează într-un ritm amețitor. Putem băga miliarde în spitale noi și reabilitări de spitale, spitale regionale, centre comunitare, super-echipamente, nu va mai rămâne nimeni la serviciu în sistemul public de sănătate.

Va exista doar sistem privat de sănătate, a început să fie conturat încă din 2020. Dar parcă aici este mai corect – oricum plătim și azi contribuții obligatorii la sănătate, iar dacă suntem bolnavi aruncăm cu bani în stânga și dreapta de parcă nu am plăti aceste contribuții.

Ce se va întâmplă pe viitor după ce se va privatiza sănătatea?
Vor fi pachete diferențiate de asigurări, la fel ca în străinătate, în funcție de cât cotizezi atâta pachet de servicii primești. Și prevenția bolii va fi obligatorie, nu ca acum.

(Newsflash: dacă în 2025 întră în vigoare visa waiver, pleacă în primul an 10.000 de angajați din personalul medical, americanii au un deficit enorm de cadre medicale)

Desigur toate acestea pot foarte bine să nu existe pentru că, nu-i așa, oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atenție și îngrijorare la discuția despre sistemul de pensii și cel de sănătate.

Opinie publicată în Ziarul Financiar

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom