Actualitate
Angajații Direcției Județene de Statistică Cluj au protestat, vineri, pentru a-și exprima nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată.
Protest spontan al angajaților Direcției Județene de Statistică Cluj/Foto: DJS Cluj Facebook.com
Protestele cuprind tot mai multe domenii de activitate. Măsurile fiscale aprobate de Guvernul PSD-PNL, aprobarea unui sistem de pensii care va afecta direct viața a milioane de români, precum și nivelul precar de salarizare îi scot treptat pe bugetari în stradă. După protestele angajaților Direcției de Sănătate Publică și a celor de la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, precum și a personalului TESA de la Spitalul de Recuperare din Cluj, și angajații Direcției Județene de Statistică din Cluj-Napoca își strigă nemulțumirea în stradă. CITEȘTE ȘI:
Protest spontan la Spitalul de Recuperare: „Iubesc Clujul, dar nu mi-l permit”/ „Vreți calitate cu posturi blocate!”Salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică Cluj au decis să protesteze, vineri, într-o primă acțiune prin care vor să semnaleze problemele cu care se confruntă. „Protestul va continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când revendicările noastre vor fi soluționate”, potrivit DJS Cluj. „Nu vom centraliza datele la alegerile din 2024!”Nemulțumirile salariaților vizează:
Nemajorarea salariilor personalului DJS Cluj, spre deosebire de cele din alte instituții publice.
Protest spontan al angajaților Direcției Județene de Statistică Cluj/Foto: DJS Cluj Facebook.com„În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Cluj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%”, arată aceștia.
Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.Nivel salariu de bază, la data de 30 septembrie 2023, în diferite instituții de stat/Foto: DJS ClujNeacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică. „Toate aceste nemulțumiri determină salariații să părăsească DJS Cluj, dar deși unii dintre ei au reușit să-și găsească un alt loc de muncă nu au primit acordul conducătorului DJS Cluj pentru finalizarea transferurilor la alte instituții publice, aflându-se în imposibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de trai”, reclamă staticienii clujeni. În plus, din cauza salariilor mici posturile vacante nu se ocupă deoarece nu este nimeni interesat de a ocupa o funcție publică plătită atât de puțin și cu o activitate diversă, complexă, importantă și de amploare.„Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Cluj și vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din anul 2024!”, avertizează angajații Direcției Județene de Statistică Cluj. Cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură, precum și organizarea și desfășurarea proceselor electorale se realizează prin implicarea implicarea direcțiilor județene de statistică. Revendicările angajaților DJS Cluj:
Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Cluj la nivelul administrației publice centrale.
Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Cluj.
Mărirea schemei de personal a DJS Cluj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
Exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.Direcţiile teritoriale de statistică (DTS) sunt instituţii subordonate Institutului Naţional de Statistică (INS), autoritatea desemnată ca principal producător de date statistice oficiale ale României şi organismul care reprezintă punctul de contact cu Comisia Europeană (EUROSTAT), cu privire la chestiuni statistice.În contextul în care personalul din direcţiile teritoriale asigură datele necesare pentru realizarea Programului Statistic Naţional, iar indicatorii statistici sunt necesari pentru elaborarea şi fundamentarea strategiilor şi politicilor decizionale atât la nivel national, cât şi al Uniunii Europene, aceşti salariaţi sunt în permanenţă „uitați” de către factorii decizionali când vine vorba de asigurarea unei salarizări corespunzătoare muncii depuse şi echitabile în raport cu ceilalţi angajaţi ai statului, din alte instituţii.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link