Connect with us

Sanatate

Opt centre pilot pentru îngrijiri paliative, dintre care unul în Cluj, înfiinţate în România. Rafila: Acoperă necesarul “doar într-o proporţie de 15%”

Tudor Calinescu

Published

on

Opt centre pilot pentru îngrijiri paliative, dintre care unul în Cluj, înfiinţate în România. Rafila: Acoperă necesarul "doar într-o proporţie de 15%"


Personalul din cele opt centre deţine atestat sau instruire specifică domeniul în paliaţiei și va deservi pacienţi cu boli cronice progresive.
Centrele au fost înfiinţate la nivel naţional, în cadrul unui proiect care vizează dezvoltarea îngrijirilor paliative, finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Proiectul s-a derulat în perioada 2020-2023 şi a beneficiat de un buget de 25 de milioane de lei. Cele opt centre pilot sunt în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul “Buna Vestire” Galaţi, Spitalul Municipal Turda, Spitalul “Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Personalul medical din aceste centre va deservi pacienţi cu boli cronice progresive. Personalul din cele opt centre deţine atestat sau instruire specifică domeniul în paliaţiei şi include: un medic şi un asistent medical pentru ambulatoriu, doi medici şi patru asistenţi medicali pentru echipe de teren, un psiholog, un fizio/kinetoterapeut, un asistent social, un preot. Fiecare centru a fost dotat cu un autovehicul, cu mobilier medical şi de birou, echipament IT, dispozitive medicale, medicamente.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect au fost elaborate Planul Naţional de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu şi Programul Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare, ambulatoriu şi la domiciliu. Totodată, au fost instruite peste 800 de cadre medicale şi 100 de manageri din spitale publice de la nivel naţional, pentru acordarea îngrijirilor medicale paliative şi la domiciliu.

Prezent marţi la conferinţa prilejuită de finalizarea proiectului, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în prezent nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute “doar într-o proporţie de, probabil, 15%”. El a menţionat că de acest tip de îngrijire au nevoie pacienţii cu boli cronice, oferind exemplul persoanelor bolnave de cancer, dar şi al celor cu boli neurologice sau autoimune.

“Noi am făcut un pas important, cred eu, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care este şi ea parte a acestui proiect, în sensul că paturile care fac obiectul grijilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi cred că acesta este un lucru foarte important, pentru că dă multora posibilitatea să dezvolte astfel de proiecte. Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase, care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Noi îi încurajăm să o facă. Sigur că, dincolo de dezvoltarea centrelor, e o problemă legată de cei care lucrează în aceste centre, care trebuie să fie pregătiţi, şi din punct de vedere profesional, şi din punct de vedere psihologic şi din multe alte puncte de vedere, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală, de multe ori are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman”, a spus Rafila, potrivit Agerpres.

Ministrul a menţionat că în cadrul proiectului au fost instruite aproximativ 800 de persoane şi şi-a exprimat convingerea că vor trebuie organizate şi pe viitor astfel de sesiuni de pregătire. Potrivit lui Rafila, proiectul “pune bazele dezvoltării” sistemului de îngrijiri paliative şi de îngrijiri la domiciliu.

“Acest tip de îngrijiri, la domiciliu, oferă un acces la servicii medicale de care mulţi oameni au nevoie şi care e un model foarte bine dezvoltat în Uniunea Europeană. Şi în România luase la un moment dat avânt, dar a fost un incident acum câţiva ani, când unii au confundat îngrijirile la domiciliu cu nevoia de a câştiga bani fără muncă. E clar că putem să progresăm. Cred că se fac progrese, eu simt că se întâmplă multe lucruri, nu numai în zona investiţională, în zona resurselor umane, a organizării sistemului de sănătate, fie că discutăm de oncologie, de paliaţie, de îngrijiri la domiciliu. De curând am aprobat un document tehnic legat de planul de îngrijiri paliative din România şi proiectul care se încheie acum a contribuit mult la elaborarea acestui document programatic”, a spus ministrul.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca Programul Naţional de Îngrijiri Paliative, sub conducerea CNAS, să fie activ din anul 2024.

“Este clar că anul 2024 trebuie să fie anul de început al acestui program, pentru că nu avem timp să aşteptăm. Şi asta este o declaraţie responsabilă, nu demagogică, cum am auzit de foarte multe ori, în ultima vreme”, a spus Rafila.

Partenerii Ministrului Sănătăţii în proiect au fost: CNAS, Fundaţia Hospice Casa Speranţei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

🩸 Bilet gratuit de o zi la Untold pentru cei care donează sânge în acest weekend la Cluj!

Alex Campian

Published

on

Organizatorii festivalului Untold 2025 oferă o șansă unică clujenilor să participe la cea mai așteptată ediție aniversară: un bilet gratuit de o zi la festival pentru toți cei care donează sânge în cadrul campaniei Blood Network.


📅 Când și unde?

Caravana mobilă Blood Network va fi prezentă în parcarea Kaufland de pe Strada Fabricii, nr. 12, în zilele de:

  • Sâmbătă, 28 iunie 2025

  • Duminică, 29 iunie 2025

⏰ Program: 8:00 – 14:00


🎟️ Cum poți primi biletul?

Pentru a primi biletul gratuit, trebuie să:

  1. Donezi sânge la caravana mobilă în cele două zile menționate.

  2. Te înscrii pe platforma oficială a campaniei: reteaua.sieudonez.ro.

Biletele oferite vor fi valabile pentru prima zi a Festivalului Untold, care se va desfășura între 7 și 10 august 2025.


🌟 Despre campania Blood Network

Aceasta este cea de-a unsprezecea ediție a inițiativei Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, susținută de Untold, care îmbină responsabilitatea socială cu distracția.


⚠️ Atenție!

Donarea se face în limita capacității de recoltare a caravanei mobile, așa că grăbește-te să faci o faptă bună și să-ți asiguri biletul!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sanatate

Adevărul despre laptele Pilos de la Lidl: De unde provine, de fapt, și ce scrie pe etichetă

Alex Campian

Published

on

Laptele marca Pilos, unul dintre cele mai cumpărate produse din Lidl, se regăsește frecvent în coșurile românilor. Însă puțini dintre aceștia își pun întrebarea esențială: de unde provine, de fapt, laptele pe care îl consumă zilnic?

Deși mulți ar presupune că acest produs este adus din străinătate, realitatea este cu totul alta: laptele Pilos este produs chiar în România, în unități de procesare cunoscute de pe piața autohtonă.


🥛 Cine produce laptele Pilos din Lidl?

Potrivit informațiilor de pe ambalaj, laptele Pilos este fabricat de Albalact S.A., cu sediul în satul Oiejdea, comuna Galda de Jos, județul Alba. Aceeași companie produce și brandul Zuzu, recunoscut pe piața locală.

În plus, o parte din laptele Pilos provine și de la o fabrică din Brașov, care colaborează cu renumitul producător Olympus. Această unitate de procesare are parteneriate și cu FrieslandCampina, compania care produce brandurile Napolact și Lacto Food.

👉 Așadar, Lidl colaborează cu unii dintre cei mai mari procesatori de lapte din România, reușind să ofere produse similare cu cele branduite, dar la un preț mai accesibil.


🧾 Ce spune legea despre informarea consumatorului?

Lidl, la fel ca toți retailerii, este obligat să respecte legislația europeană privind informarea corectă a consumatorului. Astfel, potrivit Regulamentului (UE) 1169/2011, pe ambalaj trebuie menționat clar:

  • Țara de origine

  • Adresa procesatorului

  • Formulări precum: „Produs în România pentru compania Lidl” sau „Produs de Albalact S.A.”

Aceste informații sunt esențiale pentru transparența față de client și permit fiecărui consumator să aleagă informat produsele pe care le cumpără.


📌 Concluzie

Laptele Pilos de la Lidl nu este importat, ci provine de la procesatori locali de încredere. Deși este vândut sub marcă proprie, produsul este fabricat în România, în aceleași fabrici care realizează și branduri premium. Astfel, consumatorii beneficiază de un raport calitate-preț excelent, cu garanția unui produs românesc.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sanatate

Nouă tulpină COVID cu grad ridicat de transmisibilitate, detectată în China

Alex Campian

Published

on

O nouă variantă a virusului COVID-19, denumită NB.1.8.1, identificată inițial în China la începutul anului 2025, se răspândește cu rapiditate în mai multe regiuni ale lumii. Detectată în SUA în luna martie, această tulpină a cunoscut o creștere semnificativă în ultimele luni, devenind una dintre cele mai frecvente în anumite state americane.

În California, proporția cazurilor asociate variantei NB.1.8.1 a crescut de la 2% la 19% într-un interval de doar două luni, semnalând o transmisibilitate ridicată. Laboratoarele care au testat această variantă arată că este mai contagioasă decât tulpinile dominante anterior, ceea ce ar putea duce la o creștere accentuată a infectărilor și spitalizărilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, NB.1.8.1 reprezintă deja peste jumătate dintre tulpinile COVID aflate în circulație la nivel global, consolidându-și statutul de variantă dominantă.

În Asia, semnele sunt tot mai îngrijorătoare. În China, numărul cazurilor grave de afecțiuni respiratorii s-a dublat în doar o lună, iar testările din camerele de urgență arată o rată de pozitivare în creștere alarmantă: de la 7,5% la 16,2%. Taiwan raportează o creștere de 78% a internărilor COVID într-o singură săptămână, iar în Hong Kong numărul spitalizărilor a atins cel mai înalt nivel din ultimul an.

Simptomele asociate acestei variante rămân similare cu cele ale variantelor anterioare: febră, frisoane, tuse, dificultăți respiratorii, oboseală, dureri musculare, cefalee și pierderea gustului sau mirosului.

Deși vaccinurile existente oferă în continuare un grad de protecție, unii experți din California solicită reintroducerea măștilor obligatorii, măsură deja adoptată în anumite regiuni din Asia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom