Connect with us

National

Constructorul pentru segmentul Autostrăzii Transilvania dintre Poarta Sălajului și Nușfalău va fi desemnat până la finalul lui ianuarie, cu un contract de 7,5 miliarde de lei pentru lucrări pe 40 de kilometri de autostradă.

Diana Petrescu

Published

on

Evaluarea ofertelor depuse pentru construcția a 40 de kilometri din Autostrada Transilvania (A3), inclusiv Tunelul Meseș, a ajuns la final, iar câștigătorul licitației urmează să fie anunțat la finalul lunii ianuarie, potrivit informațiilor furnizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În toamna anului trecut, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a prelungit termenul pentru evaluarea ofertelor la contractul pentru secțiunea Poarta Sălajului – Nușfalău (A3), cel mai mare contract pentru un lot de autostradă scos la licitație până acum. Șapte oferte au fost depuse pentru realizarea celui mai dificil segment al Autostrăzii Transilvania Cluj – Oradea, iar recent, CNAIR a anunțat încheierea perioadei de evaluare tehnică a acestora.

Potrivit datelor furnizate de CNAIR, cei șapte operatori care au depus oferte sunt:

  1. Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o (România – Bosnia Herțegovina)
  2. WEBUILD SPA – MILANO (Italia)
  3. IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia)
  4. Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia)
  5. MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)
  6. Asocierea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. – DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş. (Turcia)
  7. Asocierea TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)

Dacă nu vor exista surprize în etapa finală a evaluării, câștigătorul licitației pentru contractul de 7,5 miliarde de lei va fi anunțat la finalul lunii ianuarie. Lucrările vor implica execuția Tunelului Meseș (cu două galerii) în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje.

Lotul în cauză, Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, este considerat cel mai mare contract de infrastructură lansat de CNAIR până în prezent, având o valoare de 7,5 miliarde lei. Este un tronson esențial pentru legăturile cu loturile UMB Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km) și Lotul Nurol, tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km), care a fost deschis circulației în toamna anului trecut (septembrie 2023).

Licitatia pentru lotul de 41 de kilometri, inclusiv Tunelul Meseș, a fost lansată în noiembrie 2020, având o valoare inițială de 4,4 miliarde de lei, însă, până în prezent, nu s-a desemnat niciun constructor pentru acesta. Durata contractului este de 78 de luni, dintre care 18 luni sunt destinate proiectării și 60 de luni execuției. Valoarea estimată a contractului este de 7,48 miliarde lei fără TVA, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Facebook Comments Box

National

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Alex Campian

Published

on

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat, pare mai pertinentă ca niciodată.

Evenimentul Zilei relata în 1992 că Nicu Ceaușescu, în ciuda suferinței sale, încă manifesta o atitudine de demnitate și subtilitate. Îndrăgostit de poezia lui Nichita Stănescu și dornic să evite o notă disprețuitoare în istorie, el a exprimat gânduri care puteau fi interpretate ca un testament. “Domnule președinte, onorată instanță… Parafrazându-i pe antici, trebuie să spun că trebuie făcut totul pentru aflarea adevărului. Vreau să cred că acest lucru mai este valabil și astăzi, deși multe demonstrează contrariul – nu voi intra în detalii, caci sunt bine cunoscute. Procesul de astăzi din Curtea Supremă de Justiție este esențialmente politic, menit să mă condamne, indiferent de incadrare, dar să fiu condamnat. În continuare, voi expune o serie de argumente în susținerea acestei afirmații, subliniind unele incidente cel puțin ciudate prezentate în acest caz. (…)

În timpul procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca conform căreia noii conducători ai României nu vor fi în stare să se ridice la nivelul tatălui său, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. “Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tatăl meu, daramite să construiți ceva nou!”, se pare că ar fi spus “Prințișorul”

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Biserica În Flăcări: O Tragedie de Înviere Cauzată de O Lumânare Neglijată

Stefania Heinz

Published

on

În dimineața de după Paști, o veste tragică a ajuns la urechile noastre: biserica de lemn din satul Ghioncani, comuna Întregalde, Alba, a fost mistuită complet de flăcări. Apelul de urgență la numărul 112 a fost făcut de îngrijitorul bisericii, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a confirmat că edificiul a fost distrus în întregime.

Echipaje de pompieri de la Secția de Pompieri Câmpeni au intervenit prompt pentru a stinge ultimele focare rămase aprinse, folosind apă și spumă.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crișan, biserica a găzduit o slujbă în noaptea de Înviere. Și totuși, în urma investigațiilor, s-a constatat că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de o lumânare lăsată nesupravegheată.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime în acest incident tragic. Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că au deschis un dosar penal pentru a investiga circumstanțele și a stabili eventualele neglijențe care au condus la această distrugere din culpă.

Biserica, o mărturie a trecutului și a tradițiilor locale, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este trist să vedem cum un astfel de simbol al comunității este pierdut în flăcări.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Probleme cu lactatele: Amenzi de sute de mii de lei aplicate de ANSVA. Etichetele nu au corespuns analizelor

Diana Petrescu

Published

on

ANSVSA a dat sute de amenzi în sectorul lactatelor pentru diverse nereguli. Luna trecută, inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale în perioada 16 – 29 martie a.c., pentru a depista practici frauduloase în comercializarea produselor lactate pe piața din România. Ca rezultat, au fost aplicate 101 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 703.200 de lei.

De asemenea, peste 14 tone de produse lactate au fost oficial reținute și puse sub sechestru.

Aceste controale s-au desfășurat în diverse locații, inclusiv depozite alimentare autorizate, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice și terminale de distribuție pentru supermarketuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros și alte locații comerciale.

În urma inspecțiilor, au fost constatate mai multe nereguli, inclusiv probleme legate de ambalare, etichetare și depozitare, lipsa echipamentelor de protecție sanitară adecvate pentru personalul care manipulează alimentele și utilizarea mijloacelor de transport neautorizate pentru transportul produselor alimentare.

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate și produse lactate în vederea analizelor de laborator, pentru a verifica conformitatea cu informațiile de pe etichete și pentru a identifica eventuale adaosuri de grăsimi de origine vegetală sau proteine de soia.

Din rezultatele analizelor, au rezultat diferite neconformități, în special în ceea ce privește parametrii fizico-chimici ai produselor lactate, cum ar fi procentul de grăsime, de cloruri/sare, de substanță uscată și de proteină, care diferă față de valorile declarate pe etichetă de către producători.

ANSVSA a reafirmat că va sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă, pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite