Connect with us

Administratie

Spectacol Exclusiv: Imagini Debutante ale Aquaparkului Viitorului din Cluj! O Oază de Bazine, Tobogane și Plaje Inundate, Inclusiv un Baby Pool pentru 3.000 de Vizitatori pe Zi!

Anamaria Ioana

Published

on

Noi imagini exclusive cu viitorul aquapark din Cluj! Primele imagini și planuri ale mult așteptatului aquapark din Cluj. Acestea vin în urma prezentării la finalul săptămânii trecute a planurilor și informațiilor certe din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului.

Astăzi, suntem încântați să vă aducem în premieră vizualizări ale viitorului ștrand care va fi construit pe amplasamentul celui de la „Sun”, din cartierul Grigorescu. Randările au fost realizate de către proiectantul lucrării, oferindu-ne o perspectivă captivantă asupra a ceea ce va deveni o destinație de relaxare și distracție de top în orașul nostru.

Așa cum am menționat anterior, proiectul mult așteptat al aquapark-ului din Cluj începe să prindă contur. Forma preliminară a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este finalizată și se pregătește să intre în faza de consultare publică. După această etapă crucială, urmează obținerea avizelor necesare conform certificatului de urbanism. Ulterior, forma finală a documentației PUZ va fi supusă dezbaterii în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), în vederea emiterii avizului arhitectului șef. Acest progres reprezintă un pas semnificativ spre realizarea acestei importante infrastructuri recreative pentru comunitatea noastră.

Aquapark-ul viitorului din Cluj va fi alcătuit dintr-un complex de bazine acoperite, concepute pentru a funcționa pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. Printre facilități se vor regăsi un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, un baby pool dedicat celor mici, o plajă inundată animată de jocuri de tip „Spray Action”, precum și un bazin cu tobogane variate, adaptate diferitelor categorii de vârstă. Acest ansamblu diversificat promite să ofere experiențe recreative memorabile pentru întreaga familie, indiferent de preferințele sau vârstele membrilor acesteia.
Suprafața terenului destinat construcției viitorului aquapark este de 51.186 de metri pătrați, echivalentul a puțin peste 5 hectare. Această extindere va transforma actualul ștrand Grigorescu într-o destinație recreativă mai amplă și modernă. În prezent, terenul are o utilizare definită ca fiind de “curți construcții”. Situat în partea de vest a intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul râului Someș, acest teren promite să devină un punct central al activităților de agrement și relaxare pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
În prezent, pe amplasamentul actual se găsesc două terenuri de sport, precum și Bazinul Olimpic Grigorescu. Mai există alte două piscine amenajate, însă nefuncționale de ani buni. De asemenea, un teren se află în proprietatea municipiului, cu destinație încă neclară.

“AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit conform următoarelor specificații:

  1. Corpul clădirii principale va include:
    • Recepție / Casă de bilete;
    • Vestiar, dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
    • Birouri și spații administrative;
    • Spații comerciale;
    • Zone de alimentație publică, inclusiv un restaurant „a la carte” și o zonă de „food court”;
    • Grupuri sanitare separate pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați și persoane cu dizabilități, respectând capacitatea complexului și normele sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
    • Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze pe tot parcursul anului, inclusiv:
      • Zona Family & Kids – cu un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu tobogane adaptate diferitelor categorii de vârstă;
      • Spații pentru șezlonguri, dimensionate corespunzător numărului de utilizatori; adâncimea apei va fi ajustată în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin, în conformitate cu prevederile legale;
        • Punct de prim ajutor;
        • Spații anexe;
        • Spații tehnice asociate;
        • Parcări dedicate personalului angajat și fluxurilor de vizitatori, dimensionate corespunzător;
        • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, amplasate în zona destinată parcărilor și accesibile vizitatorilor. 

Aceste facilități promit să ofere o experiență completă și confortabilă pentru toți cei care vor vizita noul aquapark din Cluj-Napoca.

Capacitatea pe care noul ștrand ar putea să o deservescă zilnic este de aproximativ 3.000 de persoane. Suprafața complexului destinată activităților sportive, agrementului și spațiilor verzi va fi de aproximativ 51.186 de metri pătrați. În timpul sezonului estival, complexul va putea găzdui un număr estimat de 3.000 de vizitatori pe zi, dintre care 800 de persoane vor fi în interior și 2.200 de persoane în exterior. Aceste cifre reflectă capacitățile extinse ale noului ștrand și promit să ofere o experiență memorabilă pentru toți cei care îl vor vizita.

Conform proiectului, sunt propuse 249 de locuri de parcare, toate situate la subsol. Potrivit documentației, amenajările exterioare vor include zone de joacă pentru copii, structurate pe categorii de vârstă și tematici atractive, precum și zone destinate adulților, inclusiv o zonă de fitness în aer liber.

În plus, proiectul propune o parcare subterană cu două niveluri, amplasată sub clădirea de acces. Aceasta va oferi un total de 249 de locuri de parcare, asigurând astfel suficiente facilități de parcare pentru vizitatorii complexului.

Conform documentației proiectantului, se afirmă:

“Investiția propusă urmărește să aducă plus valoare zonei, prin revitalizarea unui obiectiv de agrement important pentru locuitorii orașului, care la momentul actual se află într-o stare de degradare. Propunerea are în vedere dezvoltarea unui obiectiv care să servească atât locuitorilor zonei cât și turiștilor, devenind astfel deopotrivă un obiectiv economic care să genereze venituri la bugetul local. Aquapark-ul va avea un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă întrucât va genera locuri de muncă temporare, pe perioada de realizare a investiției, și permanente în momentul operării acestuia.”

Valoarea estimată a proiectului se situează între 20 și 40 de milioane de euro. Această sumă reflectă bugetul necesar pentru dezvoltarea unui obiectiv similar, având în vedere suprafața și facilitățile propuse. Potrivit proiectantului, finanțarea investiției va proveni din fonduri ale bugetului local.

Potrivit proiectantului, în partea nordică a terenului care a condus la elaborarea acestui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prezența râului Someș impune necesitatea unei zone de protecție cu lățimea de 15 metri. Această zonă de protecție afectează terenul pe o suprafață de aproximativ 3.752 de metri pătrați.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul va include spații de acces public în afara incintei împrejmuite, care vor include zone de parcare, platforme pavele etc. De asemenea, se vor prevedea accesuri de serviciu pentru colectarea deșeurilor și pentru facilitarea accesului mijloacelor de stingere a incendiilor.

 

Propunerea proiectantului vizează extinderea spațiului verde în cadrul ansamblului aquaparkului. Astfel, conform planului, suprafața totală de spațiu verde propusă este de 35.517 metri pătrați. Aceasta reprezintă o creștere de 2% față de suprafața verde actuală, în prezent însumând 34.521 metri pătrați. Această inițiativă implică adăugarea unei suprafețe de aproximativ 997 metri pătrați de spațiu verde, contribuind semnificativ la dezvoltarea zonei într-un mod sustenabil.

Responsabilii de proiectare includ s.c. AE Development s.r.l. în calitate de proiectant general și biroul Agorapolis din București ca proiectant de specialitate. Aceștia colaborează pentru a realiza planuri care să îmbunătățească calitatea mediului înconjurător și să ofere beneficii durabile comunității locale.

Facebook Comments Box

Administratie

Reconstrucția Drumului Tarniței: O Investiție Vitală Care a Revitalizat Pensiunile și a Echivalat cu Bugetul Comunei Mărișel pe O Centură

Alex Campian

Published

on

Inaugurarea Drumului Tarniței, care se întinde de la Gilău până la Mărișel, a reprezentat o salvare crucială pentru pensiunile din regiune. Această investiție monumentală a însemnat 20 de milioane de euro.

Este un drum pentru care Consiliul Județean Cluj a investit foarte mulți bani și le-am și spus oamenilor din Mărișel să își imagineze că este bugetul comunei pe vreo 100 de ani. 20 de milioane de euro din bani europeni au fost investiți doar în acel drum.

Este un drum de aproape 45 de kilometri, care are făcute vreo 15 poduri, aproape 80 de podețe și peste 350 de intrări în curțile oamenilor, kilometri întregi de trotuare”, a declarat Alin Tișe.

Poți merge să te bucuri cu familia pe unul dintre aceste drumuri, să găsești o pensiune. Oamenii se bucură că nu au dat faliment și, în Mărișel, m-am cu câțiva proprietari de pensiuni, care atât de bucuroși erau că am făcut acel drum, încât mi-au spus că sunt dispuși ca din profitul afacerilor lor să doneze pentru casele de copii o sumă de bani, în semn de apreciere a faptului că autoritățile i-au ajutat și au făcut lucruri care i-au salvat de faliment. Până la urma, asta e ceea ce rămâne, dacă e să rămâne ceva în urma noastră, aceste obiective importante”, a mai spus Tișe.

Pe traseul acestui drum au fost amenajate 352 de accesori proprietăți, 79 de podețe, 5.824 de kilometri de rigole de acostament, 9.543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile și parapete metalice, pe o distanță totală de 15.236 kilometri.

Execuția lucrărilor a fost încredințată Asocierii Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL, iar valoarea totală a acestora se ridică la 104.960.152,90 lei (fără TVA).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

42 de locuințe sociale repartizate astăzi, inițiativa Locuințelor Sociale pentru Comunitățile din Zona Pata-Rât, parte a Proiectului cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca: 42 de Case Sociale Alocate Astăzi! Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat. O inițiativă pentru Locuințe Sociale destinate Familiilor din Zona Pata-Rât prin Proiectul cu Finanțare Norvegiană Pata 2.0.

Astăzi, au fost semnate contractele pentru predarea a 42 de locuințe către familiile aflate în nevoie. Un total de 73 de locuințe au fost achiziționate prin proiectul ADI-ZMC pentru familii din Pata-Rât.

Astăzi, marchează finalul proiectului-fanion cu finanțare din Granturi Norvegiene al ADI Zona Metropolitană Cluj, intitulat „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” (Pata 2.0), care a început în decembrie 2019, având o valoare totală de 8,76 milioane de euro.

În cadrul acestui proiect, au fost achiziționate un total de 75 de locuințe, dintre care 73 sunt sociale și două sunt destinate situațiilor de urgență, cum ar fi cele legate de violența domestică. Aceste locuințe sunt destinate familiilor din zona Pata-Rât și sunt distribuite în mai multe localități, printre care Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu și Gilău. Fiecare locuință este echipată cu electrocasnice și mobilier.

31 de familii s-au mutat deja în cursul anului trecut, iar pentru celelalte 42 de familii beneficiare, semnarea contractelor a avut loc astăzi, pe 30 aprilie.

Această activitate a proiectului a fost susținută de o intervenție social-comunitară complexă în zona menționată, în colaborare cu universitățile locale, administrația locală și alte organizații.

În cadrul proiectului, s-au oferit și alte servicii, printre care:

  • Consultații medicale gratuite pentru 350 de persoane
  • 230 de activități educative non-formale pentru copii
  • Încălțăminte și îmbrăcăminte nouă pentru 100 de copii
  • “Cutii pentru bebeluși” pentru 70 de mame din comunitate
  • Sesiuni de dezvoltare socio-emoțională pentru 876 de elevi și 63 de cadre didactice
  • Facilitarea incluziunii sociale pentru 1.550 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială
  • Asistență individualizată pentru 93 de elevi pentru a preveni abandonul școlar, meditații și sesiuni de mentorat pentru 30 de elevi.

Primăria continuă să desfășoare programe pentru educația copiilor din familii marginalizate sau aflate în risc de excluziune, atât din bugetul local, cât și în cadrul altor proiecte cu finanțări externe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite