Connect with us

Administratie

Spectacol Exclusiv: Imagini Debutante ale Aquaparkului Viitorului din Cluj! O Oază de Bazine, Tobogane și Plaje Inundate, Inclusiv un Baby Pool pentru 3.000 de Vizitatori pe Zi!

Anamaria Ioana

Published

on

Noi imagini exclusive cu viitorul aquapark din Cluj! Primele imagini și planuri ale mult așteptatului aquapark din Cluj. Acestea vin în urma prezentării la finalul săptămânii trecute a planurilor și informațiilor certe din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului.

Astăzi, suntem încântați să vă aducem în premieră vizualizări ale viitorului ștrand care va fi construit pe amplasamentul celui de la „Sun”, din cartierul Grigorescu. Randările au fost realizate de către proiectantul lucrării, oferindu-ne o perspectivă captivantă asupra a ceea ce va deveni o destinație de relaxare și distracție de top în orașul nostru.

Așa cum am menționat anterior, proiectul mult așteptat al aquapark-ului din Cluj începe să prindă contur. Forma preliminară a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este finalizată și se pregătește să intre în faza de consultare publică. După această etapă crucială, urmează obținerea avizelor necesare conform certificatului de urbanism. Ulterior, forma finală a documentației PUZ va fi supusă dezbaterii în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), în vederea emiterii avizului arhitectului șef. Acest progres reprezintă un pas semnificativ spre realizarea acestei importante infrastructuri recreative pentru comunitatea noastră.

Aquapark-ul viitorului din Cluj va fi alcătuit dintr-un complex de bazine acoperite, concepute pentru a funcționa pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. Printre facilități se vor regăsi un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, un baby pool dedicat celor mici, o plajă inundată animată de jocuri de tip „Spray Action”, precum și un bazin cu tobogane variate, adaptate diferitelor categorii de vârstă. Acest ansamblu diversificat promite să ofere experiențe recreative memorabile pentru întreaga familie, indiferent de preferințele sau vârstele membrilor acesteia.
Suprafața terenului destinat construcției viitorului aquapark este de 51.186 de metri pătrați, echivalentul a puțin peste 5 hectare. Această extindere va transforma actualul ștrand Grigorescu într-o destinație recreativă mai amplă și modernă. În prezent, terenul are o utilizare definită ca fiind de “curți construcții”. Situat în partea de vest a intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul râului Someș, acest teren promite să devină un punct central al activităților de agrement și relaxare pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
În prezent, pe amplasamentul actual se găsesc două terenuri de sport, precum și Bazinul Olimpic Grigorescu. Mai există alte două piscine amenajate, însă nefuncționale de ani buni. De asemenea, un teren se află în proprietatea municipiului, cu destinație încă neclară.

“AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit conform următoarelor specificații:

 1. Corpul clădirii principale va include:
  • Recepție / Casă de bilete;
  • Vestiar, dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
  • Birouri și spații administrative;
  • Spații comerciale;
  • Zone de alimentație publică, inclusiv un restaurant „a la carte” și o zonă de „food court”;
  • Grupuri sanitare separate pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați și persoane cu dizabilități, respectând capacitatea complexului și normele sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
  • Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze pe tot parcursul anului, inclusiv:
   • Zona Family & Kids – cu un bazin interior dotat cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu tobogane adaptate diferitelor categorii de vârstă;
   • Spații pentru șezlonguri, dimensionate corespunzător numărului de utilizatori; adâncimea apei va fi ajustată în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin, în conformitate cu prevederile legale;
    • Punct de prim ajutor;
    • Spații anexe;
    • Spații tehnice asociate;
    • Parcări dedicate personalului angajat și fluxurilor de vizitatori, dimensionate corespunzător;
    • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, amplasate în zona destinată parcărilor și accesibile vizitatorilor. 

Aceste facilități promit să ofere o experiență completă și confortabilă pentru toți cei care vor vizita noul aquapark din Cluj-Napoca.

Capacitatea pe care noul ștrand ar putea să o deservescă zilnic este de aproximativ 3.000 de persoane. Suprafața complexului destinată activităților sportive, agrementului și spațiilor verzi va fi de aproximativ 51.186 de metri pătrați. În timpul sezonului estival, complexul va putea găzdui un număr estimat de 3.000 de vizitatori pe zi, dintre care 800 de persoane vor fi în interior și 2.200 de persoane în exterior. Aceste cifre reflectă capacitățile extinse ale noului ștrand și promit să ofere o experiență memorabilă pentru toți cei care îl vor vizita.

Conform proiectului, sunt propuse 249 de locuri de parcare, toate situate la subsol. Potrivit documentației, amenajările exterioare vor include zone de joacă pentru copii, structurate pe categorii de vârstă și tematici atractive, precum și zone destinate adulților, inclusiv o zonă de fitness în aer liber.

În plus, proiectul propune o parcare subterană cu două niveluri, amplasată sub clădirea de acces. Aceasta va oferi un total de 249 de locuri de parcare, asigurând astfel suficiente facilități de parcare pentru vizitatorii complexului.

Conform documentației proiectantului, se afirmă:

“Investiția propusă urmărește să aducă plus valoare zonei, prin revitalizarea unui obiectiv de agrement important pentru locuitorii orașului, care la momentul actual se află într-o stare de degradare. Propunerea are în vedere dezvoltarea unui obiectiv care să servească atât locuitorilor zonei cât și turiștilor, devenind astfel deopotrivă un obiectiv economic care să genereze venituri la bugetul local. Aquapark-ul va avea un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă întrucât va genera locuri de muncă temporare, pe perioada de realizare a investiției, și permanente în momentul operării acestuia.”

Valoarea estimată a proiectului se situează între 20 și 40 de milioane de euro. Această sumă reflectă bugetul necesar pentru dezvoltarea unui obiectiv similar, având în vedere suprafața și facilitățile propuse. Potrivit proiectantului, finanțarea investiției va proveni din fonduri ale bugetului local.

Potrivit proiectantului, în partea nordică a terenului care a condus la elaborarea acestui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prezența râului Someș impune necesitatea unei zone de protecție cu lățimea de 15 metri. Această zonă de protecție afectează terenul pe o suprafață de aproximativ 3.752 de metri pătrați.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul va include spații de acces public în afara incintei împrejmuite, care vor include zone de parcare, platforme pavele etc. De asemenea, se vor prevedea accesuri de serviciu pentru colectarea deșeurilor și pentru facilitarea accesului mijloacelor de stingere a incendiilor.

 

Propunerea proiectantului vizează extinderea spațiului verde în cadrul ansamblului aquaparkului. Astfel, conform planului, suprafața totală de spațiu verde propusă este de 35.517 metri pătrați. Aceasta reprezintă o creștere de 2% față de suprafața verde actuală, în prezent însumând 34.521 metri pătrați. Această inițiativă implică adăugarea unei suprafețe de aproximativ 997 metri pătrați de spațiu verde, contribuind semnificativ la dezvoltarea zonei într-un mod sustenabil.

Responsabilii de proiectare includ s.c. AE Development s.r.l. în calitate de proiectant general și biroul Agorapolis din București ca proiectant de specialitate. Aceștia colaborează pentru a realiza planuri care să îmbunătățească calitatea mediului înconjurător și să ofere beneficii durabile comunității locale.

Facebook Comments Box

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Aquaparkul din Grigorescu, aprobat de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca

Alex Campian

Published

on

Planurile pentru construirea unui Aquapark în Grigorescu au fost dezvăluite în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, desfășurată vineri. Potrivit informațiilor preliminare, viitorul Aquapark va fi amplasat pe o suprafață de 5 hectare, în apropierea ștrandului Sun. Acesta va putea găzdui zilnic până la 3.000 de persoane în timpul verii, cu 800 de locuri la interior și 2.200 de locuri la exterior. Estimările privind costurile variază între 20 și 40 de milioane de euro, iar pentru realizarea proiectului se ia în considerare un parteneriat privat.

Primăria Cluj-Napoca a promis de ani buni construirea unui parc acvatic în oraș, dar demersurile concrete au început să se contureze cu câteva luni înaintea alegerilor locale din acest an.

„După consultări în comunitate, am propus realizarea acestui aquapark pe o suprafață de 5 hectare în Grigorescu”, a declarat vineri primarul Emil Boc.

Aquapark-ul va fi în principal format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului și va include vestiare, zone de alimentație publică, facilități spa și wellness, sală de fitness, aerobic și cycling, dar și un complex de bazine acoperite.

În plus, complexul va cuprinde o zonă de agrement în aer liber, deschisă în timpul verii, care va oferi piscine și zone de recreere pentru toate vârstele, plaje în aer liber, o clădire de acces și unități independente pentru alimentație publică și spații comerciale. De asemenea, se planifică construirea unei parcări subterane cu 249 de locuri.

Suprafața spațiilor verzi efective, amenajate pe teren natural, va reprezenta cel puțin 50% din întreaga suprafață a zonei verzi și va include exclusiv vegetație (de înălțime joasă, medie și înaltă). Toate zonele cu orice formă de acoperire vor fi considerate spații deschise.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj, finalizat până la sfârșitul anului. Viceprimarul Dan Tarcea: “Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu”

Dani Muresan

Published

on

Până la sfârșitul anului 2024, proiectul Park&Ride din zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj va fi finalizat, oferind șoferilor o alternativă eficientă pentru a decongestiona traficul din oraș. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-o intervenție la un post local de radio. Potrivit acestuia, lucrările sunt în grafic și avansează într-un ritm satisfăcător.

Avem un avans bun la acest proiect de Park&Ride. Discutăm de o investiție de peste 70 mil.lei. Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu. Sunt 863 de locuri de parcare în zonă, iar aceste locuri de parcare sunt dedicate pentru cei care vin din afara orașului să-și poată lăsa mașina la intrarea în oraș, iar de acolo să ia mijloacele de transport în comun și să se deplaseze acolo unde au nevoie. La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe.Tot în acest Park&Ride vom avea locuri de parcare și pentru autobuze și autocare, astfel încât și cetățenii care vin din alte părți să se debarce acolo. Va exista un sediu de autogară în zonă (…) Anul acesta lucrările de la Park&Ride vor fi finalizate, până la sfârșitul anului. Avansul este unul foarte bun, discutăm de lucrări realizate până în acest moment de peste 30%“, a declarat viceprimarul  Dan Tarcea.

Proiectul, demarat în toamna anului 2023, a fost promis încă din campania electorală din 2020 și reprezintă o soluție importantă pentru reducerea aglomerației în traficul urban. Cu peste 860 de locuri de parcare, Park&Ride-ul va permite șoferilor să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să utilizeze transportul public în interiorul municipiului.

La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe“, a explicat viceprimarul.

Pentru realizarea acestui proiect, strada Traian Vuia va fi reamenajată, cuprinzând zona de acces în Park&Ride, un nou sens giratoriu, trotuare și relocarea stației pentru transportul în comun. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei platforme de parcare și a unui terminal tip autogară, inclusiv construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport.

În ceea ce privește finanțarea proiectului, în iulie 2023, Primăria a semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 72.435.291,86 lei cu TVA, aproximativ 14.633.392,30 euro. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Într-o mișcare menită să susțină proiectul, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în octombrie 2023 finanțarea cu bani europeni a proiectului, reducând astfel substanțial contribuția municipalității. Astfel, dintr-o valoare totală de circa 84.320.346,44 lei, contribuția proprie a municipiului ar urma să se reducă la aproximativ 1.162.094,50 lei, inclusiv TVA, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, a subliniat motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Astfel, Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj reprezintă nu doar o soluție pentru traficul aglomerat, ci și un pas important către o mobilitate urbană mai sustenabilă și eficientă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite