Connect with us

National

Trupa Divertis revine pe scenă după 15 ani, într-un spectacol memorabil. Reuniunea membrilor va avea loc în această toamnă și, cu acest prilej, i se va aduce un omagiu lui Ioan Gyuri Pascu.

Stefania Heinz

Published

on

Trupa Divertis revine pe scenă după 15 ani, într-un spectacol memorabil. Reuniunea membrilor va avea loc în această toamnă și, cu acest prilej, i se va aduce un omagiu lui Ioan Gyuri Pascu. Pe 26 septembrie se împlinesc opt ani de la moartea regretatului actor.

Trupa Divertis, emblematică pentru umorul românesc, se reunește după 15 ani pentru un spectacol memorabil. Evenimentul va avea loc în această toamnă și va include un omagiu special adus lui Ioan Gyuri Pascu, la opt ani de la trecerea sa în neființă.

Reuniunea și Omagiul

Spectacolul de reunire este programat pentru 18 noiembrie, la Sala Palatului, sub titlul „Divertis. Povestea”. Membrii trupei, printre care Toni Grecu, Doru Antonesi, Florin Constantin, Cristian Grețcu, Valentin Gora, Cătălin Mireuță, Valentin Darie, Silviu Petcu, Ioan T. Morar, Doru Pârcălabu și Ghighi Bejan, vor urca pe scenă pentru a aduce zâmbete și a reînvia magia umorului care i-a consacrat.div10

Un moment special al spectacolului va fi dedicat regretatului Ioan Gyuri Pascu. Actorul, care a murit la vârsta de 55 de ani în urma unui infarct, a fost o figură centrală în cadrul trupei Divertis. Moștenirea sa artistică și contribuțiile la succesul grupului vor fi celebrate prin diverse momente emoționante și amuzante.

Istoria și Impactul Trupei Divertis

Fondată în 1981, trupa Divertis a devenit rapid un reper al umorului românesc. Printre membrii săi notabili s-au numărat Toni Grecu, Doru Octavian Dumitru, Ioan Gyuri Pascu, Florin Călinescu și mulți alții. Grupul a fost cunoscut pentru satirele sale inteligente și critice, care au captivat publicul și au rămas relevante de-a lungul decadelor.

În 2008, din cauza divergențelor interne, trupa s-a scindat în două entități: Divertis, condusă de Toni Grecu, și Distractis, formată din foști membri ai grupului. Toni Grecu a recunoscut că orgoliile personale au jucat un rol semnificativ în destrămarea trupei, adăugând o notă de regret asupra unui capitol important din istoria umorului românesc.

Reuniunea – Un Nou Început

Reuniunea trupei Divertis marchează un nou început și o ocazie de a retrăi momentele de glorie ale grupului. Cu promisiunea unui spectacol plin de umor și momente emoționante, evenimentul de pe 18 noiembrie este așteptat cu nerăbdare de fanii vechi și noi ai trupei.

Spectacolul „Divertis. Povestea” nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o reafirmare a relevanței și impactului umorului inteligent în societatea contemporană. Trupa Divertis demonstrează că, indiferent de provocările întâmpinate, umorul de calitate rămâne atemporal și esențial.

div10

„Așa i-a fost momentul și așa i-a fost destinul. Nu am niște răspunsuri prea sofisticate. Ca în orice căsnicie, dacă la un moment dat vezi că nu prea mai ai cine știe ce satisfacții din treaba asta, mai bine îți vezi de cale.

Cam asta a fost. Nu am ce povești să fac. Un lucru este clar, nu am niciun fel de resentimente față de nimeni și niciun fel de critici nimănui. Îmi asum și părțile bune, și părțile proaste. Am făcut și greșeli din orgoliu, dar nu atât de multe, dar am făcut, dar nu neapărat pe zona asta profesională. Noi nu trăim doar ca să muncim, mai avem și alte lucruri de făcut pe lume’, a mărturit acesta în emisiunea lui Denise Rifai.

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

National

Aspecte neștiute din viața lui Florin Piersic: a înfiat o fată și i-a susținut educația

Stefania Heinz

Published

on

Florin Piersic este una dintre cele mai mari legende ale cinematografiei și teatrului românesc, având o carieră de peste șase decenii. Celebru pentru rolurile sale din filme de aventură și istorice, precum și pentru prestațiile sale carismatice pe scenă, Piersic este respectat atât în România, cât și peste hotare.

Gestul de generozitate: a înfiat o fată și a ajutat-o

Un moment mai puțin cunoscut din viața lui Florin Piersic este cel legat de faptul că a înfiat o fată și i-a susținut educația. În 2008, actorul a dezvăluit că, pe vremea când filma pentru „Pintea”, o fetiță, pe nume Mărioara, venea zilnic la filmări. După ce a aflat că aceasta nu avea părinți, Piersic a decis să o înfieze și să o trimită la școală, oferindu-i lunar salariul său de la teatru pentru a o sprijini.

Piersic și-a început cariera în 1958 cu filmul „Ciulinii Bărăganului”, bazat pe romanul lui Panait Istrati. Acesta a marcat începutul unei colaborări de succes cu cinematografia românească.

Rolul emblematic în „Mărgelatu”

A devenit faimos pentru interpretarea lui Mărgelatu, un personaj enigmatic dintr-o serie de filme de aventură din anii ’80, care l-au transformat într-un simbol al filmului românesc.

Deși a avut o carieră cinematografică impresionantă, Piersic a rămas devotat teatrului, jucând în numeroase producții la Teatrul Național din București. Unul dintre rolurile sale celebre a fost cel din „Oameni și șoareci” de John Steinbeck.

Pe parcursul carierei sale, Piersic a fost distins cu numeroase premii pentru contribuția sa la cultura română. În 2016, a fost numit cetățean de onoare al orașului natal, Cluj-Napoca.

Cunoscut pentru naturalețea și căldura cu care interacționează cu publicul, Piersic este adesea descris ca un povestitor captivant, capabil să fascineze audiențele prin simpla sa prezență.

De-a lungul anilor, Florin Piersic a primit numeroase oferte de a se implica în politică, dar a refuzat categoric, spunând că locul său este pe scenă, nu în Parlament. În 2016, a respins o propunere din partea PSD de a candida pentru Parlament, declarând că nu are nicio legătură cu politica și că preferă să se concentreze pe profesia sa de actor.

Controversa legată de colaborarea cu Securitatea

La un moment dat, Florin Piersic a fost acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea, alături de tatăl său. Însă actorul a respins ferm aceste acuzații, spunând că nu au fost niciodată citați sau audiați de Securitate.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Doi salvatori montani din Cluj au absolvit etapa de vară a Școlii Naționale Salvamont

Tudor Calinescu

Published

on

Doi membri ai Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat sub coordonarea Consiliului Județean Cluj, au absolvit etapa de vară a Școlii Naționale Salvamont. Unul dintre aceștia este un aspirant care, după doi ani de pregătire alături de salvatorii montani experimentați, a finalizat cu succes cursurile. Celălalt este un salvator montan angajat care a parcurs această etapă pentru a deveni instructor la Școala Națională Salvamont.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat că “Salvamontul clujean dispune de toate resursele necesare pentru a realiza misiuni de salvare eficiente, atât prin profesionalismul echipei, cât și prin dotările adecvate”.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina, în Munții Bucegi, în cadrul sesiunilor de Evaluare Națională Salvamont, care au avut loc între 31 august și 15 septembrie 2024. Aceste sesiuni au inclus evaluări pentru aspiranți, debutanți și avansați, precum și examenele de atestare și reatestare în profesia de salvator montan. La eveniment au participat aproximativ 80 de cursanți, instructori, ajutoare de instructori, formatori și evaluatori din toată țara.

Aspirantul Bogdan Borla, reprezentant al Serviciului Salvamont Cluj, a obținut unul dintre cele mai bune calificative, iar Lazăr Zsolt, un alt membru al echipei clujene, a absolvit etapele de vară ca ajutor de instructor, urmând ca după parcurgerea etapei de iarnă să devină instructor cu drepturi depline.

Ciclul de formare al unui salvator montan durează cel puțin doi ani, timp în care cursanții participă la 400 de ore de pregătire în centrele județene și 360 de ore în cadrul sesiunilor naționale, structurate pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După absolvirea tuturor etapelor și promovarea examenului final, aceștia obțin certificarea necesară pentru a profesa ca salvatori montani.

În prezent, Serviciul Public Județean Salvamont Cluj include 15 salvatori montani angajați, 18 salvatori montani voluntari, 3 aspiranți, precum și un instructor și un ajutor de instructor, absolvenți ai etapei de vară a Școlii Naționale Salvamont.

Procesul de calificare ca salvator montan presupune mulți ani de pregătire, dedicare și pasiune pentru salvarea vieților pe munte. Cei care își doresc această carieră urmează stagii de pregătire și susțin examene riguroase pentru a obține certificarea oficială.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Sărbătoare Regală la Castelul Bonțida: Omagiu Contesei Katalin Bánffy, cu Evenimente Speciale și Întâlniri Emoționante cu Fiicele Sale

Alex Campian

Published

on

Ziua Bánffy va fi sărbătorită din nou la Castelul din Bonțida pe 22 septembrie 2024, duminică, între orele 11:00 și 17:00. Intrarea este liberă!

„Evenimentul nostru aduce omagiu contesei Katalin Bánffy, care anul acesta a împlinit 100 de ani, ocazie cu care organizăm o discuție cu fiicele sale, Elisabeth și Nicolette, cu participarea lui Zsuzsa Szebeni, lider al Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe. Discuția va fi moderată de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust.

De asemenea, ne pregătim să-i primim pe cei interesați cu vizite ghidate în limbile română și maghiară, expoziții despre trecutul și prezentul castelului și al familiei Bánffy, activități pentru copii, demonstrație de meserii tradiționale în construcții, târg de produse locale precum și cu un concert de orgă excepțional susținut de Noémi Miklós, care ne va încânta cu muzică de film acompaniată de o proiecție”, transmit organizatorii.

Programul complet al Zilei Bánffy la Castelul Bonțida – 22 septembrie 2024

Expoziții (11:00 – 17:00):

  • „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 vizitatori simultan)
  • Experience Room – turnul clădirii de bucătărie (max. 5 vizitatori simultan)
  • Expoziția digitală „Statuile pierdute ale castelului Bánffy de la Bonțida” – capela

Ateliere și demonstrații (11:00 – 15:00):

  • Atelier deschis al meseriilor tradiționale în construcții: pietrărie, tencuieli decorative, zidărie, tâmplărie tradițională și restaurare de mobilă; demonstrații susținute de meșterii restauratori ai castelului – curtea de onoare

Programe pentru copii (11:00 – 14:00):

  • Decorare de turtă dulce, jocuri de societate (șah, jenga, badminton etc.), activități de artizanat (coasere portofel din fetru și creare brățară cu tehnica macrame), pictură pe față – curte

Vizite ghidate:

  • 11:00 – Vizită ghidată în limba română – pornire de la clădirea porții
  • 13:00 – Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la clădirea porții

Activități speciale:

  • 11:30 – Demonstrație și activități cu arme de luptă tradiționale, susținute de Asociația Virtus Transsylvanica – curte, zona din fața aripii romantice
  • 13:00 – „Pulcinella și visul”, spectacol de teatru de păpuși de bâlci pentru copii în limba română, prezentat de Orsolya Gál – curte (în caz de vreme nefavorabilă, în clădirea Miklós)
  • 14:00 – „Regele care nu râdea niciodată”, spectacol de teatru de păpuși pentru copii în limba maghiară, prezentat de trupa Sétáló Bábszínház – curte (în caz de vreme nefavorabilă, în clădirea Miklós)

Discuție la masă rotundă (15:00):

  • „Cântec din viață” Katalin Bánffy 100. Invitați: Nicolette Jelen-Bánffy, Elisabeth Salnikoff-Bánffy, Szebeni Zsuzsa (lider al Institutului Liszt Centrul Cultural Maghiar Sfântu Gheorghe, cercetătoare Bánffy Miklós). Moderator: Hegedüs Csilla, președintele Fundației Transilvania Trust – capelă.
  • Pentru a participa, înscrieți-vă aici: formular de înscriere

Concert (16:00):

  • Organ on Wheels: Concert de orgă și proiecție cu participarea organistei Noémi Miklós și a lui Áron Telegdy – grajd

În cadrul evenimentul se va putea vizita și expoziția intitulată „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy”, amenajată în aripa neogotică renovată a clădirii principale și deschisă cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea contelui Miklós Bánffy.

Vă așteptăm cu drag la Castelul Bonțida pentru o zi plină de activități culturale și de descoperire a moștenirii familiei Bánffy!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite