Actualitate

Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj, finalizat până la sfârșitul anului. Viceprimarul Dan Tarcea: “Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu”

Până la sfârșitul anului 2024, proiectul Park&Ride din zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj va fi finalizat, oferind șoferilor o alternativă eficientă pentru a decongestiona traficul din oraș. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-o intervenție la un post local de radio. Potrivit acestuia, lucrările sunt în grafic și avansează într-un ritm satisfăcător.

Avem un avans bun la acest proiect de Park&Ride. Discutăm de o investiție de peste 70 mil.lei. Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu. Sunt 863 de locuri de parcare în zonă, iar aceste locuri de parcare sunt dedicate pentru cei care vin din afara orașului să-și poată lăsa mașina la intrarea în oraș, iar de acolo să ia mijloacele de transport în comun și să se deplaseze acolo unde au nevoie. La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe.Tot în acest Park&Ride vom avea locuri de parcare și pentru autobuze și autocare, astfel încât și cetățenii care vin din alte părți să se debarce acolo. Va exista un sediu de autogară în zonă (…) Anul acesta lucrările de la Park&Ride vor fi finalizate, până la sfârșitul anului. Avansul este unul foarte bun, discutăm de lucrări realizate până în acest moment de peste 30%“, a declarat viceprimarul  Dan Tarcea.

Proiectul, demarat în toamna anului 2023, a fost promis încă din campania electorală din 2020 și reprezintă o soluție importantă pentru reducerea aglomerației în traficul urban. Cu peste 860 de locuri de parcare, Park&Ride-ul va permite șoferilor să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să utilizeze transportul public în interiorul municipiului.

La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe“, a explicat viceprimarul.

Pentru realizarea acestui proiect, strada Traian Vuia va fi reamenajată, cuprinzând zona de acces în Park&Ride, un nou sens giratoriu, trotuare și relocarea stației pentru transportul în comun. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei platforme de parcare și a unui terminal tip autogară, inclusiv construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport.

În ceea ce privește finanțarea proiectului, în iulie 2023, Primăria a semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 72.435.291,86 lei cu TVA, aproximativ 14.633.392,30 euro. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Într-o mișcare menită să susțină proiectul, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în octombrie 2023 finanțarea cu bani europeni a proiectului, reducând astfel substanțial contribuția municipalității. Astfel, dintr-o valoare totală de circa 84.320.346,44 lei, contribuția proprie a municipiului ar urma să se reducă la aproximativ 1.162.094,50 lei, inclusiv TVA, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, a subliniat motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Astfel, Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj reprezintă nu doar o soluție pentru traficul aglomerat, ci și un pas important către o mobilitate urbană mai sustenabilă și eficientă.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

22 hours ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

7 days ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago