Connect with us

Administratie

Aquaparkul din Grigorescu, aprobat de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca

Alex Campian

Published

on

Planurile pentru construirea unui Aquapark în Grigorescu au fost dezvăluite în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, desfășurată vineri. Potrivit informațiilor preliminare, viitorul Aquapark va fi amplasat pe o suprafață de 5 hectare, în apropierea ștrandului Sun. Acesta va putea găzdui zilnic până la 3.000 de persoane în timpul verii, cu 800 de locuri la interior și 2.200 de locuri la exterior. Estimările privind costurile variază între 20 și 40 de milioane de euro, iar pentru realizarea proiectului se ia în considerare un parteneriat privat.

Primăria Cluj-Napoca a promis de ani buni construirea unui parc acvatic în oraș, dar demersurile concrete au început să se contureze cu câteva luni înaintea alegerilor locale din acest an.

„După consultări în comunitate, am propus realizarea acestui aquapark pe o suprafață de 5 hectare în Grigorescu”, a declarat vineri primarul Emil Boc.

Aquapark-ul va fi în principal format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului și va include vestiare, zone de alimentație publică, facilități spa și wellness, sală de fitness, aerobic și cycling, dar și un complex de bazine acoperite.

În plus, complexul va cuprinde o zonă de agrement în aer liber, deschisă în timpul verii, care va oferi piscine și zone de recreere pentru toate vârstele, plaje în aer liber, o clădire de acces și unități independente pentru alimentație publică și spații comerciale. De asemenea, se planifică construirea unei parcări subterane cu 249 de locuri.

Suprafața spațiilor verzi efective, amenajate pe teren natural, va reprezenta cel puțin 50% din întreaga suprafață a zonei verzi și va include exclusiv vegetație (de înălțime joasă, medie și înaltă). Toate zonele cu orice formă de acoperire vor fi considerate spații deschise.

 

Facebook Comments Box

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj, finalizat până la sfârșitul anului. Viceprimarul Dan Tarcea: “Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu”

Dani Muresan

Published

on

Până la sfârșitul anului 2024, proiectul Park&Ride din zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj va fi finalizat, oferind șoferilor o alternativă eficientă pentru a decongestiona traficul din oraș. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-o intervenție la un post local de radio. Potrivit acestuia, lucrările sunt în grafic și avansează într-un ritm satisfăcător.

Avem un avans bun la acest proiect de Park&Ride. Discutăm de o investiție de peste 70 mil.lei. Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu. Sunt 863 de locuri de parcare în zonă, iar aceste locuri de parcare sunt dedicate pentru cei care vin din afara orașului să-și poată lăsa mașina la intrarea în oraș, iar de acolo să ia mijloacele de transport în comun și să se deplaseze acolo unde au nevoie. La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe.Tot în acest Park&Ride vom avea locuri de parcare și pentru autobuze și autocare, astfel încât și cetățenii care vin din alte părți să se debarce acolo. Va exista un sediu de autogară în zonă (…) Anul acesta lucrările de la Park&Ride vor fi finalizate, până la sfârșitul anului. Avansul este unul foarte bun, discutăm de lucrări realizate până în acest moment de peste 30%“, a declarat viceprimarul  Dan Tarcea.

Proiectul, demarat în toamna anului 2023, a fost promis încă din campania electorală din 2020 și reprezintă o soluție importantă pentru reducerea aglomerației în traficul urban. Cu peste 860 de locuri de parcare, Park&Ride-ul va permite șoferilor să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să utilizeze transportul public în interiorul municipiului.

La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe“, a explicat viceprimarul.

Pentru realizarea acestui proiect, strada Traian Vuia va fi reamenajată, cuprinzând zona de acces în Park&Ride, un nou sens giratoriu, trotuare și relocarea stației pentru transportul în comun. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei platforme de parcare și a unui terminal tip autogară, inclusiv construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport.

În ceea ce privește finanțarea proiectului, în iulie 2023, Primăria a semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 72.435.291,86 lei cu TVA, aproximativ 14.633.392,30 euro. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Într-o mișcare menită să susțină proiectul, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în octombrie 2023 finanțarea cu bani europeni a proiectului, reducând astfel substanțial contribuția municipalității. Astfel, dintr-o valoare totală de circa 84.320.346,44 lei, contribuția proprie a municipiului ar urma să se reducă la aproximativ 1.162.094,50 lei, inclusiv TVA, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, a subliniat motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Astfel, Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj reprezintă nu doar o soluție pentru traficul aglomerat, ci și un pas important către o mobilitate urbană mai sustenabilă și eficientă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Video- Impresionantă mobilizare pe șantierul drumului expres din Cluj. 200 de lucrători și 170 de utilaje sunt implicați în efortul de finalizare a lucrărilor până la sfârșitul anului

Stefania Heinz

Published

on

Lucrările la Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania avansează într-un ritm accelerat, ajungând la aproximativ 15% execuție. Constructorul proiectului, Dimex 2000, promite că acesta ar putea fi finalizat până în decembrie 2024, conform angajamentelor asumate. Progresul înregistrat este considerat foarte bun, având în vedere mobilizarea impresionantă a peste 200 de drumari și a 170 de utilaje în luna precedentă, conform raportărilor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Drumul Expres are o lungime totală de 5 kilometri, iar împreună cu cei 10 kilometri reprezentând bretelele nodurilor rutiere de la DN 1 și A3, va facilita conectivitatea și accesul rapid între Tureni și Autostrada Transilvania. Acest proiect va fi al doilea drum expres din regiunea Transilvaniei, urmând să fie deschis traficului la sfârșitul lunii curente Legătura Oradea-Autostrada Transilvania (Biharia-Borș), ceea ce va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și conectivitatea în regiune.

Verificările recente efectuate pe șantierul Drumului Expres Tureni-Autostrada Transilvania, care servește ca legătură esențială între A3 și DN1 în zona localității Tureni, evidențiază o mobilizare impresionantă din partea antreprenorului și progrese semnificative în execuția lucrărilor.

Antreprenorul, Asocierea DIMEX 2000 COMPANY SRL (lider), împreună cu partenerii săi, AUTOTEHNOROM SRL, OPR ASFALT SRL, OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS SA și CON-A OPERATIONS SRL, demonstrează o mobilizare exemplară cu un total de 241 de muncitori și 176 de utilaje active pe șantier.

Proiectul este de o amploare considerabilă, având o lungime totală de 5 kilometri pentru drumul expres, împreună cu bretelele de la nodurile cu A3 și DN1 în lungime de 5,025 kilometri, respectiv 2,748 kilometri. Valoarea contractului pentru această lucrare esențială în infrastructura rutieră este de 562.613.495,92 lei fără TVA.

Începute în august 2023, lucrările au o durată de execuție planificată de 18 luni și sunt finanțate prin Programul Transport 2021-2027, Titlul 56. Stadiul actual al proiectului este de 14%, conform datelor furnizate de DRDP Cluj la finalul lunii precedente.

Aceasta este prima lucrare de infrastructură majoră pentru antreprenor, iar proiectul include construcția a 7 poduri și viaducte, cel mai impresionant fiind viaductul de la kilometrul 4 peste Valea Racilor, având o lungime totală de 258 de metri, din care tablierul are 246 de metri. De asemenea, sunt incluse și bretelele de la nodurile A3 și DN1, cu două benzi de circulație fiecare. Profilul drumului expres este proiectat cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, unde vor fi montate separatoarele de sens.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite