Categories: Economie

Autostrada Sebeş – Turda se construieşte în ritm de melc


Imaginile din dronă arată că, pe cele două sectoare din A10 aflate încă în lucru, progresul este foarte mic.
Jurnaliştii de la “Unirea” au realizat 2 filmări aeriene de final de sezon pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, care, deși se află într-o fază avansată de construcție, nu se pot lăuda cu progrese semnificative, lucrările evoluând foarte foarte lent.

Asociația Pro Infrastructură, împreună cu membrii comunității, monitorizează prin filmări aeriene și reportaje de la sol, marile șantiere de infrastructură din România, în special construcția de autostrăzi. Scopul acestor acțiuni este de a demonstra modul în care se derulează contractele pentru obiectivele majore de investiții și de a aduce transparența în relația dintre autorități, constructori și societatea civilă.

Așadar, pe lotul 1, aflat la un procent fizic de 82%, constructorii de la Pizzarotti lucrează la producerea grinzilor pentru nodul rutier Sebeș, la armarea și betonarea elevațiilor din cadrul acestui nod, dar și la rigole, stâlpi de iluminat, asfaltare sau înierbare de taluze pe corpul autostrăzii.

În nodul rutier Alba Iulia Nord de la granița cu lotul 2 au început într-un final să ridice stâlpii de înaltă tensiune care au blocat continuarea lucrărilor la pasajul peste calea ferată. Volumul de muncă rămas în special la cele 2 noduri rutiere din capetele tronsonului (Sebeș și Alba Iulia Nord), coroborat cu mobilizarea deficitară a italienilor, îi face pe specialişti rezervați cu privire la finalizarea acestui sector de 17 kilometri de autostradă în anul 2020.

Tronsonul 2 construit de grecii de la Aktor, aflat la 62%, evoluează într-un ritm chiar mai lent, după ce principalii subcontractori (Marcu Company pe terasamente și Retter la structuri) sunt demobilizați datorită plăților extrem de lente făcute de Aktor. Mobilizarea este mediocră, concentrându-se în câteva puncte răzlețe a celor 24 de kilometri ai lotului, la câteva structuri care supratraversează autostrada sau la umpluturi. Cei câțiva kilometri de balast stabilizat au fost acoperiți cu balast ca măsură de protecție peste iarnă, însă există mari șanse ca balastul stabilizat să fie deja compromis după ce a stat neprotejat cu asfalt chiar și 2 sezoane de iarnă. În condițiile actuale șansele de finalizare în 2020 sunt practic nule.

La sensul giratoriu provizoriu de la Lancrăm se pare că a fost finalizată supratraversarea pe care DN 7 o va avea la autostradă pe podul metalic, dar probabil se așteaptă avizele de la Poliție pentru a se putea muta circulația.

Cea mai mare problemă a lotului rămâne viitorul nod rutier Alba Iulia Nord. Exceptând faptul că s-au ridicat 2 grinzi de tablier metalic, lucrările înaintează extrem de greu, stâlpii de înaltă tensiune nefiind relocați nici acum.

Asociația Pro Infrastructră solicită ministrului Transporturilor Lucian Bode și a unei potențiale viitoare conduceri profesioniste a CNAIR să facă pe cele 2 contracte un audit foarte serios cu toți actorii implicați (echipele responsabile de proiect din CNAIR, inginer consultant și constructor) și să își asume deciziile cele mai avantajoase pentru finalizarea cât mai rapidă a acestor șantiere de autostradă atât de întârziate.

 

Source link

Facebook Comments Box
Maria Costea

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago