Economie

Averea unui Român Este de Peste 11 Ori Mai Mică Decât a unui European Mediu: De Unde Vine Această Discrepanță?

România se confruntă cu una dintre cele mai reduse averi financiare pe cap de locuitor din Europa, înregistrând un nivel de doar 5823 de euro per locuitor. Surprinzător, această cifră este inferioară chiar și celei a bulgarilor, care se situează peste 7.700 euro pe locuitor, conform declarațiilor făcute de Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, în cadrul conferinței „Piața fondurilor de investiții în 2024 – așteptări și provocări”.

Sursa: EFAMA

Vorbim de multe ori de educație financiară sau de faptul că românii au o educație financiară precară. Mie nu-mi place expresia asta; am lucrat și pentru francezi și pentru austrieci am fost în foarte multe țări și am observat că nu suntem noi mai puțin ne-educați. Există experiența“, a subliniat Gustă.

Expertul în finanțe, Mihai Purcărea, Director General BRD Asset Management, adaugă că lipsa experienței este o problemă semnificativă în peisajul financiar românesc. El compară experiența românilor cu cea a americanilor, englezilor sau francezilor, care au învățat să investească regulat încă de acum 70-80 de ani. Purcărea subliniază că românii au intrat abia recent în faza în care investesc pe termen lung, contribuind la creșterea nivelului de experiență și educație financiară.

Când vine vorba despre depozitele bancare, situația nu este mai bună. Depozitul mediu al unui român este de 7 ori mai mic decât media europeană, evidențiind o discrepanță semnificativă în abordarea economisirii. Economii în valoare de 59.500 de români sunt de 100 de ori mai mari decât depozitele a 14,1 milioane de cetățeni, conform prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu.

Sursa: EFAMA

 

 

Pe de altă parte, avuția națională pe locuitor în România a cunoscut o creștere semnificativă, ajungând la 32.700 euro în perioada 2003-2019. Cu toate acestea, cifra rămâne la doar 2,9 ori mai mare decât la începutul intervalului menționat, în timp ce media UE 27 atinge 102.000 euro, fiind de 3,1 ori mai mare.

Comparativ cu alte țări din UE 27, România se situează în coada clasamentului la nivelul avuției pe locuitor, cu doar 38.000 euro în active nefinanciare, de 2,7 ori mai puțin decât media europeană. Pe primele poziții în acest clasament se află țări precum Luxemburg, Irlanda, Austria, Danemarca și Suedia, cu valori semnificativ peste media europeană.

Sursa: EFAMA

Facebook Comments Box
Alex Campian

Recent Posts

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

14 hours ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

18 hours ago

Carmen Grebenișan din Cluj transmite un mesaj delicat după divorțul de soțul ei, Alex Militaru:”Nu trebuie să mulțumești pe toată lumea”

La o lună de la despărțirea de soțul său, Alex Militaru, Carmen Grebenișan a transmis…

21 hours ago

Musafiri noi in Parcul Central

Tocmai că treceam azi prin parc și am observat doi bătrânei care se uitau în sus…

3 days ago

Spectacolul Cosmic Capturat de Sergiu Răzvan: Aurora Boreală din Grigorescu

În seara zilei de 10 mai 2024, cerul din Grigorescu a fost iluminat de un…

3 days ago

Clujul interbelic: Un aer parizian surprins într-o fotografie istorică de un laureat al Premiului Nobel – FOTO

În perioada interbelică, Piața Unirii din Cluj-Napoca emană un aer parizian distinct. În jurul statuii…

4 days ago