Două localități din județul Cluj au obținut finanțare pentru a-și reduce poluarea cu nitrați proveniți din surse agricole.
În comuna Jucu s-a predat terenul de amplasament al lucrărilor necesare pentru realizarea obiectivului de investiții platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, în prezența reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a proiectantului, a antreprenorului și a consultantului de management și supervizare.
Compania clujeană de consultanță EPMC a asigurat finanțarea acestei investiții pentru construcție și achiziție de echipamente, cu o valoare de 2,09 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), din care aportul comunei este de 104.240 lei, cu TVA.
Echipamentele necesare operaționalizării investiției care vor veni la pachet cu finanțarea construcției platformei sunt în valoare de 607.376 de lei, cu TVA. O altă comună din Cluj ce va avea același tip de investiție și utilaje în 2020 este Călățele.
Socot Târgu-Mureș este constructor, iar Interdevelopment, supervizor de lucrări. Astfel de proiecte coordonate de EPMC Consulting se mai desfășoară în Iernut, Miercurea Nirajului, Batos (județul Mureș), Bod (Brașov) și Roșia (Sibiu).
“Am început scrierea acestor proiecte în anul 2017, când s-a lansat primul apel de proiecte. Am lucrat la aplicațiile de finantare și la studii de fezabilitate pentru câțiva primari care au avut încredere că aceste proiecte se vor și materializa. În 2019, MMAP a organizat primele licitații pentru execuția lucrărilor, Jucu fiind prima aplicație aprobată”, a precizat managerul celor șapte proiecte, Ioana Cămărășan.
Comunele pot utiliza gunoiul de grajd în mod inteligent
MMAP finanțează investiții care să reducă poluarea apelor cu nitrați proveniți din surse agricole din cauza depozitărilor de gunoi de grajd provenit de la micii fermieri din fiecare unitate administrativ-teritorială.
48 de milioane de euro s-au alocat acestui program de investiții. Pentru 2020 s-au prioritizat mai multe comune și orașe care vor beneficia de măsuri în cadrul acestui program de investiții, dintr-un total de 90 de beneficiari.
„Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici și gospodării de subzistență, care cresc animale. Mare parte nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecțiile de la animale. Acestea ajung să polueze cu nitrați apele de suprafață și, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curțile oamenilor.
Platformele pe care le finanțăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, și conformarea fermierilor la cerințele de plată ale APIA, legate de capacitățile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.
Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.
Programul de Investiții Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți se derulează în perioada 2017-2022 și este singura sursă din România care finanţează investiţii directe pentru implementarea de către comunităţile rurale mici a Directivei Nitraţi a Uniunii Europene, aducând deopotrivă importante beneficii de mediu precum şi beneficii socio-economice.
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și alte fonduri guvernamentale sunt disponibile pentru a sprijini activități care contribuie direct sau indirect la reducerea generală a poluării cu nitrați.
Totuși, criteriile de eligibilitate stabilite în cadrul PNDR exclud în mare parte fermierii de subzistență, de dimensiuni mici, gospodăriile și infrastructura comunală dedicată managementului deșeurilor de origine animalieră și codului de bune practici agricole.
Prin urmare, pentru a asigura implementarea directivei nitrați a UE în cazul micilor gospodării și ferme, acest program de investiții vine în sprijinul a 90 de comune și orașe expuse la poluarea cu nitrați din cele 11 bazine hidrografice din România.
Sursa de finanțare a acestor investiții este un împrumut guvernamental garantat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), ceea ce a făcut ca aplicația de finanțare să fie analizată direct de o unitate de management din cadrul MMAP.
Source link