Economie

Creșterea Salariilor în România: Posibila Implementare a Salariului Minim European Începând de Anul Acesta

Ministerul Muncii din România dezvăluie planuri pentru introducerea salariului minim european în țară în acest an, în urma discuțiilor deja demarate în cadrul instituției. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a confirmat că sunt în desfășurare lucrările pentru stabilirea formulei de calcul care va guverna această creștere salarială.

Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an. Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a explicat Vasilcoiu într-o declarație pentru Euronews.

Uniunea Europeană își propune să stabilească un „salariu minim european”, care, totuși, nu va avea aceeași valoare în toate țările. Acesta va fi calculat în funcție de veniturile medii din fiecare țară, stabilindu-se la 50% din salariul mediu național. Proiecțiile pentru 2024 plasează acest salariu mediu în România la 7.600 de lei.

UE a recomandat două formule de calcul pentru a asigura alinierea României la venitul minim european.

Varianta 1: Potrivit acesteia, salariul minim ar trebui să fie în jurul a 50% din salariul mediu brut pe economie, estimat la 6.400 de lei, adică 3.974 de lei în mână pentru angajat. Cu toate acestea, datele sugerează că, lunar, acesta depășește suma menționată. Specialiștii susțin că, pentru un trai decent, venitul minim european ar trebui să fie cu cel puțin 800 de lei mai mare decât salariul minim brut actual.

Varianta 2: Prin această propunere, echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie ar majora decalajul cu aproximativ 500 de lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să înregistreze o creștere de aproximativ 1.300 de lei.

Varianta 3: A treia variantă, susținută de Institutul Național de Statistică, propune ajustarea salariului minim brut în funcție de rata inflației. La o inflație de 7%, salariul ar crește cu cel puțin 200 de lei în acest an.

În prezent, jumătate din statele membre ale UE, mai ales cele din Estul și Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro, inclusiv Bulgaria, România, Grecia și Portugalia. În schimb, în Slovenia și Spania, salariile minime depășesc ușor 1.000 de euro pe lună. Doar șase state membre din zona de Vest, precum Franța, Germania și Olanda, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună. În contrast, țări precum Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia lasă piața să reglementeze salariile, fără a stabili un salariu minim.

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

2 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

4 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago