Connect with us

Economie

Moșul a venit cu tolba plină la aeroport: 96 de milioane de lei

Published

on

Moșul a venit cu tolba plină la aeroport: 96 de milioane de lei


Au fost aprobate, pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), cererile de finanțare pentru două proiecte majore.
Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aeroporturi, membri ai Asociației Aeroporturilor din România. Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte precum: proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport, a Programului Național de Securitate Aeroportuară și finanțarea aeroporturilor prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cu această ocazie ministrul a precizat că în cursul săptămânii au fost aprobate pentru AIAIC, cererile de finanțare pentru două proiecte: cale de rulare paralelă cu pista și echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX.

Prin aprobarea celor două cereri de finanțare se asigură creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare. Astfel, în prezent din sumele plătite beneficiarilor în 2019, în valoare de 499 milioane de euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost plătite 161,4 milioane (32% din valoarea totală, în ultimele două luni).

Ținta asumată pentru 2019 era de 438 milioane de euro fonduri nerambursabile. O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate șase contracte în valoare de 1,58 miliarde de euro din care fonduri nerambursabile 1,05 miliarde.

”Sunt partenerul vostru în dezvoltarea acestui sector iubit atât de către cei care activează în domeniu, cât și de cei care beneficiază de serviciile prestate. Toate acestea sunt rezultatul inclusiv al muncii pe care dumneavoastră în calitate de directori ai aeroporturilor o depuneți în fiecare zi. De aceea dialogul cu dvs, indiferent că sunteți sub autoritatea ministerului sau a consiliilor Județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” a spus Lucian Bode.
În 17 decembrie a fost aprobată cererea de finanțare pentru proiectul cale de rulare paralelă cu pista,  care are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de transport a AIAIC, prin construirea unei căi de rulare paralelă, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranță şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naționale în domeniul transportului aerian.

Investiția reprezintă 50% ajutor de stat compatibil cu piața internă în conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Proiectul a cărui valoare totală este de 73.000.651 de lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 01.11.2017 și 31.05.2021

Valoarea ajutorului de stat care se acordă în cadrul proiectului este de 28.500.129 lei din care 24.225.110 lei (85%) contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, 3.705.016 lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora în cuantum de 13.542.186,90 lei la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Cluj, în valoare de 570.002 lei, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent. Contribuția CJ este asigurată din bugetul AIAIC.

Cererea de finanțare pentru proiectul echipamente  de detecție explozibil standard 3 de tip CTX a fost aprobată în 17 decembrie. Prin acest proiect se va asigura creșterea conectivității și mobilității zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul.

Realizarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea condițiilor de securitate și de siguranță atât pentru pasageri și însoțitorii acestora, cât și pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea in perimetrul aeroportului. Proiectul a cărui valoare totală este de 23.288.634 lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 01.08.2019 și 31.08.2020.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 16.027.448 lei din care 13.623.331 lei (85%) reprezintă contribuție FEDR, 2.083.568 lei contribuția de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora, în cuantum de 3.713.693 lei, la care se adaugă contribuția CJ, de 320.548,97 lei, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent acestora. Contribuția CJ e asigurată din bugetul AIAIC.

Source link

Facebook Comments Box

Economie

Fabrica SC Clujana SA a scăpat de insolvență

Published

on

Renumita fabrică de încălțăminte Clujana a ieșit din insolvență.

Clujana SA, societate în cadrul căreia Consiliul Județean (CJ) Cluj deține calitatea de acționar majoritar, a primit din partea Tribunalului Specializat Cluj decizia favorabilă privind închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

„Decizia instanței survine unui efort concertat depus atât de către Consiliul Județean Cluj, în calitate de acționar și creditor, cât și de către societatea Clujana care, pe parcursul ultimelor luni, au reușit să ducă la îndeplinire măsurile stabilite în baza planului de reorganizare realizat de administratorul judiciar și aprobat de adunarea generală a creditorilor”, se arată într-un comunicat remis de forul județean.

De-a lungul anilor, societatea a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei și a intrat în insolvenţă. Cu toate acestea, Clujana a reușit să deschidă două magazine proprii în Cluj-Napoca, comercializând produsele sale și în alte municipii reședință de județ, precum Oradea, Bistrița sau Sibiu. Tot în aceeași perioadă, Clujana SA a lansat și magazinul online propriu.

CLUJANA SE PREGĂTEȘTE DE O „REVIGORARE” PE PIAȚĂ

„Odată cu ieșirea din insolvență, una dintre cele mai renumite și de tradiție fabrici de încălțăminte românești este pregătită să concureze din nou, de la egal la egal, cu celelalte companii de profil de pe piață, nemaifiind supusă rigorilor legii insolvenței. La această salvare a brandului clujean o contribuție semnificativă a avut-o inclusiv sprijinul acordat de acționarul majoritar, Consiliul Județean Cluj”, se mândrește președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

După ieșirea din insolvență, conducerea companiei va fi preluată de către Consiliul de Administrație al Clujana SA, care va numi o conducere executivă. Astfel, deciziile strategice ale fabricii nu vor mai trebui să treacă prin filtrul administratorului judiciar, al creditorilor și al judecătorului-sindic, fapt ce „creează premisele implementării unei strategii care să ducă la consolidarea companiei și la creșterea în piață a brandului Clujana”, susțin reprezentanții CJ Cluj.

Vă reamintim că, în perioada 2 aprilie – 15 mai 2019, Curtea de Conturi a realizat un audit la SC Clujana SA, descoperind prejudicii de 151.000 lei și abateri financiar contabile de 100.000 lei. Potrivit raportului Curții de Conturi, conducerea Clujana a luat măsuri privind avansurile salariale, s-au calculat penalitățile de întârziere și s-a procedat la încasarea acestora.

CITEȘTE ȘI: Ce bine e să lucrezi la stat! Salarii și benzină decontate „cu japca” la falimentara Clujana, medici plătiți regește, dar ilegal!

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Ludovic Orban: NU avem bani pentru dublarea alocațiilor, dar sunt poentru mahrarea pensiilor

Published

on

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu există suficienți bani în buget pentru dublarea alocațiilor, dar sunt suficienți bani pentru majorarea pensiilor.

Alocațiile pentru copii au fost mărite în baza unui legi a PNL, în funcție de rata inflației. Pentru majorarea alocațiilor, impactul bugetar este de peste 6 miliarde de euro. Nu avem bani ăștia. Am intrat în procedură de deficit excesiv. Deși avem în luna ianuarie un plus de colectare de 300 de milioane, trebuie să-l vedem consolidat, să vedem care e evoluția economică, prognozele de creștere. Înainte de rectificarea bugetara, MF trebuie să prezintă un raport privind creșterea. Ce pot să garantez e că suntem responsabili”, a declarat Ludovic Orban, la Gândul LIVE.

Orban a făcut acest anunț îngrijorat de eventuala majorare a alocațiilor decisă de Parlament. 

În acest moment, dublarea alocațiilor este în mâinile deputaților, după ce senatorii au respins amânarea termenului de majorare. Cabinetul Orban I a emis o OUG de amânare a dublării alocațiilor pentru copii până la 1 august acest an.

În schimb, Orban a precizat că pensiile cu siguranță se vor majora, însă nu a spus și cu ce procent.

Vom crește pensiile. Nu vă pot spune acum 100% ce va fi. Să vedem bugetul de la CAS și CASS. Trebuie să facem prognozele și în funcție de creșterea economică din următorii 3 ani, vom vedea. Dar, cu siguranță, vor fi mărite”, a precizat premierul.

Nu există în momentul de față niciun risc legat de plata pensiilor și salariilor. Noi am prevăzut în buget sumele pentru creșterea pensiilor, dar urmărim cu mare atenție evoluția încasărilor. Vom crește pensiile cu siguranță, nu există niciun dubiu, în conformitate cu legea în vigoare”, a mai spus acesta.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

În Cluj-Napoca, prețul locuințelor va crește în 2020. Cine cumpără și din ce bani

Published

on

Agenții imobiliari atrag atenția că, în 2020, preţul locuinţelor va continua să crească.

În Cluj-Napoca, de la 1.450 de euro pe metrul pătrat, cei care-şi caută locuinţe au ajuns să plătească în medie şi 1.700 de euro, în București preţul mediu a crescut de la 1.382 de euro, la 1.413 euro.

Din august, la noi (în Cluj-Napoca -n.r.) au crescut gradual, dacă media era undeva la 1.450 de euro metrul pătrat atunci, acum suntem undeva spre 1.700 şi credem că dacă lucrurile vor ţine tot aşa, va creşte. Faptul că dobânzile bancare nu te încurajează să îţi ţii banii pe care îi ai, ci să îi investeşti este un impuls pentru piaţă şi este motivul pentru care mulţi oameni cumpără ca să fie banii investiţi şi să genereze valoare. Chiria întotdeauna va fi mai mare decât dobânda pe care o încasează ei pentru suma respectivă de bani, iar banii investiţi nu sunt pierduţi văzând cât costă activele în Cluj. Am vândut în ultimele trei luni 70 şi mai avem 18 apartamente. O categorie mare sunt investitorii care au bani lichizi şi pot să genereze mai mulţi bani cu ei, iar cealaltă categorie sunt tinerii proaspeţi căsătoriţi, tinerii profesionişti din noile industrii. Acestea sunt cele două categorii de cumpărători”, a declarat Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar.

Vor creşte preţul apartamentelor din Cluj în 2020. Îmi doresc să crească nu mai mult decât veniturile populaţiei şi nu mai mult decât ritmul normal al economiei, să nu ajungem într-o zonă de bulă. În continuare, Clujul este cel mai scump oraş din România, avem un preţ mediu raportat la ultimul trimestru din 2019 de peste 1.500 de euro, în medie, pe când în Bucureşti, avem 1.300 pe metru. Acest lucru este datorat cererii foarte mari care există în Cluj, mai mare decât în Bucureşti“, a spus Adrian Vasiu, agent imobiliar.

Analiștii nu cred că ce vedem acum în piață se compară cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, an după care a urmat criza.

În zona imobiliară atât în ţară cât mai ales în zona Clujului presiunea din partea cererii este una ridicată. De asemenea, evoluţiile economice, conjunctura economică pozitivă din ultima perioadă, tradusă în creşteri salariale, creşteri de venituri, în creditare mai facilă, face de asemenea ca preţul să crească. Putem spune că fenomenul nu este unul negativ, este unul pozitiv în general. De asemenea comparând cu fenomenul de dinainte de 2008, constatăm că dinamica sau ritmul de creştere al salariilor este mai ridicat în acest moment faţă de atunci în comparaţie cu ritmul de creştere al preţurilor. Din acest punct de vedere accesul la piaţa imobiliară este unul mai facil ca acum 10-12 ani“, a declarat Liviu Deceanu, economist, citat de Mediafax.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate