Asociația Chiriașilor Cluj a realizat un sondaj în rândul chiriașilor și a ajuns la o concluzie simplă și evidentă: “situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum se știe de câțiva ani încoace”.
“Am reușit să ajungem la aproape 200 de chiriași (un eșantion destul de reprezentativ dar pe care vrem în continuare să-l îmbunătățim!) și să realizăm ceea ce e probabil primul chestionar care pune în centrul atenției nevoile chiriașilor, nu doar pe cele ale pieței imobiliare, ale proprietarilor sau ale agențiilor imobiliare.
Nu am aflat nimic nou, din păcate. Situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum o știm de câțiva ani încoace. Povara chiriei și condițiile locuirii fac viața în așa-zisul oraș comoară o provocare pentru mulți dintre noi, iar salariile actuale, deși peste media din România, nu reușesc să asigure un trai decent atunci când nu deții o proprietate.
Considerăm că reglementarea pieței chiriilor și protecția chiriașilor va contribui la creșterea calității vieții în Cluj și, mai important, va contribui la o dezvoltare mai echitabilă a orașului, care va permite tuturor să se bucure de benefiicile vieții într-un oraș universitar aflat într-o continuă creștere”, transmite Asociația Chiriașilor Cluj.
60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea salariul mediu din oraș. Pentru 68% dintre chiriași, povara costurilor locuirii pe timpul iernii depășește 30% din veniturile lunare. 1 din 3 chiriași plătește mai mult de jumătate din salariu pe costurile locuirii în timpul iernii! 1 din 3 chiriași are nevoie de ajutorul părinților pentru a acoperi costurile locuirii.
42% din chiriașii din Cluj-Napoca locuiesc fără un contract de închiriere. Jumătate din chiriașii din Cluj au fost afectați de lipsa contractului; 4 din 10 au întâmpinat probleme cu infrastructura apartamentelor și tot 4 din 10 au avut probleme cu vecinii. Peste o treime din chiriași a suferit creșterea chiriei fără nicio justificare și peste o treime a avut probleme cu încălcarea intimității de către proprietar.
71,4% din chiriași locuiesc în apartamente cu 1 sau 2 camere; 1 din 5 chiriași locuiește într-o locuință cu o suprafață mai mică de 30 metri pătrați. 38,2% din chiriași locuiesc cu persoane care nu le sunt rude, prieteni sau parteneri. 96% dintre chiriașii din Cluj-Napoca consideră că prețul chiriei este prea mare.
Jumătate din chiriașii clujeni locuiesc în chirie de 5 sau mai mulți ani. 80% dintre chiriașii clujeni au luat în calcul varianta mutării din Cluj din cauza chiriei, 28,7% plănuiesc să plece din Cluj din cauza costurilor locuirii. 1 din 4 chiriași plănuiește să cumpere o locuință în Cluj-Napoca, pe când doar 3% vor moșteni o locuință în viitor, în Cluj-Napoca sau în alt oraș. 1 din 5 chiriași va locui în continuare în chirie în Cluj.
Chestionarul rămâne deschis și poate fi accesat aici: http://www.isondaje.ro/sondaj/726816542/ . “Vom reveni pe viitor cu o analiză mai complexă și completă a rezultatelor, dar până atunci vă lăsăm cu aceste infografice care arată o imagine de ansamblu a vieții de chiriaș în Cluj-Napoca”, mai spun reprezentanții asociației.
Protest la Cluj faţă de chiriile prea mari: „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”
Peste 100 de persoane s-au adunat, marţi, în centrul orașului, pentru a protesta faţă de chiriile prea mari din Cluj-Napoca şi faţă de evacuările forţate.
Participanţii la marş s-au adunat, marţi, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum „Case decente”, „Case pentru oameni, nu pentru profit”, „Cluj fără rasism”, „Oraş universitar, îţi lasă un gust amar”, „Vrem să fim mutaţi în oraş”, „Solidaritate între evacuaţi şi chiriaşi”, „Opriţi evacuările forţate”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Oraşul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu”.
Ei au scandat „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”, „Solidaritate”, „Solidari suntem mai tari”, „Locuinţe sociale, nu afaceri imobiliare”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Boc, pune casele la loc”.
„17 decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor, astfel că a venit timpul ca, împreună, evacuaţi şi chiriaşi, să ne cerem drepturile în Cluj-Napoca, oraşul chiriilor nebune. Trebuie să ne arătăm solidari împotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemorăm şi 9 ani de la mutarea forţată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deşeuri ale municipiului Cluj-Napoca”, a spus unul dintre organizatori.
Potrivit acestuia, o soluţie la chiriile mari din Cluj-Napoca ar fi îngheţarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, după modelul practicat în Berlin şi Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor şi a dezvoltatorilor imobiliari care închiriază mai multe apartamente.
Marşul pentru Drepturile Chiriaşilor şi Împotriva Evacuărilor s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Bulevardul 21 Decembrie-Prefectura Cluj-Piaţa Unirii-strada Memorandumului-strada Moţilor.
În faţa Primăriei Cluj-Napoca a avut loc lansarea „Cărămida. Ziarul dreptăţii locative”, iar cei prezenţi au interpretat „Colinda solidarităţii”.
Source link