Connect with us

Economie

Povara chiriei în orașul comoară: 60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea câștigului mediu

Maria Costea

Published

on

Povara chiriei în orașul comoară: 60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea câștigului mediu


 Asociația Chiriașilor Cluj a realizat un sondaj în rândul chiriașilor și a ajuns la o concluzie simplă și evidentă: “situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum se știe de câțiva ani încoace”. 
“Am reușit să ajungem la aproape 200 de chiriași (un eșantion destul de reprezentativ dar pe care vrem în continuare să-l îmbunătățim!) și să realizăm ceea ce e probabil primul chestionar care pune în centrul atenției nevoile chiriașilor, nu doar pe cele ale pieței imobiliare, ale proprietarilor sau ale agențiilor imobiliare.

Nu am aflat nimic nou, din păcate. Situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum o știm de câțiva ani încoace. Povara chiriei și condițiile locuirii fac viața în așa-zisul oraș comoară o provocare pentru mulți dintre noi, iar salariile actuale, deși peste media din România, nu reușesc să asigure un trai decent atunci când nu deții o proprietate.

Considerăm că reglementarea pieței chiriilor și protecția chiriașilor va contribui la creșterea calității vieții în Cluj și, mai important, va contribui la o dezvoltare mai echitabilă a orașului, care va permite tuturor să se bucure de benefiicile vieții într-un oraș universitar aflat într-o continuă creștere”, transmite Asociația Chiriașilor Cluj.  
 
 


60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea salariul mediu din oraș. Pentru 68% dintre chiriași, povara costurilor locuirii pe timpul iernii depășește 30% din veniturile lunare. 1 din 3 chiriași plătește mai mult de jumătate din salariu pe costurile locuirii în timpul iernii! 1 din 3 chiriași are nevoie de ajutorul părinților pentru a acoperi costurile locuirii.
42% din chiriașii din Cluj-Napoca locuiesc fără un contract de închiriere. Jumătate din chiriașii din Cluj au fost afectați de lipsa contractului; 4 din 10 au întâmpinat probleme cu infrastructura apartamentelor și tot 4 din 10 au avut probleme cu vecinii. Peste o treime din chiriași a suferit creșterea chiriei fără nicio justificare și peste o treime a avut probleme cu încălcarea intimității de către proprietar.
71,4% din chiriași locuiesc în apartamente cu 1 sau 2 camere; 1 din 5 chiriași locuiește într-o locuință cu o suprafață mai mică de 30 metri pătrați. 38,2% din chiriași locuiesc cu persoane care nu le sunt rude, prieteni sau parteneri. 96% dintre chiriașii din Cluj-Napoca consideră că prețul chiriei este prea mare. 
 
Jumătate din chiriașii clujeni locuiesc în chirie de 5 sau mai mulți ani. 80% dintre chiriașii clujeni au luat în calcul varianta mutării din Cluj din cauza chiriei, 28,7% plănuiesc să plece din Cluj din cauza costurilor locuirii. 1 din 4 chiriași plănuiește să cumpere o locuință în Cluj-Napoca, pe când doar 3% vor moșteni o locuință în viitor, în Cluj-Napoca sau în alt oraș. 1 din 5 chiriași va locui în continuare în chirie în Cluj. 
 

Chestionarul rămâne deschis și poate fi accesat aici: http://www.isondaje.ro/sondaj/726816542/ . “Vom reveni pe viitor cu o analiză mai complexă și completă a rezultatelor, dar până atunci vă lăsăm cu aceste infografice care arată o imagine de ansamblu a vieții de chiriaș în Cluj-Napoca”, mai spun reprezentanții asociației.

Protest la Cluj faţă de chiriile prea mari: „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”

Peste 100 de persoane s-au adunat, marţi, în centrul orașului, pentru a protesta faţă de chiriile prea mari din Cluj-Napoca şi faţă de evacuările forţate.

Participanţii la marş s-au adunat, marţi, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum „Case decente”, „Case pentru oameni, nu pentru profit”, „Cluj fără rasism”, „Oraş universitar, îţi lasă un gust amar”, „Vrem să fim mutaţi în oraş”, „Solidaritate între evacuaţi şi chiriaşi”, „Opriţi evacuările forţate”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Oraşul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu”.

Ei au scandat „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”, „Solidaritate”, „Solidari suntem mai tari”, „Locuinţe sociale, nu afaceri imobiliare”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Boc, pune casele la loc”.

„17 decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor, astfel că a venit timpul ca, împreună, evacuaţi şi chiriaşi, să ne cerem drepturile în Cluj-Napoca, oraşul chiriilor nebune. Trebuie să ne arătăm solidari împotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemorăm şi 9 ani de la mutarea forţată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deşeuri ale municipiului Cluj-Napoca”, a spus unul dintre organizatori.

Potrivit acestuia, o soluţie la chiriile mari din Cluj-Napoca ar fi îngheţarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, după modelul practicat în Berlin şi Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor şi a dezvoltatorilor imobiliari care închiriază mai multe apartamente.

Marşul pentru Drepturile Chiriaşilor şi Împotriva Evacuărilor s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Bulevardul 21 Decembrie-Prefectura Cluj-Piaţa Unirii-strada Memorandumului-strada Moţilor.

În faţa Primăriei Cluj-Napoca a avut loc lansarea „Cărămida. Ziarul dreptăţii locative”, iar cei prezenţi au interpretat „Colinda solidarităţii”.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Joburi ca-n Vest la Cluj! Gigantul american face angajări MASIVE!

Cosmin Ardelean

Published

on

Gigantul american Vertiv ia cu asalt Clujul! Sute de joburi disponibile! Salarii atractive și carieră internațională!

Veste excelentă pentru piața muncii din Cluj! Compania americană Vertiv, un colos global în domeniul infrastructurii digitale critice, își extinde operațiunile în oraș și anunță angajări masive. Cu un hub deja puternic în Cluj-Napoca, care susține funcții cheie la nivel global și regional cu o echipă de peste 400 de angajați, Vertiv vrea să recruteze încă 10-12% personal până la finalul anului, adică aproximativ 50 de noi angajați.

“Estimăm o creștere a echipei de 10-12% până la finalul anului, înspre 50 de oameni. Căutăm oameni pentru poziții mai puțin tehnice anul acesta, dar încă avem câteva roluri tehnice deschise. Dacă vă uitați pe site-ul nostru, o să găsiți foarte multe poziții, foarte diverse. Și, foarte important acum, noi mereu angajăm. Deci, nu cred că avem niciodată sub 20-30 de poziții deschise. În principal, căutăm forța de muncă din Cluj-Napoca, dar am avut și oameni care s-au mutat la Cluj”, a declarat Ali Hamdan, Senior Director Hub PMO și Cluj Regional Hub.

Vertiv oferă oportunități de carieră diverse, de la finanțe (aproximativ 40% din angajați) și IT (15%) la servicii de inginerie (10%) și multe altele. Hub-ul din Cluj-Napoca este un centru multicultural, oferind suport în opt limbi străine: spaniolă, franceză, italiană, germană, portugheză, rusă, ucraineană, turcă, pe lângă engleză și română.

Printre pozițiile deschise se numără Reporting Analyst, Accounting Specialist, Talent Management Specialist și Finance Project Coordinator.

Expansiunea Vertiv la Cluj reflectă dinamismul economic al orașului și atractivitatea sa pentru investiții străine. Compania, cu sediul central în SUA și operațiuni în peste 130 de țări, are clienți de top la nivel global, precum Vodafone, Siemens, Alibaba, Alstom, Tencent și Ericsson.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Cosmin Ardelean

Published

on

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

O veste tristă lovește inima industriei românești: Ciserom Sebeș, fabrica de șosete cu o istorie de aproape 100 de ani, a închis porțile. Odată, gigant în producția de ciorapi, cu o capacitate de 10 milioane de perechi pe an, Ciserom lasă în urmă 98 de angajați și o bucată din istoria economică a țării.

Fabrica, înființată de un german în 1927, a trecut prin vremuri grele și glorioase. Pentru generații întregi de români, Ciserom era mai mult decât un loc de muncă. Era un simbol, o identitate. Așa cum își amintește cu nostalgie un fost angajat, Mihai Petrescu: “Când se ieșea din schimb era o mare de oameni, ca furnicile, care se îndrepta spre oraș”.

Dar vremurile s-au schimbat. Decizii greșite, concurența acerbă și costurile ridicate au încetinit motoarele gigantului. “Producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”, a mărturisit noul proprietar, o firmă din Sibiu care a preluat Ciserom în 2024.

Concluzia a fost tragică: închiderea. Cei 98 de angajați, mulți aproape de pensie, se confruntă acum cu incertitudinea șomajului. Ciorapii Ciserom, odată mândria industriei românești, se vând la prețuri derizorii pentru a lichida stocurile: 3-5 lei perechea.

Tragedia fabricii Ciserom este un simptom al problemelor cu care se confruntă industria românească: supraviețuirea într-o piață globalizată, în care costurile de producție sunt o provocare constantă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Suntem tratați ca niște sclavi!” Angajații multinaționalelor din Cluj cer dreptate!

Cosmin Ardelean

Published

on

“Sclavie modernă” la multinaționalele din Cluj? Un angajat dezvăluie abuzuri și salarii de mizerie la Foundever!

Mitul Clujului prosper, cu joburi bine plătite la multinaționale, se destramă! Un angajat al companiei Foundever Cluj a rupt tăcerea și a dezvăluit realitatea dură din spatele ușilor închise: salarii de mizerie, abuzuri, discriminare și promisiuni deșarte.

Andrei (nume fictiv), care a lucrat șapte luni la Foundever, a câștigat în medie 2500 de lei, plus 500-600 de lei bonusuri. În februarie, a ajuns la suma de 2560 de lei, inclusiv orele de weekend și bonusul de performanță. “Salariul minim pe economie, atât am luat. Practic, am muncit pe gratis”, a declarat Andrei.

Promisiunile de bonusuri generoase s-au dovedit a fi doar praf în ochi. “Mi-au spus că aș putea lua încă 700 de lei brut. Dar bonusurile nu țineau de mine. Clienții nemulțumiți mă abuzau, îmi dădeau ratinguri negative și pierdeam bonusul”, a explicat tânărul.

Andrei a mai dezvăluit și practici ilegale legate de orele suplimentare și pauzele dintre ture. “Am lucrat 64 de ore de weekend și am primit doar două zile libere în timpul săptămânii. Practic, 2,7 lei pe oră. Între ture trebuiau să fie 12 ore pauză, dar am plecat seara și am revenit dimineața la muncă. Nu mi-au dat niciun document oficial”, a precizat el.

Tânărul a subliniat și diferențele salariale discriminatorii dintre angajații români și cei străini. “Croații și slovacii câștigă 5000-6000 de lei. Primesc bonusuri de bun venit și chirie. Noi, românii, nimic”, a afirmat Andrei.

Un expert contabil consultat a confirmat că Foundever a încălcat legea privind pauza de 12 ore între ture. “Legea prevede clar acest lucru. Dacă s-a întâmplat, e ilegal”, a declarat acesta.

Doru Șupeală, consultant de marketing și management, a îndemnat angajații abuzați să se organizeze și să apeleze la un avocat. “Să adune probe, să discute cu colegii, să contacteze un avocat și să reclame firma la ITM sau în instanță. Să lase recenzii negative pe platforme specializate și să vorbească cu presa”, a recomandat Șupeală.

La solicitare, Foundever a transmis un comunicat în care neagă acuzațiile și susține că respectă legislația muncii și oferă salarii competitive. “Nu există diferențe salariale pe bază de naționalitate, gen sau discriminare. Orele suplimentare sunt compensate conform legii, iar pauza dintre ture este de 8 ore, conform reglementărilor pentru programele în ture. Bonusurile de performanță sunt realiste, iar 75% dintre angajați le-au primit în februarie”, se arată în comunicat.

Rămâne de văzut dacă autoritățile vor demara o anchetă în acest caz și dacă alți angajați ai Foundever vor avea curajul să rupă tăcerea și să dezvăluie abuzurile la care sunt supuși.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite