Connect with us

Eveniment

Anul nou vine cu scumpiri. Taxa pentru gunoi crește cu 1 leu la Cluj-Napoca

Published

on

Anul nou vine cu scumpiri. Taxa pentru gunoi crește cu 1 leu la Cluj-Napoca


Ridicarea gunoiului va costa 10,92 de lei de persoană pe lună în Cluj-Napoca începând cu 1 ianuarie 2020. Noile tarife au fost aprobate la ultima ședință de către consilierii locali.
Creșterea prețurilor intervine ca urmare a prevederilor legale referitoare la valoarea contribuției pentru neutralizarea deșeurilor municipale, de la 30 de lei la 80 de lei /tonă depozitată.

”E o taxă prevăzută de lege. Este o taxă de neutralizare pe care o primește ultimul din lanț, cel care neutralizează deșeurile. În cazul nostru, de exemplu, se încasează această taxă de la populație, adică cel care produce deșeurile trebuie să o plătească, dacă le produce municipalitatea o plătește municipalitatea, dacă le produc cetățenii o plătesc cetățenii. Taxa e încasată astfel de firmele de salubrizare, care la rândul lor o plătesc mai departe RADP-ului care administrează rampa. Iar RADP-ul dacă de exemplu transferă gunoiul la Oradea o plătește acolo. Dacă va putea duce gunoiul la CMID o va plăti la CMID, iar CMID-ul din acei bani va suporta neutralizarea deșeurilor, închiderea depozitelor. Taxa rămâne la cel care neutralizează efectiv deșeurile. Pentru populație vorbim de o creștere de aproape 1 leu per persoană lunar”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Ziua de Cluj.

Noile tarife sunt de 10,92 de lei/ persoană sau 53,25 lei/mc la persoane  fizice și 76,32 lei/mc la persoane juridice.

Pentru deșeurile din construcții și demolări prețurile valabile pentru 2020 sunt de 37,01 lei /mc de la populație și 53,45 lei/mc de la firme.

În 2019 tarifele la gunoi erau 9,88 lei/ persoană sau 48,58 lei /mc la persoane fizice și 61,82 lei/mc la persoane juridice, în cazul deșeurilor sortate.

Și în 2020, la fel ca în acest an, pentru deșeurile nesortate se aplică o majorare de 25% de tarif.

Cresc tarifele și la curățenie stradală și deszăpezire
Noile prevederi legale modifică și prețurile practicate de firmele de salubrizare la curățenia stradală și deszăpezire. Astfel, la aceeași ședință, consilierii locali au aprobat majorările de preț cerute de Rosal și Brantner pentru aceste servicii prestate pentru municipalitate.

Astfel, pentru Brantner au fost aprobate tarife de 11,01 lei/1.000mp față de 10,40 lei pentru măturat, aspirat mecanic trotuare și carosabil și 10,17 lei/1000 mp față de 10,04 lei pentru măturat manual carosabil și trotuare.

În cazul Rosal, noile tarife sunt 8,01 lei/1000mp față de 7,40 lei pentru măturat, aspirat mecanic trotuare și carosabil și 14,25 lei/1000 față de 13,93 lei pentru măturat manual carosabil și trotuare.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Mașină cuprinsă de flăcări în Grigorescu. Intervin pompierii

Published

on

Mașină cuprinsă de flăcări în Grigorescu. Intervin pompierii

O mașină a luat foc, luni după-amiază, pe strada Miraslău din Cluj-Napoca.
Pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism pe strada Miraslău, din cartierul Grigorescu, în jurul orei 18.00. 

“Incendiul s-a manifestat doar la compartimentul motor și nu au existat persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unei defecțiuni electrice. La misiune a luat parte o autospecială cu apă și spumă”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Un tânăr s-a ales cu dosar penal în minivacanța de 1 Decembrie. L-au prins conducând fără permis pe o stradă din Cluj-Napoca

Published

on

Un tânăr s-a ales cu dosar penal în minivacanța de 1 Decembrie. L-au prins conducând fără permis pe o stradă din Cluj-Napoca

Un clujean este cercetat de polițiști după ce a fost depistat la volan, în trafic, fără să dețină permis de conducere.
Astfel, duminică, 4 decembrie, în jurul orei 19.55, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au depistat în trafic, pe strada Sobarilor, un bărbat de 33 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa cu un autoturism deși nu deținea permis de conducere.

În cauză a fost întomit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Accident TERIBIL pe un drum din Cluj. Un biciclist a MURIT

Published

on

Accident TERIBIL pe un drum din Cluj. Un biciclist a MURIT

Un biciclist a murit după ce a fost lovit de mașină pe o stradă din municipiul Dej.
În jurul orei 07.15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej – Biroului Rutier au fost sesizați despre producerea unui accident rutier, înregistrat pe strada Văii, din municipiu.

“Conducătorul unui autoturism, în vârsta de 22 ani, din municipiul Dej, a surprins și accidentat un bărbat în vârsta de 60 ani, care se deplasa în fața autovehiculului cu o bicicletă, circulând în aceeași direcție.

În urma impactului biciclistul a suferit leziuni corporale, fiind declarat din nefericire decesul acestuia.
Testarea cu aparatul etilotest a conducătoului auto a rezultat negativă”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate