Connect with us

Eveniment

Anul nou vine cu scumpiri. Taxa pentru gunoi crește cu 1 leu la Cluj-Napoca

Published

on

Anul nou vine cu scumpiri. Taxa pentru gunoi crește cu 1 leu la Cluj-Napoca


Ridicarea gunoiului va costa 10,92 de lei de persoană pe lună în Cluj-Napoca începând cu 1 ianuarie 2020. Noile tarife au fost aprobate la ultima ședință de către consilierii locali.
Creșterea prețurilor intervine ca urmare a prevederilor legale referitoare la valoarea contribuției pentru neutralizarea deșeurilor municipale, de la 30 de lei la 80 de lei /tonă depozitată.

”E o taxă prevăzută de lege. Este o taxă de neutralizare pe care o primește ultimul din lanț, cel care neutralizează deșeurile. În cazul nostru, de exemplu, se încasează această taxă de la populație, adică cel care produce deșeurile trebuie să o plătească, dacă le produce municipalitatea o plătește municipalitatea, dacă le produc cetățenii o plătesc cetățenii. Taxa e încasată astfel de firmele de salubrizare, care la rândul lor o plătesc mai departe RADP-ului care administrează rampa. Iar RADP-ul dacă de exemplu transferă gunoiul la Oradea o plătește acolo. Dacă va putea duce gunoiul la CMID o va plăti la CMID, iar CMID-ul din acei bani va suporta neutralizarea deșeurilor, închiderea depozitelor. Taxa rămâne la cel care neutralizează efectiv deșeurile. Pentru populație vorbim de o creștere de aproape 1 leu per persoană lunar”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Ziua de Cluj.

Noile tarife sunt de 10,92 de lei/ persoană sau 53,25 lei/mc la persoane  fizice și 76,32 lei/mc la persoane juridice.

Pentru deșeurile din construcții și demolări prețurile valabile pentru 2020 sunt de 37,01 lei /mc de la populație și 53,45 lei/mc de la firme.

În 2019 tarifele la gunoi erau 9,88 lei/ persoană sau 48,58 lei /mc la persoane fizice și 61,82 lei/mc la persoane juridice, în cazul deșeurilor sortate.

Și în 2020, la fel ca în acest an, pentru deșeurile nesortate se aplică o majorare de 25% de tarif.

Cresc tarifele și la curățenie stradală și deszăpezire
Noile prevederi legale modifică și prețurile practicate de firmele de salubrizare la curățenia stradală și deszăpezire. Astfel, la aceeași ședință, consilierii locali au aprobat majorările de preț cerute de Rosal și Brantner pentru aceste servicii prestate pentru municipalitate.

Astfel, pentru Brantner au fost aprobate tarife de 11,01 lei/1.000mp față de 10,40 lei pentru măturat, aspirat mecanic trotuare și carosabil și 10,17 lei/1000 mp față de 10,04 lei pentru măturat manual carosabil și trotuare.

În cazul Rosal, noile tarife sunt 8,01 lei/1000mp față de 7,40 lei pentru măturat, aspirat mecanic trotuare și carosabil și 14,25 lei/1000 față de 13,93 lei pentru măturat manual carosabil și trotuare.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un tânăr și-a pierdut viața în urma unui accident de motocicletă iar o tânără e grav rănită

Published

on

Un tânăr și-a pierdut viața în urma unui accident de motocicletă iar o tânără e grav rănită

Un tânăr a decedat în umra unu accident de motocicletă, sâmbătă seara, iar o tânără a fost o grav rănită.
Un tânăr a murit, iar o tânără a fost o grav rănită în urma unui accident de motocicletă produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe raza localităţii Dumbrăveni din judeţul Suceava, au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, motocicleta a ieşit în afara părţii carosabile, iar ambele victime au fost găsite în stare de inconştienţă.

La faţa locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă, dar şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava.

“Din nefericire, tânărul avea leziuni incompatibile cu viaţa şi a fost declarat decesul acestuia. Tânăra este în continuare în stare de inconştienţă, cu multiple traumatisme, iar cadrele medicale intervin pentru stabilizarea ei”, au precizat oficialii ISU.

Ulterior, tânăra a fost transportată cu ambulanţa SMURD de terapie intensivă mobilă spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Accident la un raliu de curse în Cluj. O mașină a ajuns sub o râpă. Pilotul și copilotul, transportați la spital

Published

on

Accident la un raliu de curse în Cluj. O mașină a ajuns sub o râpă. Pilotul și copilotul, transportați la spital

O mașină a căzut într-o râpă, sâmbătă, la un raliu desfășurat în Cluj. Plilotul și copilotul au fost duși la spital.
„Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.

Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare. Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați.

Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți. Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, a transmis ISU Cluj.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Micii delincvenți. Doi băieți și trei fete au spart luneta mașinii livratorului pentru că nu au avut bani să plătească o comandă

Published

on

Micii delincvenți. Doi băieți și trei fete au spart luneta mașinii livratorului pentru că nu au avut bani să plătească o comandă

Trei fete și doi băieți cu vârste între 13 şi 16 ani au fost amendaţi pentru că au spart luneta unei maşini a unui livrator după ce nu au plătit comanda.
Cinci copii cu vârste între 13 şi 16 ani, din Ploieşti, judeţul Prahova, au fost amendaţi pentru că au spart luneta unei maşini a unui livrator căruia nu au vrut să îi plătească comanda.

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 de Poliţie Ploieşti au fost sesizaţi de un bărbat în vârstă de 48 de ani despre un conflict verbal pe care l-a avut cu o persoană, în timp ce se afla pe strada Fabricilor, fiindu-i spartă luneta autoturismului personal.

Poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul, în calitate de livrator de comenzi, s-a deplasat pe strada Fabricilor, din Ploieşti, pentru a livra o comandă. S-a întâlnit cu cinci tineri, doi băieţi şi trei fete cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani.

Întrucât tinerii nu au putut achita întreaga comandă, a izbucnit un conflict verbal, bărbatul intenţionând să plece, moment în care tinerii i-au spart luneta maşinii, iar apoi au fugit de la faţa locului.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat şi depistat, vineri, cei 5 minori, din municipiul Ploieşti, bănuiţi de comiterea faptei, care au fost duşi la sediul unităţii de poliţie pentru a fi audiaţi.

Astfel, părinţii copiilor au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii nr.61/1991 R, cu amendă în valoare de 500 de lei, pentru fiecare minor.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate