Connect with us

Eveniment

Cluj la sfârşitul secolului al XIX-lea. Activități ale primarilor de dragul modernizării

Stefania Heinz

Published

on

Cluj la sfârşitul secolului al XIX-lea. Activități ale primarilor de dragul modernizării


Planificarea urbană la scară largă de dr. Károly Haller, primarul Clujului, a început-o între 1884 și 1886.
Scopul său principal a fost organizarea imaginii Pieței Principale, așa că a fost elaborat un plan de demolare a caselor din jurul bisericii. Dr. Haller a ajuns la o înțelegere cu Biserica Catolică și cu proprietarii caselor care urmau să fie demolate, demolarea a început în 1885 și a fost finalizată până în 1890. A urmat proiectarea zonei decorative. În 1893, a fost anunțată o licitație pentru realizarea unei statui a regelui Mátyás, care a fost câștigată de János Fadrusz. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1900, în același an s-a construit un trotuar de cinci metri lățime în fața caselor din piața principală și un cerc asfaltat în jurul bisericii, iar drumul de trăsuri a fost asfaltat cu granit. Statuia Regelui Matia a fost inaugurată la 12 octombrie 1902.

În 1885 dr. Haller a luat o serie de măsuri de urbanism: piața Trencsin a fost amenajată, acolo a început construcția palatului direcției financiare și forestiere, iar în apropiere au fost construite cazarma militare. Tot în acest an, orașul a cumpărat un teren în strada Regele Ferdinand (Wesselényi) pentru oficiul poștal care se mutase de la Sibiu la Cluj (construit în 1898), a început construcția abatorului public al orașului, iar malurile Someșului și Canalului Morii au fost consolidate. Din păcate, în mai multe părți ale orașului, zidurile rămase ale castelului s-a dispus să fie demolate în favoarea traficului. În același timp, orașul a emis reglementări de construcție: la planificarea și construirea clădirilor care urmează să fie construite în oraș, trebuie luate în considerare siguranța la incendiu, sănătatea publică și înfrumusețarea urbană. Decretul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1886.

Dezvoltarea orașului a fost continuată de primarii Géza Albach (1886–1898) și apoi Géza Szvacsina (1898–1913). În timpul lucrărilor lor a fost creată infrastructura modernă a orașului, pentru care primăria a donat peste două milioane de coroane. Construcția clădirilor universitare, a clinicilor, a noilor clădiri de școală și a sediilor instituțiilor de stat a continuat, iar Piața Unirii (Főtér) a devenit una dintre cele mai frumoase piețe. Statuia ecvestră a regelui Matia a fost dezvelită în 1902.

Odată cu creșterea orașului, cheltuielile au crescut, la fel și bugetul orașului. Planul din 1891 a fost pregătit pentru aproape 565 de mii de coroane, dar acesta a fost deja schimbat la 829 de mii de coroane în cursul anului. Investițiile și construcția au făcut diferența, orașul a furnizat 127.000 de coroane pentru construcția palatului poștal și telegraf, în timp ce 58.000 de coroane au fost alocate pentru construcția cazărmii militare și a spitalului.

Bugetul orașului a depășit deja un milion de coroane în anii 1890 și a ajuns la 2,5 milioane până în 1910. Bugetul de iluminat public a ajuns la o sută zece mii de coroane, întreținerea și renovarea străzilor o sută cincisprezece mii, alimentarea cu apă și canalizare o sută cinci mii, iar sprijinul instituțiilor de învățământ a ajuns la o sută optzeci de mii de coroane. Desigur, taxele pentru utilitățile publice și infrastructura orașului au crescut și veniturile bugetului cu sume considerabile.

Autor: Szerző: Killyéni András (fragment)
@ https://muvelodes.net/…/kozmuvelodes-szabadido-a-19...

 

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom