Într-un moment deosebit, după peste trei decenii de la Revoluția română, Trafalgar Square, cunoscută drept “inima Londrei”, a găzduit la finele săptămânii trecute un eveniment memorabil – colinde românești, într-o premieră culturală susținută de primăria capitalei britanice. Într-o atmosferă plină de emoție și tradiție, prima interpretare a unui cor alcătuit din membri ai comunității românești din Londra și împrejurimi a adus laolaltă voci ale adulților și copiilor, oferind publicului britanic o incursiune autentică în bogăția colindelor românești.
La conducerea acestui cor, compus din peste 50 de cântăreți, s-a aflat pianistul și dirijorul Cornelius Orășanu de la Allegretto Music Academy din Londra. Acesta a coordonat cu măiestrie selecția și armonizarea vocii voluntarilor, oferind un repertoriu divers care a inclus peste 12 colinde tradiționale, precum “Iată, vin colindătorii”, “Steaua sus răsare”, “Trei Păstori”, “O, brad frumos!” și “Domn-Domn să-nălțăm”. Momentul special a fost îmbogățit și de recitarea rugăciunii “Tatăl nostru” în limba română și engleză.
„Ce onoare că am putut să arătăm această față a României”
Evenimentul a fost sprijinit și promovat de către Institutul Cultural Român (ICR), care s-a alăturat inițiativei Asociației ROconect în susținerea acestei premiere culturale în inima Londrei.
Colindul “O, ce veste minunată!” a fost interpretat de Mara Prună, una dintre finalistele concursului “Românii au talent”, absolventă a Guildhall School of Music & Drama, într-o colaborare muzicală alături de Florin Dumitru.
Frumusețea portului popular românesc a fost evidențiată cu mândrie de către membrii comunității “La blouse roumaine”. Aceștia au subliniat importanța păstrării autenticității tradițiilor românești și au împărtășit bucuria evenimentului care a adus împreună comunitatea în centrul Londrei, marcând o pagină de istorie.
Episcopul vicar John Baker, reprezentant de seamă al comunității românești din Harrow, a exprimat mândria de a face parte din acest eveniment cultural unic. “Aceasta este România reală, România adevărată! Și sunt mândru să fiu parte din România și mereu voi fi!”, a declarat el în fața celor prezenți.
Evenimentul a atras atenția asupra diversității culturale din Marea Britanie și a evidențiat contribuția semnificativă a comunității românești la viața culturală și lingvistică a țării. Într-un moment în care România a fost adusă în centrul atenției în inima Londrei, colindele românești au scris împreună o pagină memorabilă în cartea culturală a capitalei britanice.
Comunitatea românească din Marea Britanie se situează pe locul doi în privința mărimii, imediat după cea a comunității poloneze. Conform unui clasament elaborat în 2023 de platforma World’s Best Cities, dintr-un număr de peste un milion de români care trăiesc în Regatul Unit, aproximativ jumătate, adică 500.000, își au rezidența în zona metropolitană a Londrei.
Un studiu realizat la sfârșitul anului precedent de către Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a subliniat faptul că limba română ocupă locul trei în preferințele lingvistice din Anglia și Țara Galilor, fiind vorbită după engleză și poloneză.