Eveniment

Colindele românești încântă inima Londrei, marcând o premieră culturală și istorică „O imagine pentru istorie. Aceasta e România adevărată!” FOTO VIDEO

Într-un moment deosebit, după peste trei decenii de la Revoluția română, Trafalgar Square, cunoscută drept “inima Londrei”, a găzduit la finele săptămânii trecute un eveniment memorabil – colinde românești, într-o premieră culturală susținută de primăria capitalei britanice. Într-o atmosferă plină de emoție și tradiție, prima interpretare a unui cor alcătuit din membri ai comunității românești din Londra și împrejurimi a adus laolaltă voci ale adulților și copiilor, oferind publicului britanic o incursiune autentică în bogăția colindelor românești.

La conducerea acestui cor, compus din peste 50 de cântăreți, s-a aflat pianistul și dirijorul Cornelius Orășanu de la Allegretto Music Academy din Londra. Acesta a coordonat cu măiestrie selecția și armonizarea vocii voluntarilor, oferind un repertoriu divers care a inclus peste 12 colinde tradiționale, precum “Iată, vin colindătorii”, “Steaua sus răsare”, “Trei Păstori”, “O, brad frumos!” și “Domn-Domn să-nălțăm”. Momentul special a fost îmbogățit și de recitarea rugăciunii “Tatăl nostru” în limba română și engleză.

„Ce onoare că am putut să arătăm această față a României”

Evenimentul a fost sprijinit și promovat de către Institutul Cultural Român (ICR), care s-a alăturat inițiativei Asociației ROconect în susținerea acestei premiere culturale în inima Londrei.

Colindul “O, ce veste minunată!” a fost interpretat de Mara Prună, una dintre finalistele concursului “Românii au talent”, absolventă a Guildhall School of Music & Drama, într-o colaborare muzicală alături de Florin Dumitru.

Frumusețea portului popular românesc a fost evidențiată cu mândrie de către membrii comunității “La blouse roumaine”. Aceștia au subliniat importanța păstrării autenticității tradițiilor românești și au împărtășit bucuria evenimentului care a adus împreună comunitatea în centrul Londrei, marcând o pagină de istorie.

Episcopul vicar John Baker, reprezentant de seamă al comunității românești din Harrow, a exprimat mândria de a face parte din acest eveniment cultural unic. “Aceasta este România reală, România adevărată! Și sunt mândru să fiu parte din România și mereu voi fi!”, a declarat el în fața celor prezenți.

Evenimentul a atras atenția asupra diversității culturale din Marea Britanie și a evidențiat contribuția semnificativă a comunității românești la viața culturală și lingvistică a țării. Într-un moment în care România a fost adusă în centrul atenției în inima Londrei, colindele românești au scris împreună o pagină memorabilă în cartea culturală a capitalei britanice.

Comunitatea românească din Marea Britanie se situează pe locul doi în privința mărimii, imediat după cea a comunității poloneze. Conform unui clasament elaborat în 2023 de platforma World’s Best Cities, dintr-un număr de peste un milion de români care trăiesc în Regatul Unit, aproximativ jumătate, adică 500.000, își au rezidența în zona metropolitană a Londrei.

Un studiu realizat la sfârșitul anului precedent de către Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a subliniat faptul că limba română ocupă locul trei în preferințele lingvistice din Anglia și Țara Galilor, fiind vorbită după engleză și poloneză.

 

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

17 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago