Palatul Poștei din Cluj-Napoca are o nouă față, după ce exteriorul a fost reabilitat printr-un proiect de aproximativ 900.000 euro. Urmează ca și interiorul clădirii istorice din centrul Clujului să fie renovat.
Palatul Poștei din Cluj-Napoca a fost renovat și reabilitat la exterior, iar joi a fost făcută recepția lucrării, ]n prezen’a directorului general al Poștei Române, Valentin Ștefan, și a directorului sucursalei Cluj, Florin Gliga.
Palatul Poștei Cluj, repus în valoare
„Pentru patrimoniul Companiei Naționale Poșta Română și pentru orașul Cluj-Napoca înseamnă foarte mult această renovare. Și valoric, și de suflet, pentru că face parte și din viața noastră, și din viața acestei țări. Pentru companie înseamnă foarte mult și din punct de vedere patrimonial, pentru că înseamnă o repunere în valoare a unei clădiri clasate ca monument istoric de prim rang pe de o parțe. Costul a fost de aproximativ patru milioane de lei”, a declarat Florin Gliga, director Poșta Română – Sucursala Cluj.
Acum, că exteriorul clădirii de patrimoniu a fost reabilitat, am dorit să aflăm de la directorul sucursalei din Cluj când va fi posibilă renovarea interiorului.
„Compania Națională (Poșta Română – n. red.) are în vedere reabilitarea, utilizarea și punerea în valoare a tuturor spațiilor pe care le are în patrimoniu. Este un program în derulare de către actualul management și va veni vremea, cât de curând, și din perspectiva renovării interiorului. Forma va fi definită de companie”, a mai declarat Florin Gliga.
Despre renovarea Palatului Poștei din Cluj a vorbit și directorul general al companiei, Valentin Ștefan.
„Din fericire, Compania Națională Poșta Română a reușit să finalizeze în ultimele șase luni două investiții majore, două din trei – de reabilitare a patrimoniului nostru – al Poștei și al României. Aceste clădiri emblematice pentru orice oraș au nevoie de puțină îngrijire, de puțină atenție din partea proprietarilor. De aproape 30 de ani, compania nu a reușit să se mai ocupe de aceste clădiri, deoarece investeam în oficii poștale, renovam spații unde angajații își desfășurau activitatea, dar mai puțin în aceste clădiri ale comunității. Palatul Poștei din Cluj-Napoca este un al doilea succes pentru Poșta Română, în a reabilita aceste clădiri. Este pe de o parte încredere în forțele noastre, că putem să ducem la bun sfârșit astfel de proiecte, și pe de altă parte este o dovadă a atașamentului companiei față de comunitățile locale. Atât cât putem, încercăm să fim alături chiar și prin aceste gesturi”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.
„Easybox-uri” ale Poștei, și la Cluj: „Prioritate absolută pentru companie”
Anul trecut, Poșta Română a lansat primele cutii poştale digitale (de tip easybox), însă doar pentru București, în primă fază. În Cluj-Napoca ar fi mare nevoie de aceste puncte de ridicare a coletelor. Am vrut să aflăm de la directorul instituției când ar putea ajunge aceste cutii poștale digitale și la Cluj-Napoca.
„Evit să dau termene concise, fiind o companie de stat, procedurile de achiziție sunt foarte greoaie, la fel și cele de preachiziție. Tot timpul când se demarează un proces, nu știm când îl începem sau când îl terminăm. Dacă vrem ca Poșta Română să aibă un viitor pe tot ce înseamnă piața de curierat și o anumită relevanță pentru țară și pentru români în general, viitorul e dat de această tehnologie de tip easybox, de self-service pentru clienții noștri și pentru români în general. Deci, negreșit, mai devreme sau mai târziu, vom avea aceste cutii poștale digitale și în Cluj-Napoca, așa cum am avut până acum și un număr mare de puncte poștale. Este o prioritate absolută pentru companie”, a explicat Valentin Ștefan.
Palatul Poștei Cluj, renovat cu aproape 900.000 euro
În anul 2020, Compania Naţională Poşta Română a încheiat un acord de finanţare în valoare de 200 de milioane lei pentru modernizarea clădirilor istorice care adăpostesc oficiile posțale, inclusiv Palatul Poștei din Cluj.
În 2022, au început lucrările de refacere a fațadelor, de înlocuire a tâmplăriei exterioare și modernizarea instalației electrice. Valoarea contractului a fost estimată la aproximativ 900.000 de euro.
Palatul Poștei este una dintre clădirile simbol ale Clujului. A fost ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea și își păstrează încă funcția inițială. Clădirea are trei intrări: cea principală, dinspre strada Regele Ferdinand, la numărul 33, și două intrări laterale, una pe strada Octavian Petrovici și una pe strada Barițiu.
Source link