Categories: Eveniment

De când începe vaccinarea antigripala GRATUITA


Potrivit Ministerului Sănătății, campania anuală de vaccinare antigripală gratuită va începe săptămâna viitoare.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada ce vine să fie livrate alte 1.000.000 de doze pentru continuarea imunizărilor. Potrivit sursei citate, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranşe, la fel ca în anii trecuţi. Astfel, direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

“Deşi procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziţia vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor şi începerea în regim de urgenţă a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creşterii cantităţii de vaccin cu alte 700.000 milioane de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

Vârstinicii și persoanele cu boli respiratorii vor fi imunizate primele

În cadrul campaniei de vaccinare gratuite, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID şi face parte din categoriile la risc poate primi şi vaccinul gripal.

De asemenea, arată MS, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măştilor de protecţie în locuri aglomerate şi spaţii închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago