Sponsorizat
Categories: Eveniment

Noile buletine cu cip. Cât vor costa și de când sunt obligatorii

Sponsorizat
Sponsorizat

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică și datele biometrice ale titularului.
În prezent, sunt 17 state membre ale Uniunii Europene care deja emit un astfel tip de document electronic, iar România este obligată să emită noile carduri electronice de identitate începând din 3 august 2021.

“România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastră naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Vela, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Românii ar putea plăti pentru noile buletine electronice, supuse dezbaterii de MAI printr-un proiect, sume ce variază între 15 şi 40 de euro, acesta fiind costul practicat de celelalte state ale UE care emit astfel de cărţi de identitate. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre limita minimă.

„În ceea ce priveşte costurile, la acest moment sunt necesare nişte dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanţă supus transparenţei decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să iniţieze procedurile de achiziţie publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea şi costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), citat de Mediafax.

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar care va conţine un cip cu informaţii precum imaginea titularului, 2 amprente, semnătura olografă şi datele de identificare. Acesta va putea funcţiona şi ca un card de sănătate, însă, nu va conţine informaţii despre grupa sanguină sau istoricul de boli ale cetăţeanului, ci doar va autentifica identitatea unei persoane atunci când este introdus în cititorul de carduri de la cabinetele medicale.

(sursa foto: antena3.ro)

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete. Buletinul va avea dimensiunile unui card bancar.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Apa revine în Cluj! Lucrările de urgență sunt aproape finalizate

Lucrarea programată la rețeaua de apă din județul Cluj, desfășurată în intervalul 20–23 mai 2025,…

13 hours ago

Judecătorii CCR închid jocul: Simion pierde definitiv, Nicușor Dan devine președintele României

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins joi, 22 mai, cererea depusă de George Simion…

20 hours ago

În Cluj-Napoca va circula un autobuz cu conducere autonomă

Angajații companiei Adastec, deținută de turci, efectuau testele finale la autobuzul autonom pe care compania…

23 hours ago

Distinguished Gentleman’s Ride revine la Cluj-Napoca – Eveniment caritabil pentru sănătatea bărbaților

Pe 25 mai, Clujul nu este doar vibrant – devine epicentrul unui spectacol urban cu…

23 hours ago

Istoric! U Cluj revine în cupele europene după o pauză de 53 de ani. Sabău: „La revedere, Untold!”

Universitatea Cluj scrie istorie! După o pauză de 53 de ani, „Șepcile Roșii” revin în…

1 day ago

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost…

2 days ago