Un doctor român face carieră în elita de cercetare medicală mondială.
Anca Grosu este profesor în radiologie oncologică și s-a întors de la Harvard, pentru a profesa la Freiburg, în Germania, unde conduce una în cele mai mari clinici de tratare a cancerului din statul german. Face radiologie oncologică de top și s-a înconjurat de profesioniști. Spune că doar în echipa, medic și pacient, aflați în aceeași barcă, pot trece cu bine prin furtuna spre care pornesc, împreună, atunci când se pune un diagnostic. Este și membru al academiei germane și își amintește cu plăcere de copilăria și adolescența petrecută la Cluj.
La Freiburg se găsește unul dintre cele mai mari centre de oncologie din Germania. Un spital multipavilionar, cu o clădire impozantă, moștenită din Al Doilea Război Mondial, dar și cu o serie de imobile moderne, scrie PRO TV
Peste 3000 de pacienti se trateaza anual in Clinica de Radiologie și Imagistică Oncologică din Freiburg, condusa de clujeanca Anca Grosu.
Anca Ligia Grosu este profesor-doctor, cu pregătire la Harvard, înainte să vină în Germania și conduce din 2007 clinica de radiologie. În urmă cu trei ani a devenit academician, acceptată în elita de cercetare medicală din statul german, iar la primăvară este așteptată în Statele Unite, unde va primi o distincție cu care puțini medici din lume se pot mândri.
Anca Grosu, șeful clinicii de radioterapie din Freiburg: “Fellowship…un fel de Oscar în medicină…”
Este clujeancă și a plecat din România să studieze mai întâi în Germania, imediat după Revoluție, apoi la Harvard, Statele Unite. Provine dintr-o familie de intelectuali, ambii părinți au fost profesori universitari la Universitatea din Cluj-Napoca, iar verișoara Ancăi Grosu este Daniela Rus, cea care conduce celebrul departament de robotică de la MIT, în Statele Unite, acolo unde se construiesc roboți umanoizi. Caută să ia medici tineri sub aripa ei, unii chiar din România. O tânără bucureșteancă a ajuns aici, după Facultatea de Medicină făcută în Capitală și după în stagiu de practică la Spitalul Universitar.
Iulia Pop, medic român la Freiburg: “E bine, e fain, se lucrează profesionist.”
O dată pe an revine în țară, la Cluj și unde, prin intermediul prietenilor, e la curent cu ce se întâmplă în medicina românească.
Citeste stirea completa pe StirilePROTV
Source link