Presa tipărită din Cluj-Napoca dispare treptat, mai ales că online-ul e la putere de ceva vreme. Pe deasupra, municipalitatea a dispus desființarea chioșcurilor de presă din oraș, deși în 2014 a oferit chioșcuri de lux florarilor din Piața Lucian Blaga.
Carmen, o tânără din Cluj-Napoca, a avut pentru o perioadă un chioșc unde vindea și presă. Nu că ar fi avut cine știe ce câștiguri, dar încerca să câștige o pâine cinstită, până când a fost nevoită să își caute o chirie ieftină în altă parte, atunci când difuzorii de presă au primit notificări pentru ridicarea chioșcurilor de presă amplasate pe domeniul public.
Fata și-a închiriat o cameră la un parter de bloc în cartierul Mănăștur, pe strada Primăverii, colț cu Grigore Alexandrescu, unde a adus și… jucării. Însă, deși au făcut casă bună cu jucăriile, ziarele și revistele nu au avut trecere la public. Dar nici jucăriile. Deoarece oamenii cumpărau legume și fructe din acea locație până nu demult. Carmen s-a chinuit cam o lună și apoi a abandonat povestea spunând că nu are rost.
”Nu îmi ajung banii nici pentru chirie. Uitați, mai mult stau pe hârtiile astea cu retururile, pentru câțiva lei… și nimeni nu trece pe aici”, ne spune ea și se gândește să revină la afacerea cu produse cosmetice ”Avon” deoarece, potrivit spuselor ei, oamenii nu merg la magazinul de la parterul blocului să cumpere vreun ziar, o revistă, un rebus, o carte sau jucării. Și Carmen a plecat, după doar o lună de ”funcționare” într-un Mănăștur care nu mai știe cum să se caute prin buzunare pentru leii în plus pe care îi dă alimentele scumpite.
Amintim că vechile tarabe cu flori din faţa Casei de Cultură a Studenţilor au fost înlocuite în anul 2014 în doar câteva zile, iar comercianţii au fost mutaţi de administrație în gherete speciale pentru care, potrivit informațiilor ZIUA de CLUJ plătesc lunar 550 de lei. Totul s-a întâmplat pentru a da un aer civilizat oraşului, după cum au afirmat la acea vreme autorităţile. Măcar florile în centrul Clujului au trecere deocamdată. Cert e că deocamdată pentru chioșcurile de presă nu s-a luat aceeași măsură a modernizării, ci doar a desființării. Chioșcurile cu covrigi de pe domeniul public merg brici, la fel și cele cu țigări, dar cele cu presa nu mai sunt de interes.
Măsura de înlăturare rapidă a chioșcurilor de presă, fără a aduce altele care să țină pasul cu modernizarea și înfrumusețarea orașului ”comoară” amenință cu dispariția, difuzorii de presă locală și națională tipărită, sau a zeci de reviste și publicații specializate. De aceea, mai multe cotidiene din Cluj-Napoca au solicitat deja Primăriei să revină asupra deciziei de a desființa chioșcurile de presă scrisă din orașul cu mari pretenții europene sau cel puțin să pună la dispoziția distribuitorilor o altă variantă rezonabilă care să nu ducă în cele din urmă la dispariția presei scrise locale.
Source link