Connect with us

Eveniment

Prioritățile Clujului pentru 2020. Lista lui Boc

Published

on

Prioritățile Clujului pentru 2020. Lista lui Boc


Primarul Emil Boc a explicat, vineri, pe ce vor merge banii de investiții din bugetul pe 2020, în Cluj-Napoca.
Parkingurile aflate în șantier, locuințele sociale și centura metropolitană sunt primele când vine vorba de banii de investiții pe 2020. Pe lista primarului Emil Boc sunt, însă, și proiectele legate de modernizarea unor străzi sau parcuri. 

“Pot să vă spun că prioritatea pentru bugetul 2020 o reprezintă următoarele obiective de investiții: 1 – finalizarea celor care sunt în prag de finalizare, deci bani pentru a finaliza parkingurile pe care le avem în lucru – sunt vreo 5 parkinguri care se termină, bani pentru ce înseamnă creșă sau bani pentru locuințele sociale, bani pentru toate obiectivele care sunt în prag de finalizare în 2020, apoi 2, obiectivele începute, aici mă refer la proiectele mari, ca centura metropolitană și 3, declanșarea unor obiective noi de investiții, în măsura în care rămân resurse financiare și, evident, asigurarea co-finanțării pentru proiectele europene – și aici avem foarte multe proiecte europene care sunt în lucru – de la achiziționarea de tramvaie, la –plata troilebuzelor, apoi partea care ține de Lucian Blaga, partea care ține de strada Kogălniceanu, parte care ține de 21 Decembrie, partea care ține de proiectele cu amenajarea Someșului, de Pădurea Clujenilor, de Parcul Între Lacuri, grădinițele care sunt în programele europene”, a spus Emil Boc.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Universitatea și CFR merg din nou împreună în sferturile de finală ale Cupei României

Published

on

Universitatea și CFR merg din nou împreună în sferturile de finală ale Cupei României


“Studenții” au încheiat Grupa B pe primul loc, în timp ce “feroviarii” ocupă cea de-a doua poziție.
Elevii lui Ioan Ovidiu Sabău nu au întâpinat probleme în fața unei echipe extrem de modeste și s-au impus cu 4-0. În schimb, trupa lui Andrea Mandorlini nu a impresionat în Giulești, ba chiar a fost dominată în multe momente, dar a obținut rezultatul de care avea nevoie, o remiză, 0-0.

“Studenții” s-a distrat la Botoșani
După doar 5 minute de la fluierul de start, Simion a recuperat excelent un balon și mai apoi i-a pasat lui Stoica, iar atacantul a reluat din cădere în plasa porții gazdelor. După minute bune în care FC Botoșani părea că poate obține egalarea, elevii lui Ioan Ovidiu Sabău au beneficiat de un penalty.

Elvis Manu și-a asumat răspunderea, a executat tare, pe mijlocul porții și a încris primul său gol pentru Universitatea Cluj. Așadar, scorul pauzei a fost 2-0.

Același Manu a avut șansa dublei în startul actului secund, dar a ratat cu poarta goală (56). În schimb, Ianis Stoica nu a ratat ocazia de a demonstra din nou că e în mare formă, a profitat o eroare a lui Șeroni și a marcat (60).

Până la final, Marco Fossati a reușit și el primul gol și în alb și negru, cu o execuție la vinclu (77), iar Universitatea Cluj s-a impus cu 4-0 la Botoșani și a încheiat Grupa B din Cupa României pe primul loc.

Băieții lui Mandorlini au rezistat pe terenul Rapidului
În Giulești, jocul a fost unul echilibrat timp de o jumătate de repriză. Gazdele au semnat prima ocazie, prin Valle, iar Sava s-a opus (22). Spre finalul primei părți, clujenii au preluat inițiativa, dar scorul pauzei în capitală a fost 0-0.

În cea de-a doua parte, tot Rapid a avut ocaziile mai mari. Mai întâi Ioniță a trimis din interiorul careului (63) pentru ca Funsho să reia din apropiere (69), dar Sava a intervenit salvator de fiecare dată.

Spre final, clujenii au fost înghesuiți în propria treime, CFR a rezistat asalturilor Rapidului, jocul s-a încheiat 0-0, iar formația pregătită de Andrea Mandorlini se califică în sferturile de finală ale Cupei României.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Se introduce o nouă etichetă pe produsele românești. Semnificația logo-ului DOR

Published

on

Se introduce o nouă etichetă pe produsele românești. Semnificația logo-ului DOR


Parlamentarii au adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede introducerea unei noi etichete pe produsele românești.
Este vorba despre etichetarea cu denumirea “De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii.

Schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege, scrie Agerpres.

“Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:

a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;

b) în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;

c) în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;

d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

Legea adoptată prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va înfiinţa, în acest sens, un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară “De Origine România” – document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.

Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde: atestat de producător; caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic; cerere tip de certificare voluntară “De Origine România – DOR “; declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar; declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.

Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul “De Origine România – DOR”, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va desemna reprezentanţi pentru verificarea periodică a respectării cerinţelor schemei de către beneficiari.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

UTCN a acordat titlul de Profesor Onorific domnului dr. ing. Hüseyin Özmeral, Fabrica Bosch Cluj

Published

on

UTCN a acordat titlul de Profesor Onorific domnului dr. ing. Hüseyin Özmeral, Fabrica Bosch Cluj

Miercuri, 6 decembrie 2023, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a avut onoarea de a acorda titlul de Profesor Onorific domnului dr. ing. Hüseyin Özmeral, Senior Vice President, General Plant Manager, Fabrica Bosch Cluj.
Ceremonia festivă a avut loc în Aula Centenar din complexul universitar de pe Bdul. Muncii nr. 103-105. 

Festivitatea a avut loc în prezența reprezentanților conducerii UTCN și ai Fabricii Bosch Cluj, alături de colaboratori, cadre didactice și studenți.

În alocuțiunea domniei sale, domnul Rector, Prof.dr.ing. Vasile Țopa, a subliniat parteneriatul fructuos dintre UTCN și Bosch, parteneriat care s-a dezvoltat tot mai mult și mai amplu în ultimii ani, prin numeroasele proiecte de cercetare, educaționale, prin implicarea specialiștilor Bosch în coordonarea lucrărilor de licență, masterat și doctorat ale studenților universității noastre. Domnul rector a menționat, de asemenea, și importanța prezenței Bosch în cadrul consorțiului de învățământ dual clujean semnat recent, precum și proiectele de mare succes care se adresează studenților, cum este programul Bright Student, proiect pilot de 3 ani de învățământ dual pentru studenți, ce cuprinde o serie de cursuri de formare și experiență practică și care oferă burse studenților implicați în domeniu, de-a lungul anilor de studii.

În același timp, domnul dr. ing. Hüseyin Özmeral, Senior Vice President, General Plant Manager, Fabrica Bosch Cluj, a apreciat colaborarea excepțională cu UTCN, flexibilitatea și agilitatea cu care universitatea a răspuns propunerilor și inițiativelor Bosch, în toți acești ani.

Titlul de Profesor Onorific a fost acordat domnului dr. ing. Hüseyin Özmeral, în semn de recunoaștere pentru viziunea de dezvoltare asupra întregii colaborări dintre UTCN și Bosch, precum și a activității desfășurate în cadrul Fabricii Bosch Cluj. Printre cele mai relevante activități se numără deschiderea în toamna anului 2021 a Laboratorului Bosch Industry 4.0, creat pentru dezvoltarea competențelor digitale în contextul unei marcante evoluții tehnolgice. Firma germană a înființat în complexul universitar de pe Bd. Muncii un spațiu de comunicare și recreere destinat studenților și cadrelor didactice, numit Bosch Corner.  

În cadrul Proiectului Erasmus +NexGEng, Fabrica Bosch Cluj de la Jucu este un partener important al acestui demers coordonat de UTCN, conceput pentru perfecționarea și modernizarea programelor de studii în cadrul a șase cursuri de specialitate destinate formării profesionale a studenților ca ingineri la standarde europene. De asemenea, Fabrica Bosch Cluj este un partener esențial în cadrul Consorțiului integrat pentru învățământ dual, proiect inițiat de UTCN și finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Fabrica Bosch Cluj este implicată și în programul de burse acordate studenților UTCN cu un dosar educațional remarcabil, precum și în programele de internship, în cadrul stagiilor de practică profesională. START lansat pentru o carieră de succes și PAVING sunt două proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul unui parteneriat dintre UTCN și Fabrica Bosch Cluj, în efortul de a crea oportunități de practică profesională pentru studenții clujeni.

Fabrica Bosch Cluj susține și o serie de evenimente organizate de UTCN precum Zilele Mecatronicii, SSET, Battle Lab Robotica, Zilele Carierei, fiind un partener Platinum în cadrul proiectului Startup an Engineer.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate