Connect with us

Info

Alertă meteo: Europa și România în calea unui ciclon amenințător! ANM emite avertismente pentru ninsori, vânt puternic și ploi abundente

Anamaria Ioana

Published

on

Vremea capricioasă își face simțită prezența din nou în Europa, iar de data aceasta un ciclon puternic se îndreaptă către continent, amenințând să aducă ninsori, viscol și ploi abundente. România se numără printre țările aflate în calea acestui fenomen meteorologic, iar Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru a avertiza populația asupra pericolelor iminente.

Europa, lovită de un ciclon mediteranean. Vine cu ninsori abundente, vânt  puternic și ploi. Unde vom putea vedea un fenomen ciudat, și anume, zăpada  colorată (FOTO) - B1TV.ro

În mijlocul acestei perioade tumultoase, un ciclon amenință Europa și se apropie cu pași repezi de România. Într-o serie de state europene, un fenomen neobișnuit a captat atenția meteorologilor, fiind denumit „zăpadă colorată”. Ciclonul mediteranean aduce cu el ploi torențiale, vânturi puternice și, surprinzător, și ninsori și viscol.

România, lovită de un ciclon polar. Temperaturile scad brusc, cu 10 grade

Țări precum Elveția, Italia, Spania și Franța se confruntă cu acest ciclon cu atât mai multă îngrijorare, iar experții în meteorologie au emis coduri portocalii pentru a avertiza populația asupra pericolului iminent. În același timp, fenomenul de „zăpadă colorată” își face simțită prezența, luând naștere ca urmare a depunerii prafului saharian în timpul viscolului.

Ciclon

Meteorologii au emis avertismente suplimentare, atenționând asupra riscului uriaș de avalanșe în regiunile montane precum Alpii și Munții Pirinei. Cu toate acestea, în ciuda pericolelor, autoritățile și populația se mobilizează pentru a face față acestor condiții meteo extreme.

Este esențial ca locuitorii din zonele afectate să fie pregătiți și să respecte cu strictețe indicațiile autorităților pentru a minimiza riscurile asociate acestor fenomene meteorologice extreme. Într-un moment de incertitudine și pericol, solidaritatea și prudența devin instrumentele vitale pentru a traversa aceste vremuri dificile.

România, lovită de ciclonul polar care a devastat Europa! Cât va ține valul  de ger. Sunt anunțate temperaturi de -15 grade | Spynews.ro

Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), a adus clarificări privind situația meteorologică din România. Sezonul rece al anului 2023-2024 se va încheia cu temperaturi mult mai ridicate decât media normală pentru această perioadă. În mai multe zone ale țării, termometrele înregistrează valori de peste 20 de grade Celsius.

Deja începând de ieri, 27 februarie, razele soarelui și-au făcut simțită prezența, înregistrându-se chiar 21 de grade Celsius în localitățile Chișineu-Criș și Holod din județul Bihor. Aceste temperaturi sunt neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. În ultima zi a lunii februarie, se așteaptă ca temperaturile să rămână la nivele mai ridicate decât în mod obișnuit.

România riscă să fie lovită din nou de un CICLON format în Marea Neagră

Se așteaptă precipitații în zonele de vest, sud și sud-vest ale țării, cu un accent deosebit pe Oltenia, Banat, zona locală a Munteniei și în sudul Crișanei.

În același timp, începând de joi, vor începe precipitațiile, în special în regiunile de vest, sud-vest, și sud ale țării, cu mențiunea deosebită a Banatului, Olteniei, zonei Munteniei și sudului Crișanei. La altitudini mai mari, în special în Carpații Meridionali, ne putem aștepta și la precipitații mixte, a adăugat directorul ANM, Elena Mateescu.

ANM: România va fi lovită de un nou ciclon polar! Când se răcește vremea -  Ştiri de Cluj

Debutul lunii martie se anunță plăcut, cu temperaturi maxime cuprinse între 10 și 19 grade Celsius. În unele zone, pot apărea precipitații, mai ales în sud, vest și centrul-nord.

Luna martie va debuta de asemenea cu temperaturi mai ridicate, având valori maxime între 10 și 19 grade. De asemenea, în special în noaptea de vineri spre sâmbătă, există posibilitatea apariției unor precipitații la nivel local, în special în aceleași regiuni menționate, respectiv în vest, centrul-nord, dar și în sud, a subliniat Elena Mateescu.

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite