Connect with us

Info

Gata cu graffiti-urile pe clădirile din centru. O bucată din zidul vechii cetăți, curățată cu un aparat de 50.000 de euro

Tudor Calinescu

Published

on

Gata cu graffiti-urile pe clădirile din centru. O bucată din zidul vechii cetăți, curățată cu un aparat de 50.000 de euro


Primăria Cluj-Napoca a cumpărat un aparat special de curățare care poate fi folosit pentru fațade, monumente, borduri, trotuare și chiar pentru înlăturarea marcajelor necorespunzătoare.
Instalația mobilă de curățat ecologic cu sistem dual apă/abur sub presiune SteamPLUS a costat 50.000 de euro și a fost testată în prezența primarului Emil Boc. O bucată din zidul vechii cetăți de pe strada Potaisa, acoperită cu graffiti, a fost curățată cu ajutorul tehnologiei nepoluante cu aburi.

Primarul Emil Boc s-a arătat mulțumit de rezultat și a arătat avantajele folosirii acestei instalații. ”Am achiziționat acest aparat modern, cred eu unic în România, care curăță graffiti și alte mizerii, afișe de pe clădiri, monumente, marcaje, indicatoare de circulație, pete de ulei de pe pavajul de pe trotuare și borduri, guma de mestecat de pe jos. Punctele de gospodărire vor putea fi igienizate ca să nu miroasă urât. Cel mai important lucru este că e un mijloc complet nepoluant, nu folosește nicun fel de substanțe”.

El a dat asigurări că această tehnologie nepoluantă nu afectează fațadele pe care se folosește. Aparatul a fost recepționat și va fi predat spre utilizare Regiei Autonome a Domeniului Public în perioada următoare, după ce vor fi stabilite și tarifele pentru serviciile prestate. Aparatul poate fi utilizat contra cost și în cazul clădirilor private, la solicitarea proprietarilor acestor imobile.

Primarul a avut un mesaj și pentru amatorii de graffiti din oraș. ”Am achiziționat acest echipament pentru a-i descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spații neautorizate. Dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim și, pe lângă faptul că vor suporta valoarea refacerii clădirii distruse, vor suporta și rigorile legii contravenționale.

Oferim pentru cei care sunt amatori de graffiti două soluții: proiectele pe care primăria le are prin bugetarea participativă, “Artă în curtea școlii”. În fiecare an am selectat câteva unități școlare unde le-am dat posibilitatea celor care folosesc tehnica de graffiti să se desfășoare. De asemenea, primăria va oferi și alte zone în oraș unde ei să își poate desfășura organizat, legal, partea de graffiti”, a spus Emil Boc.

Primarul a precizat că în prezent sunt 70 de clădiri publice pe care apar inscripții ilegale de graffiti, dar că sunt cam tot atâtea clădiri private în aceeași situație. Totuși, Boc a spus că este singurul aparat de acest gen pe care primăria l-a achiziționat pentru că este costisitor. Aparatul funcționează exclusiv cu apă pe care o poate încălzi până la 130 de grade și are o capacitate de 300 de litri.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Din săptămâna viitoare, Aeroportul Cluj va adăuga un nou zbor în programul său, operând în zilele de luni, joi și duminică.

Diana Petrescu

Published

on

Avion Cluj

Începând din săptămâna viitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca va găzdui un nou zbor către o destinație internațională, deschizând noi posibilități de călătorie pentru pasagerii din Transilvania. Compania aeriană Swiss International Air Lines va inaugura zboruri directe către Zurich, Elveția, începând cu data de joi, 28 martie.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, la care vor participa numeroase personalități și oficialități, printre care Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, și Directorul Vânzări Lufthansa Group, Dl. Stephan Linhart. De asemenea, vor fi prezenți consuli onorifici, oficialități locale și reprezentanți ai companiei aeriene și ai aeroportului.

Zborurile către Zurich vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului companiei aeriene, www.swiss.com.

Zurichul este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale, economice și financiare din lume. Orașul găzduiește numeroase instituții financiare, companii internaționale și centre de cercetare și dezvoltare, transformându-l într-o destinație atrăgătoare pentru afaceri și turism.

Aeroportul din Zurich este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, servind peste 22 de milioane de pasageri anual și reprezentând un important nod de legătură pentru Swiss International Air Lines.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a subliniat importanța noii rute, afirmând că aceasta va satisface nevoile de conectivitate ale pasagerilor din Transilvania, atât din punct de vedere business, cât și leisure.

Swiss International Air Lines este cea mai importantă companie aeriană din Elveția, operând zboruri către peste 100 de destinații din întreaga lume. Face parte din Grupul Lufthansa și este membră a Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite