Connect with us

Info

Peste 100 percheziţii în Bucureşti, Cluj şi alte 24 de judeţe. Acuzații de fals, cu un prejudiciu de 2 milioane de euro

Tudor Calinescu

Published

on

Peste 100 percheziţii în Bucureşti, Cluj şi alte 24 de judeţe. Acuzații de fals, cu un prejudiciu de 2 milioane de euro


Poliţiştii efectuează 102 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 25 de judeţe, printre care și Cluj, într-un dosar în care mai multe persoane sunt bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.0000 de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu.
“În această dimineaţă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, efectuează peste 100 de percheziţii, în 25 de judeţe şi în Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.0000 de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Din cercetări a reieşit că mai multe instituţii din ţară ar fi efectuat plata unor achiziţii fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituţiei sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziţia era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepţii ale mărfurilor achiziţionate.

“Aceste achiziţii ar fi fost făcute de la diferite societăţi comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social şi domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate şi care au înregistrat venituri doar din încasări de la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii de învăţământ şi alte instituţii”, se arată în comunicat.

Activităţile se desfăşoară în judeţele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Brăila, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanţa, Braşov, Argeş, Teleorman, Mehedinţi, Ialomiţa, Arad şi Giurgiu, precum şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii.

Acţiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare şi instigare la abuz în serviciu.

La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi inspectoratele de poliţie ale judeţelor Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Brăila, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanţa, Braşov, Argeş, Teleorman, Mehedinţi, Ialomiţa, Arad şi Giurgiu.

Source link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite