Connect with us

National

Lucrări la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare. Care este stadiul lucrărilor? FOTO

Stefania Heinz

Published

on

Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare sunt în plină desfășurare, stadiul de realizare a investiției fiind de circa 70%/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook

Actualitate

Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare sunt în plină desfășurare, stadiul de realizare a investiției fiind de circa 70%.

Lucrările la sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someșul Mare sunt în plină desfășurare, stadiul de realizare a investiției fiind de circa 70%/ Foto: Apele Române Someș-Tisa – Facebook

  Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa anunţă că lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râul Someşul Mare sunt în plină desfăşurare şi că până acum sunt realizate în proporţie de 70%. „Lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe Someşul Mare, realizate în proporţie de 70%. Lucrările la sistemul de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râul Someşul Mare sunt în plină desfăşurare. Acesta este amplasat în localitatea Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, în amonte de podul pietonal care asigură legătura între Beclean şi Beclenuţ. Acesta este amplasat în localitatea Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, în amonte de podul pietonal care asigură legătura între Beclean şi Beclenuţ”, a transmis Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.CITEȘTE ȘI:
Clujul, „invadat” de gunoaie pe Someș. Boc: „Vom pune un stăvilar până când oamenii învață să nu mai arunce mizerii în apă”Potrivit sursei citate, deşeurile vor fi colectate de pe suprafaţa apei cu ajutorul unor construcţii realizate din gabioane. „Sistemul de intervenţie este alcătuit din: drum de acces din piatră spartă şi balast; platformă din piatră spartă; cuvă de colectare a deşeurilor plutitoare, încastrată în malul stâng; secţiune de colectare a plutitorilor, realizată din gabioane; epiu de dirijare a plutitorilor, realizat din gabioane; protecţie de mal din gabioane (102 metri pe malul drept, 120 de metri pe malul stâng). Investiţia face parte dintr-un demers amplu, prin care Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa vizează amplasarea a patru sisteme de colectare a deşeurilor plutitoare de pe râuri, care constituie proiecte pilot şi vor fi realizate în două etape. În prima etapă, sunt realizate aceste secţiuni, pe Someşul Mare, la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud şi pe Someş, în localitatea Odoreu, judeţul Satu Mare. Aceste sisteme sunt finanţate de la bugetul de stat, iar valoarea totală a investiţiei sistemelor realizate în prima etapă este de 4.683.042 lei”, se mai arată în comunicat.Etapa a doua vizează secţiunile situate pe râul Lăpuş, în zona satului Mocira, comuna Recea, judeţul Maramureş şi pe râul Someşul Mare, în localitatea Mica, judeţul Cluj. „Implementarea la nivel bazinal a unor astfel de secţiuni de intervenţie va aduce beneficii atât pentru factorii de mediu, cât şi pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate”, menţionează comunicatul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Locuri de vizitat in Romania

Lacul din vestul României, peisaj demn de un film SF: Descoperă rolul misteriosului “portal” din mijlocul lacului

Stefania Heinz

Published

on

În vestul României, există un lac care pare desprins dintr-un film science-fiction, fascinând atât turiștii, cât și localnicii cu peisajul său spectaculos. În mijlocul acestui lac se află un fenomen unic și misterios, denumit popular ”portal”. Acest “portal” este, de fapt, o dolină, un fel de gaură în solul lacului care creează o imagine spectaculoasă și intrigantă.

Situat în județul Bihor, Lacul Vida atrage atenția nu doar prin culoarea sa turcoaz, ci și prin acest ”portal” care pare să absoarbă apa în adâncuri. Rolul acestei doline este de a controla nivelul apei din lac, prevenind inundațiile. Când nivelul apei crește peste o anumită limită, excesul este drenat prin această gaură, păstrând astfel echilibrul natural al lacului și împiedicând revărsările.

Peisajul inedit și atmosfera misterioasă fac din Lacul Vida o destinație de vis pentru fotografi, aventurieri și iubitori de natură. Vegetația bogată și liniștea locului creează un cadru perfect pentru relaxare și explorare. Vizitatorii pot face drumeții în jurul lacului, se pot bucura de picnicuri pe malurile sale sau pot admira flora și fauna specifică zonei.

De asemenea, Lacul Vida este un loc ideal pentru activități acvatice. Pescuitul este permis, iar amatorii de sporturi nautice pot explora lacul cu bărci sau caiace. Toate aceste activități se desfășoară sub supravegherea autorităților locale pentru a proteja ecosistemul fragil al lacului.

Lacul Vida, situat în comuna bihoreană Dobreşti, este un lac de acumulare construit în 1967 pentru a servi minele care extrăgeau bauxită de pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa.

Accesul la lac se face ușor de pe drumul european E79, fiind amplasat la doar 40 de kilometri de Oradea.

Dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră care, în trecut, a fost folosită ca refugiu.

Lacul din vestul României, cu peisajul său demn de un film SF și misteriosul ”portal”, este o bijuterie naturală care merită vizitată. Indiferent dacă ești în căutarea unei aventuri, a unei zile liniștite în natură sau a unor fotografii spectaculoase, Lacul Vida te așteaptă cu brațele deschise.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

Stefania Heinz

Published

on

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă un adevărat paradis în satul Banpotoc, situat pe Valea Mureșului, între Deva și Simeria. Aici, un italian a achiziționat 4 hectare de teren și a transformat locul într-o grădină botanică de tip renascentist italian, cu labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene, răzoare de flori și diverse obiecte de decor vintage aduse din Italia.

Această mică Toscana a Ardealului își datorează numele nepoatei proprietarului, Giovanni Salvatelli, în vârstă de 77 de ani.

Accesul către acest loc magic se face cu mașina, ieșind de pe autostrada A1 Sibiu-Deva înaintea orașului Simeria, județul Hunedoara, și continuând pe un drum județean pentru încă aproximativ 10 kilometri. Alternativ, se poate ajunge și cu trenul, până în gara din aceeași localitate, un important nod feroviar în zonă, urmat de un scurt drum cu taxiul.

Călătoria de la Cluj la ”I Giardini di Zoe” durează aproximativ 2 ore. Grădinile s-au deschis pentru public începând cu anul 2018. ”Cu câțiva ani în urmă, majoritatea pozelor de pe rețelele de socializare erau făcute de turiști, iar media de vârstă se situa între 30 și 40 de ani”, explică Ramona Morar, care, împreună cu soțul său, administrează grădina din Banpotoc.

Ramona Morar locuiește chiar într-o casă amenajată în interiorul grădinii, alături de seniorul Salvatelli, care vizitează România de câteva ori pe an. „În general, vine la sfârșitul lui februarie și rămâne cât îi permite sănătatea: două, trei săptămâni, o lună, după care se întoarce în Italia, unde este obișnuit cu climatul, mâncarea, etc.”, dezvăluie Ramona Morar.

Pentru antreprenorul italian, grădinăritul a devenit o formă de meditație, oferindu-i o modalitate de a scăpa de stresul cotidian. „Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici în grădina de la Banpotoc și în jumătate de oră mă relaxam. Există anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, emană o energie pozitivă. Sunt convins că plantele percep chiar și emoțiile noastre”, mărturisește Salvatelli, proprietarul grădinilor.

”E o mare bucurie să le vezi cum se dezvoltă. Atunci când iei bulbul, planta tânără, și o vezi apoi cum crește. Așa cum o mamă își vede copiii crescând. Ele sunt vii. Nu ne dăm seama, dar plantele ne recunosc când ne aflăm în preajma lor, la fel cum ar face un cățel sau o pisică. Dacă te porți frumos cu ele, dacă le hrănești, dacă le îngrijești, eu sunt convinsă că plantele ne percep chiar și emoțiile”, spune administratorul grădinilor.

Administratorul subliniază că grădina nu este doar o afacere cu scopul de a se îmbogăți. ”Nu este o afacere și-atât, ca să ne îmbogățim, cum am mai văzut prin ziare, că gata, am dat lovitura! Nu. Vizitatorii trebuie să știe asta”, adaugă femeia.

”Toate încasările care vin din bilete sunt reinvestite în întreținerea și extinderea grădinii. Se vor mai amenaja încă alte patru hectare, dar mai durează… Domnul Giovanni nu ține nimic pentru el. Doar cine nu are o bucată de grădină nu știe… E o muncă titanică în spate. Dacă le-am lăsa un singur sezon neîngrijite, nu s-ar mai vedea mare lucru. Iar domnul Giovanni a fost foarte motivat de oameni și de interesul lor pentru grădină”, mai spune Morar.

Turiștii vizitează în număr mare grădina în weekend, în special vineri, sâmbătă și duminică, în timp ce în restul săptămânii este mai puțin aglomerat.

Un bilet de intrare costă 20 de lei și îți oferă posibilitatea să rămâi în grădină pentru cât timp dorești. Programul de vizită începe la ora 09:00 și se încheie la ora 20:00, iar ultima intrare este permisă până la ora 19:00.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Alex Campian

Published

on

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat, pare mai pertinentă ca niciodată.

Evenimentul Zilei relata în 1992 că Nicu Ceaușescu, în ciuda suferinței sale, încă manifesta o atitudine de demnitate și subtilitate. Îndrăgostit de poezia lui Nichita Stănescu și dornic să evite o notă disprețuitoare în istorie, el a exprimat gânduri care puteau fi interpretate ca un testament. “Domnule președinte, onorată instanță… Parafrazându-i pe antici, trebuie să spun că trebuie făcut totul pentru aflarea adevărului. Vreau să cred că acest lucru mai este valabil și astăzi, deși multe demonstrează contrariul – nu voi intra în detalii, caci sunt bine cunoscute. Procesul de astăzi din Curtea Supremă de Justiție este esențialmente politic, menit să mă condamne, indiferent de incadrare, dar să fiu condamnat. În continuare, voi expune o serie de argumente în susținerea acestei afirmații, subliniind unele incidente cel puțin ciudate prezentate în acest caz. (…)

În timpul procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca conform căreia noii conducători ai României nu vor fi în stare să se ridice la nivelul tatălui său, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. “Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tatăl meu, daramite să construiți ceva nou!”, se pare că ar fi spus “Prințișorul”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite