Connect with us

National

Tânără care se spânzurase, salvată în ultimul moment de un vecin: „După ce s-a terminat, m-am întors la soţia mea și am luat-o în braţe”

Stefania Heinz

Published

on

O tânără care se spânzurase a fost salvată de un vecin jandarm / Foto: depositphotos.com

Național

O tânără care se spânzurase a fost salvată, în ultimul moment, de un vecin jandarm, care este și psihoterapeut.

O tânără care se spânzurase a fost salvată de un vecin jandarm / Foto: depositphotos.com

  


O tânără de 25 de ani care se spânzurase cu o eşarfă legată de ţeava de gaz a fost salvată de un jandarm, acesta fiind alertat de un vecin speriat că prietena lui nu mai răspunde la telefon. Cazul a fost semnalat de Jandarmeria Română, într-un mesaj transmis joi pe pagina de Facebook a instituției.„Colegul nostru era acasă, în timpul liber, împreună cu soţia. La un moment dat, primeşte pe grupul locatarilor un mesaj din partea unuia dintre vecini: ‘Dacă e cineva acasă, vă rog să mergeţi până la mine, la uşă. Prietena mea nu mai răspunde la telefon, nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea’. Colegul nostru a coborât la parter, acolo unde era apartamentul fetei. Uşa era descuiată. A bătut la uşă, însă nimeni nu a răspuns. Apoi a intrat în casă. Luminile erau aprinse în baie. La un moment dat, pe holul casei, într-o lumină obscură a observat o siluetă. ‘Sunteţi bine?’. Niciun răspuns. Când s-a apropiat, a văzut tânăra, care se spânzurase cu o eşarfă de ţeava de gaz. ‘Imaginea aceea m-a şocat pe moment. Aveam două variante: să sun la 112 şi să aştept până vin ajutoare sau să intervin imediat’. A ales să intervină. A ridicat-o pe braţ, iar cu cealaltă mână a reuşit să îi desfacă eşarfa din jurul gâtului. A aşezat-o apoi pe podea şi a verificat semnele vitale. Nu respira, nu avea puls. A început manevrele de resuscitare şi respiraţie gură la gură. În timpul acesta a sunat şi la 112 şi a cerut sprijin”, spun colegii jandarmului salvator.CITEȘTE ȘI:
O fetiță de 4 ani din Cluj care s-a înecat cu o gumă, salvată ca prin minune! Intervenție contracronometru a SMURD și Poliției
Descoperire macabră în Turda! Un fiu și-a găsit tatăl spânzurat de țeava de gaz
 După aproximativ patru minute, tinerei i-au apărut primele semne de viaţă. Avea puls şi începuse să respire, însă era inconştientă. În scurt timp, a sosit ambulanţa, care a preluat-o pe femeie şi a transportat-o la spital. „După ce s-a terminat totul şi am predat-o pe fată echipei medicale, m-am reîntors acasă, la soţia mea. Mă aştepta cu micul dejun. Am luat-o în braţe şi i-am spus că tocmai am readus la viaţă o tânără”, declară jandarmul. El lucrează de 17 ani în Jandarmeria Română, iar din anul 2009 face parte din cadrul echipei Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. El este şi psihoterapeut.


„Am simţit mult timp mirosul de pudră de pe faţa fetei. Asta nu trece repede, sunt emoţii contradictorii. Însă sunt împăcat cu faptul că am dăruit o nouă şansă la viaţă unei tinere”, mai spune salvatorul.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:Source link

Facebook Comments Box

Locuri de vizitat in Romania

Lacul din vestul României, peisaj demn de un film SF: Descoperă rolul misteriosului “portal” din mijlocul lacului

Stefania Heinz

Published

on

În vestul României, există un lac care pare desprins dintr-un film science-fiction, fascinând atât turiștii, cât și localnicii cu peisajul său spectaculos. În mijlocul acestui lac se află un fenomen unic și misterios, denumit popular ”portal”. Acest “portal” este, de fapt, o dolină, un fel de gaură în solul lacului care creează o imagine spectaculoasă și intrigantă.

Situat în județul Bihor, Lacul Vida atrage atenția nu doar prin culoarea sa turcoaz, ci și prin acest ”portal” care pare să absoarbă apa în adâncuri. Rolul acestei doline este de a controla nivelul apei din lac, prevenind inundațiile. Când nivelul apei crește peste o anumită limită, excesul este drenat prin această gaură, păstrând astfel echilibrul natural al lacului și împiedicând revărsările.

Peisajul inedit și atmosfera misterioasă fac din Lacul Vida o destinație de vis pentru fotografi, aventurieri și iubitori de natură. Vegetația bogată și liniștea locului creează un cadru perfect pentru relaxare și explorare. Vizitatorii pot face drumeții în jurul lacului, se pot bucura de picnicuri pe malurile sale sau pot admira flora și fauna specifică zonei.

De asemenea, Lacul Vida este un loc ideal pentru activități acvatice. Pescuitul este permis, iar amatorii de sporturi nautice pot explora lacul cu bărci sau caiace. Toate aceste activități se desfășoară sub supravegherea autorităților locale pentru a proteja ecosistemul fragil al lacului.

Lacul Vida, situat în comuna bihoreană Dobreşti, este un lac de acumulare construit în 1967 pentru a servi minele care extrăgeau bauxită de pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa.

Accesul la lac se face ușor de pe drumul european E79, fiind amplasat la doar 40 de kilometri de Oradea.

Dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră care, în trecut, a fost folosită ca refugiu.

Lacul din vestul României, cu peisajul său demn de un film SF și misteriosul ”portal”, este o bijuterie naturală care merită vizitată. Indiferent dacă ești în căutarea unei aventuri, a unei zile liniștite în natură sau a unor fotografii spectaculoase, Lacul Vida te așteaptă cu brațele deschise.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

Stefania Heinz

Published

on

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă un adevărat paradis în satul Banpotoc, situat pe Valea Mureșului, între Deva și Simeria. Aici, un italian a achiziționat 4 hectare de teren și a transformat locul într-o grădină botanică de tip renascentist italian, cu labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene, răzoare de flori și diverse obiecte de decor vintage aduse din Italia.

Această mică Toscana a Ardealului își datorează numele nepoatei proprietarului, Giovanni Salvatelli, în vârstă de 77 de ani.

Accesul către acest loc magic se face cu mașina, ieșind de pe autostrada A1 Sibiu-Deva înaintea orașului Simeria, județul Hunedoara, și continuând pe un drum județean pentru încă aproximativ 10 kilometri. Alternativ, se poate ajunge și cu trenul, până în gara din aceeași localitate, un important nod feroviar în zonă, urmat de un scurt drum cu taxiul.

Călătoria de la Cluj la ”I Giardini di Zoe” durează aproximativ 2 ore. Grădinile s-au deschis pentru public începând cu anul 2018. ”Cu câțiva ani în urmă, majoritatea pozelor de pe rețelele de socializare erau făcute de turiști, iar media de vârstă se situa între 30 și 40 de ani”, explică Ramona Morar, care, împreună cu soțul său, administrează grădina din Banpotoc.

Ramona Morar locuiește chiar într-o casă amenajată în interiorul grădinii, alături de seniorul Salvatelli, care vizitează România de câteva ori pe an. „În general, vine la sfârșitul lui februarie și rămâne cât îi permite sănătatea: două, trei săptămâni, o lună, după care se întoarce în Italia, unde este obișnuit cu climatul, mâncarea, etc.”, dezvăluie Ramona Morar.

Pentru antreprenorul italian, grădinăritul a devenit o formă de meditație, oferindu-i o modalitate de a scăpa de stresul cotidian. „Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici în grădina de la Banpotoc și în jumătate de oră mă relaxam. Există anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, emană o energie pozitivă. Sunt convins că plantele percep chiar și emoțiile noastre”, mărturisește Salvatelli, proprietarul grădinilor.

”E o mare bucurie să le vezi cum se dezvoltă. Atunci când iei bulbul, planta tânără, și o vezi apoi cum crește. Așa cum o mamă își vede copiii crescând. Ele sunt vii. Nu ne dăm seama, dar plantele ne recunosc când ne aflăm în preajma lor, la fel cum ar face un cățel sau o pisică. Dacă te porți frumos cu ele, dacă le hrănești, dacă le îngrijești, eu sunt convinsă că plantele ne percep chiar și emoțiile”, spune administratorul grădinilor.

Administratorul subliniază că grădina nu este doar o afacere cu scopul de a se îmbogăți. ”Nu este o afacere și-atât, ca să ne îmbogățim, cum am mai văzut prin ziare, că gata, am dat lovitura! Nu. Vizitatorii trebuie să știe asta”, adaugă femeia.

”Toate încasările care vin din bilete sunt reinvestite în întreținerea și extinderea grădinii. Se vor mai amenaja încă alte patru hectare, dar mai durează… Domnul Giovanni nu ține nimic pentru el. Doar cine nu are o bucată de grădină nu știe… E o muncă titanică în spate. Dacă le-am lăsa un singur sezon neîngrijite, nu s-ar mai vedea mare lucru. Iar domnul Giovanni a fost foarte motivat de oameni și de interesul lor pentru grădină”, mai spune Morar.

Turiștii vizitează în număr mare grădina în weekend, în special vineri, sâmbătă și duminică, în timp ce în restul săptămânii este mai puțin aglomerat.

Un bilet de intrare costă 20 de lei și îți oferă posibilitatea să rămâi în grădină pentru cât timp dorești. Programul de vizită începe la ora 09:00 și se încheie la ora 20:00, iar ultima intrare este permisă până la ora 19:00.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Alex Campian

Published

on

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat, pare mai pertinentă ca niciodată.

Evenimentul Zilei relata în 1992 că Nicu Ceaușescu, în ciuda suferinței sale, încă manifesta o atitudine de demnitate și subtilitate. Îndrăgostit de poezia lui Nichita Stănescu și dornic să evite o notă disprețuitoare în istorie, el a exprimat gânduri care puteau fi interpretate ca un testament. “Domnule președinte, onorată instanță… Parafrazându-i pe antici, trebuie să spun că trebuie făcut totul pentru aflarea adevărului. Vreau să cred că acest lucru mai este valabil și astăzi, deși multe demonstrează contrariul – nu voi intra în detalii, caci sunt bine cunoscute. Procesul de astăzi din Curtea Supremă de Justiție este esențialmente politic, menit să mă condamne, indiferent de incadrare, dar să fiu condamnat. În continuare, voi expune o serie de argumente în susținerea acestei afirmații, subliniind unele incidente cel puțin ciudate prezentate în acest caz. (…)

În timpul procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca conform căreia noii conducători ai României nu vor fi în stare să se ridice la nivelul tatălui său, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. “Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tatăl meu, daramite să construiți ceva nou!”, se pare că ar fi spus “Prințișorul”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite