Connect with us

Prin Oras

Vârstnici umiliți de lipsa de organizare a procesului de imunizare: „Nici nu știu dacă nu m-am îmbolnăvit acolo așteptând, cât timp au suflat ceilalți pe mine, înainte de a-mi fi administrată a 2-a doză de vaccin”

Alex Campian

Published

on

Vârstnici umiliți de lipsa de organizare a procesului de imunizare: „Nici nu știu dacă nu m-am îmbolnăvit acolo așteptând, cât timp au suflat ceilalți pe mine, înainte de a-mi fi administrată a 2-a doză de vaccin”

Deși autoritățile fac în continuare apel la vaccinare, iar certificatul verde a făcut imposibil accesul persoanelor neimunizate în centrele comerciale, persoanele vârstnice care doresc să se vaccineze sunt puse pe drumuri de la un centru la altul. Mai mult, din cauza problemelor punctuale din aceste centre de vaccinare, clujenii sunt nevoiți să aștepte și câte trei sferturi de oră în picioare, într-un spațiu unde distanțarea socială pare să nu trezească interes. „La Clinica militară mi-au dat un formular și mi-au spus să aștept „un pic”, că vine domnul doctor și totul se rezolvă. „Picul” ăla însemna un număr de vreo 15 persoane care erau în fața mea. Nici o distanțare, om în om, nici un scaun liber”, mărturisește o clujeancă din cartierul Gheorgheni. Deși la cei 70 de ani ai săi vârsta nu îi permite să facă plimbări, aceasta a fost pusă pe drumuri de la un centru de vaccinare la altul, fără să-i mai fie administrată în final și cea de-a doua doză, context în care este nevoită să reia experiența. Redăm mai jos experiența extrem de neplăcută a unei vârstnice din municipiul Cluj-Napoca care a fost nevoită să aștepte zeci de minute în picioare, la coadă, la centrul de vaccinare de pe strada Traian Moșoiu, după ce la un alt centru de imunizare aflase ușa închisă, cu puțin timp înainte de finalul programului afișat și unde i s-a sugerat să vină a doua zi.„După ce am completat formularul am așteptat 45 de minute fără să se clintească coada. Și, pentru că stăteau ca niște oi, o parte din persoanele în vârstă au plecat, pentru că nu au mai rezistat în picioare. Toți stăteau ca niște oi. Am intrat înăuntru și le-am spus că mi-am epuizat resursele fizice, să stau în picioare. Nici nu știu dacă nu m-am îmbolnăvit acolo așteptând, cât timp au suflat ceilalți pe mine, înainte de a-mi fi administrată a 2-a doză de vaccin. Am hotărât să plec. Să plec și să revin, pentru că nu mai puteam aștepta. Nici un om n-a clintit timp de 45 de minute. Și un medic de-acolo mi-a spus: „Așteaptă, pentru că cineva din Franța e aici și…”.Am zis: „Și ce dacă-i din Franța?! Nu mă văd deloc mai puțin însemnată ca domnul din Franța”. 
Mi s-a spus că a avut loc o încurcătură, n-am înțeles exact. Și am plecat. Mi se pare foarte rău că trebuie mâine să o iau de la capăt. Și n-am idee la care din punctele medicale să merg – la aceleași? Mi se pare că se poartă foarte urât și că merge foarte lent față de câte țipete scoate Guvernul, după cum nu m-au lăsat să intru în nici un magazin cu o zi înainte.Nu era nevoie de programare. Aveam programarea pe mobil – am făcut prima doză într-o altă localitate, iar cea de-a doua doză trebuia să o fac în data de 26 noiembrie. M-am dus puțin mai târziu, iar pentru că luasem antibiotice mi-au spus să mă duc după data de 2 decembrie. Nu mi-au cerut nici o programare și nici nu era nevoie. Dincoace, la Clinica militară, de asemenea mi-au spus – nu aveți nevoie de programare. Bine, dar nu s-a clintit nimeni, nici cu programare, nici fără. Iar cel puțin 5 persoane au abandonat. Cât poți sta la rând pentru vaccinare, unul în ceafa celuilalt?După ce prima dată am fost lângă Divizie, unde ușa era închisă înainte de încheierea programului, iar la recepție nu știau nimic. M-am dus la divizie să întreb de cine aparține acel punct de vaccinare și nu știau. Și mi-au spus că poate vin mâine, poate nu vin. Deși figurează pe internet ca centru de vaccinare activ – cum adică, atunci, poate vin mâine sau nu?
Cară bătrânii din cartiere?Și mi-au spus să mă duc la Clinica medicală (situată vis a vis de Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr Constantin Papilian), fără să știu ce vaccin administrează acolo. Să fac un drum, o plimbare. Iar aici nu s-a intrat vreme de 45 de minute. Era o sală de așteptare foarte mică, fără distanțare, așa că am plecat. Am venit din cartierul Gheorgheni, dar pentru mine e mult, sunt în vârstă și e mult dacă mă duc până vis a vis. Toată lumea dispune de timpul meu: banca îmi spune să stau în picioare din nu știu ce motiv, la vaccin la coadă trebuie să stau în picioare, păi nu poți să dispui de timpul omului chiar așa… Îl chemi să-i faci vaccin, să-l salvezi, dar îl omori înainte să-i dai vaccinul. Păi, să mă ierte Dumnezeu…Și e o discrepanță enormă între cât urlă Guvernul pe mine și cât sunt de închise magazinele și cum n-am putut, din această experiență, să mă duc nici ici, nici colea. Unde să merg să mă mai vaccinez? Nu-i sigur nici punctul de vaccinare de lângă hotel, iar la clinică nu știu dacă vaccinează sau nu, în condițiile în care azi n-am putut intra. La cei 70 de ani ai mei, nu mai dispun de atâta energie fizică, să îmi spună un militar – du-te și colo, și colo. Păi eu sunt civilă și am 70 de ani, nu 30. Dacă Guvernul îmi cere certificat, n-au decât să stea acolo să facă vaccinul”, a relatat aceasta.        

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

România intră în RĂZBOI! Primele drone ROMÂNEȘTI, gata de zbor! Clujul, la putere!

Cosmin Ardelean

Published

on

România intră în era dronelor! Producția militară începe ACUM! Clujul, implicat în planul național de înarmare!

România se pregătește să devină un jucător important pe piața de armament! Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că, până la finalul acestui an, se va începe producția de serie a primelor drone românești cu utilizare militară și civilă. Această decizie marchează un pas semnificativ în dezvoltarea industriei de apărare naționale și are implicații majore pentru economia clujeană, având în vedere potențialul sectorului IT din regiune.

“În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an, e faptul că o să avem dronele noastre, că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie pe aceste două componente extrem de importante. O să avem, în aproximativ doi ani şi jumătate, propriile noastre pulberi, într-un joint venture cu o mare companie din afara României, şi, de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţie calibrul 155”, a declarat ministrul.

Investițiile în industria de apărare vor fi masive. Bogdan Ivan a precizat că un miliard de lei vor fi alocați în acest an proiectelor de producție de tehnică militară, bani care vor ajunge la companiile naționale din domeniu.

Pentru a asigura succesul acestui proiect ambițios, se lucrează strâns cu Ministerul Apărării pentru a identifica nevoile Armatei Române și a vedea cum poate industria autohtonă să le acopere. Se analizează capacitățile de producție existente și se fac investiții țintite pentru a le extinde și moderniza.

România nu se limitează doar la producția internă, ci dorește să joace un rol activ și în mecanismul SAFE al Uniunii Europene, dedicat înarmării. Ministrul Ivan a evidențiat avantajele competitive ale României în domenii precum tehnologia avansată, securitatea cibernetică, AI și drone, domenii în care Clujul are un potențial semnificativ de contribuție.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Cosmin Ardelean

Published

on

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

O veste tristă lovește inima industriei românești: Ciserom Sebeș, fabrica de șosete cu o istorie de aproape 100 de ani, a închis porțile. Odată, gigant în producția de ciorapi, cu o capacitate de 10 milioane de perechi pe an, Ciserom lasă în urmă 98 de angajați și o bucată din istoria economică a țării.

Fabrica, înființată de un german în 1927, a trecut prin vremuri grele și glorioase. Pentru generații întregi de români, Ciserom era mai mult decât un loc de muncă. Era un simbol, o identitate. Așa cum își amintește cu nostalgie un fost angajat, Mihai Petrescu: “Când se ieșea din schimb era o mare de oameni, ca furnicile, care se îndrepta spre oraș”.

Dar vremurile s-au schimbat. Decizii greșite, concurența acerbă și costurile ridicate au încetinit motoarele gigantului. “Producem o pereche de șosete cu 17 lei și o vindem cu 5 lei. Nu se poate continua așa”, a mărturisit noul proprietar, o firmă din Sibiu care a preluat Ciserom în 2024.

Concluzia a fost tragică: închiderea. Cei 98 de angajați, mulți aproape de pensie, se confruntă acum cu incertitudinea șomajului. Ciorapii Ciserom, odată mândria industriei românești, se vând la prețuri derizorii pentru a lichida stocurile: 3-5 lei perechea.

Tragedia fabricii Ciserom este un simptom al problemelor cu care se confruntă industria românească: supraviețuirea într-o piață globalizată, în care costurile de producție sunt o provocare constantă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Stefania Heinz

Published

on

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent o fotografie pe rețelele sociale însoțită de întrebarea: „În suprafața delimitată, este legal să fii pe bicicletă? DA/NU🤓”.

Imaginea, aparent simplă la prima vedere, prezintă o zonă urbană bine definită – posibil un trotuar, o pistă pentru pietoni sau o zonă de intersecție – dar cu indicatoare care pot pune pe gânduri chiar și pe cei mai experimentați bicicliști.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar părerile sunt împărțite. Unii susțin că este legal, atâta timp cât nu există semne explicite de interzis sau nu se pune în pericol siguranța pietonilor. Alții invocă prevederi clare din Codul Rutier care interzic deplasarea cu bicicleta în anumite zone, cum ar fi trotuarele, dacă nu există pistă specială.

Ce spune legea?
Conform legislației rutiere în vigoare, bicicliștii nu au voie să circule pe trotuar decât dacă există o pistă special amenajată pentru ei. Totuși, situațiile pot fi interpretate diferit în funcție de marcaje, semne de circulație sau reglementări locale.

Tudor Chetreanu nu oferă un răspuns direct, ci provoacă publicul la reflecție – o abordare educativă ce atrage tot mai multă atenție.

Indiferent de răspunsul „corect”, inițiativa lui subliniază un lucru esențial: e nevoie de mai multă claritate în semnalizarea rutieră și de o educație constantă pentru toți participanții la trafic.

Tu ce crezi? E legal să fii pe bicicletă în acea zonă? Scrie-ți opinia în comentarii

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite