Connect with us

Sanatate

Cinci motive cheie care plasează România în fruntea UE la numărul de decese tratabile

Tudor Calinescu

Published

on

Cinci motive cheie care plasează România în fruntea UE la numărul de decese tratabile


Deputatul PSD din Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, a realizat o analiză detaliată privind poziția României în Uniunea Europeană, ocupând primul loc la numărul de decese din cauze prevenibile și tratabile.
Acest fapt a fost evidențiat în raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană” pentru anul 2023, subliniindu-se că această situație este generată de mai mulți factori critici în sistemul de sănătate.

Conform raportului, cheltuielile reduse alocate sănătății pe cap de locuitor plasează România într-o poziție delicată, deținând cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

De asemenea, doar unul din trei români contribuie la asigurarea de sănătate, ceea ce agravează situația sistemului medical.

Profesorul Achimaș-Cadariu, medic primar cu specializare în ginecologie oncologică și chirurgie oncologică la Institutul de Oncologie din Cluj, a identificat mai multe motive principale care au contribuit la această realitate alarmantă.

„Dacă mă gândesc la rezultatele Testului Pisa, aș zice că se corelează destul de bine cu acest raport pe sănătate. Nu putem să ținem pasul cu societățile din Uniunea Europeană cu care ne comparăm câtă vreme nu am făcut schimbări de substanță”, subliniază prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică (Institutul de Oncologie din Cluj).

Una dintre problemele semnalate se referă la utilizarea ineficientă a fondurilor destinate sănătății, care sunt direcționate către instituții care nu produc servicii medicale eficiente.

Astfel, o proporție semnificativă din aceste resurse se pierd în centre care nu doar că nu contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate, ci uneori oferă tratamente incorecte, amplificând gravitatea problemelor medicale.

„Probabil jumătate sau un procent enorm de bani se pierd în centre care nu produc sănătate, ba mai mult, în centre care fac lucrurile greșit, astfel încât mai mult de jumătate din pacienți ajung în centrele mari unde uneori problema este mai dificil de rezolvat. Din păcate, și în oncologie mai vedem cazuri tratate greșit, chiar și în centre universitare”, spune Patriciu Achimaș-Cadariu.

În plus, absența unor programe educaționale privind sănătatea în școli și lipsa educației pentru sănătate au contribuit, de asemenea, la această situație precară.

Cadariu a subliniat necesitatea introducerii în curriculumul școlar a unor materii care să ofere informații despre igienă, prevenirea bolilor și conștientizarea importanței îngrijirii sănătății individuale:

„Speranța de viață redusă este și rezultatul absenței orelor de educație pentru sănătate din școli. Ar fi de dorit ca unele lucruri să se învețe la școală: reguli de igienă, prevenirea bolilor, momentul în care trebuie să te prezinți la medic, cum să ai grijă de sănătatea ta, în general”.

Un alt factor important menționat de profesor este exodul medicilor, fapt ce a dus la pierderea unui număr semnificativ de specialiști care aleg să emigreze. Această problemă generează pierderi de resurse umane valoroase și afectează capacitatea sistemului medical de a asigura servicii de calitate.

„O mare parte a absolvenților este din păcate pierdută pentru societate pentru că emigrează. E clar că și acolo pierdem bani dar pierdem mai ales creier.

Ar fi bine să formăm un număr de absolvenți asemănător cu cel din universitățile din vest, să-i menținem pe toți, să avem capacitatea de a-i pregăti și de a face performanță”, mai spune medicul.

Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate reprezintă o altă problemă majoră, impactând calitatea actului medical și provocând discrepanțe semnificative între nivelurile de performanță și remunerare ale personalului medical din diferite unități spitalicești.

„Problema nu e doar subfinanțarea, ci întregul context al funcționării sistemului. Pacienții trebuie să aducă în spital diverse materiale sanitare. Și cum să nu aduci când bugetul și susținea financiară e cea mai mică din UE?

O operație costă în Romania cam cât în Germania – ai de achitat energie electrică, ai nevoie de aparatură dacă dorești aceeași performanță, ai nevoie de materiale sanitare de aceiași calitate.

Suntem deja într-o zonă utopică – cum să obții aceeași calitate dacă plătești de nu știu câte ori mai puțin? În altă ordine de idei, este foarte rău că în spitale diferite se lucrează mai mult sau mai puțin și se încasează aceleași salar. Atâta timp cât performanța nu este remunerată corect, avem o problemă.”, analizează deputatul PSD.

Profesorul Achimaș-Cadariu a concluzionat că o schimbare radicală în sistemul de sănătate necesită reforme adânci și o restructurare a modului în care fondurile sunt alocate și administrate în domeniul medical, accentuând necesitatea unei abordări sistematice și un sistem de recompensare a performanței pentru personalul medical.

„Atâta vreme cât rămânem în aceeași paradigmă în care împărțim bugetul alocat sănătății către toate centrele din România indiferent de performanță, atâta vreme cât nu stimulăm performanța și nici măcar nu o cuantificăm, atâta vreme cât unii plătesc contribuții la sănătate, alții nu plătesc, vom rămâne în aceeași situație. O schimbare a sistemului înseamnă o reformă administrativă, o reformă a administrației publice și pe cale de consecință va urma și reforma sănătății și a sistemului de învățământ”, concluzionează doctorul.

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

Act de Generozitate: Organele a Trei Pacienți au Salvat 9 Vieți, Două Persoane Primează o Nouă Șansă la Viață în Cluj

Diana Petrescu

Published

on

Agenția Națională de Transplant - Facebook

Trebuie să ne bucurăm de această veste grozavă: trei intervenții de prelevare din București, Baia Mare și Iași au salvat 9 oameni aflați în suferință, oferindu-le o nouă șansă prin transplant de ficat, rinichi și plămâni. În plus, doi pacienți norocoși din Cluj au primit și ei o nouă șansă la viață. Este un exemplu clar al puterii altruismului și a solidarității umane, iar beneficiarii și familiile lor vor fi recunoscătoare pentru gestul de neuitat al donatorilor.

Vineri, Agenția Națională de Transplant a anunțat că în decurs de mai puțin de 72 de ore au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți. Operațiile au fost efectuate în București, Baia Mare și Iași.

„Baia Mare, Bucureşti şi Iaşi. Trei intervenții de prelevare în mai puţin de 72 de ore: 9 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

O săptămână de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!

Începând de marţi și până în zorii zilei de ieri, au fost nu mai puțin de 3 prelevări de organe în 3 orașe diferite, în urma cărora 9 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.

Doi pacienți din Cluj au primit o nouă șansă la viață

9 pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar dintre aceștia 2 sunt din Cluj.

„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 2 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 4 pacienți la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, iar 2 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS la care este inclusă şi Agenţia Naţională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă o echipă de chirurgi din Elveţia.

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, a încheiat Agenția Națională de Transplant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Explorând Sănătatea Copiilor din Cluj-Napoca: Cabinetul de Ecografie SonoKids by GRIP

Stefania Heinz

Published

on

Într-o lume în care grija pentru sănătatea copiilor este și trebuie să rămână o prioritate, Cabinetul de Ecografie SonoKids se individualizează ca un loc special dedicat îngrijirii și diagnosticului copiilor de toate vârstele. Cu o echipă de medici specializați și experimentați în ecografia pediatrică, cabinetul SonoKids este un loc în care fiecare mic pacient primește atenție personalizată și adaptată vârstei și simptomatologiei pentru care s-a prezentat.

Echipa GRIP: Dedicată Sănătății Copiilor

În spatele Cabinetului SonoKids stă echipa GRIP (Grupul de Radiologie și Imagistică Pediatrică) – un grup de 7 medici radiologi cu specializare și experiență în radiologia pediatrică și un medic pediatru cu experiență și pasiune pentru ecografia pediatrică. Cu un accent deosebit pe simptomatologia copilului și detaliile obținute ecografic această echipă se angajează să depună eforturile necesare pentru a integra informațiile clinice și imagistice astfel încât diagnosticul formulat să fie cât mai corect și complet.

Servicii de Înaltă Calitate: Ecografie Pediatrică la SonoKids

SonoKids oferă o gamă completă de servicii de ecografie pediatrică, adresându-se tuturor nevoilor și preocupărilor legate de sănătatea copiilor. De la examinările ecografice generale la cele specializate, echipa GRIP este pregătită să răspundă întrebărilor dumneavoastră și să ofere un diagnostic cât mai precis și atent. Astfel, în lista examinărilor SonoKIDS veți găsi toate tipurile de examinări pediatrice, cu excepția ecografiei de cord: ecografie abdominală, renală, toracică, transfontanelară, ecografie de șold (pentru screening-ul displaziei de șold), musculoscheletală, Doppler vascular arterial și venos, hidrosonografie, ecografie pentru evaluarea refluxului gastroesofagian, ecografie de părți moi, ecografie mamară și testiculară.

Valorile echipei GRIP: Diagnostic și Tratament Corect

Conceptul din spatele SonoKids by GRIP se regăsește în valorile fundamentale ale echipei GRIP, valori ce includ integritatea profesională, abordarea individualizată a fiecărui pacient și munca în echipă. Aceste valori stau la baza fiecărei interacțiuni cu copiii și părinții acestora. Astfel, cabinetul SonoKids nu este doar un alt loc în care puteți să le faceți o ecografie copiilor dumneavoastră, ci un loc în care vor fi luate în considerare motivele pentru care v-ați prezentat, istoricul copilului și particularitățile lui și atunci când este necesar veți fi indrumați către alte consulturi sau specialități.

În concluzie, Cabinetul de Ecografie SonoKids și echipa sa de medici radiologi și pediatri reprezintă o resursă de încredere pentru părinți și copii în căutarea unui diagnostic corect.

Programari – Website SonoKIDS

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Un nou-născut, diagnosticat cu detresă respiratorie, a fost transferat cu elicopterul SMURD din Bistrița către Cluj-Napoca pentru a primi îngrijiri medicale urgente și a fi salvat.

Maria Costea

Published

on

Foto: Inspectoratul General de Aviație al MAI Facebook.com

Un elicopter SMURD de la Târgu Mureș a fost chemat în grabă să intervină în Bistrița, miercuri seara, pentru a sprijini eforturile de salvare a vieții unui nou-născut în vârstă de doar 8 ore, aflat într-o stare critică, conform unei informații publicate de Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Bebelușul a fost diagnosticat cu detresă respiratorie, necesitând transferul de urgență la o unitate spitalicească din Cluj-Napoca pentru a primi îngrijiri medicale specializate.

“Echipajul elicopterului a intervenit rapid pentru a prelua și transporta bebelușul la Cluj-Napoca, unde a fost predat în siguranță echipelor medicale pentru continuarea investigațiilor și administrarea tratamentului necesar”, conform sursei citate.

Inspectoratul General al Aviației menționează că elicopterele și avioanele SMURD desfășoară în mod regulat misiuni de transport neonatal, iar în luna precedentă au fost înregistrate 19 intervenții aeriene pentru salvarea bebelușilor aflați în stări critice.

 

Sursa Foto: Inspectoratul General de Aviație al MAI Facebook.com

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite