Connect with us

Social

Avem un Valentine’s Day Mai Costisitor: Creștere Semnificativă a Prețurilor în România – Ce S-a Scumpit și Ce S-a Ieftinit

Dani Muresan

Published

on

Serviciile și produsele din România au suferit ajustări semnificative în ultimul an, cu unele categorii înregistrând creșteri de până la 26%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și publicate miercuri. Sectorul poștal, serviciile de apă, canal și salubritate, precum și detergenții se numără printre liderii în creșterea prețurilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În luna ianuarie 2024, prețul detergenților a înregistrat o creștere de 22,60%, cel al serviciilor poștale cu 26,64%, iar serviciile de apă, canal și salubritate au înregistrat o majorare de 17,76%. Creșteri notabile au fost înregistrate și în ceea ce privește mărfurile alimentare, cu o medie de 5,64% comparativ cu ianuarie 2023. Printre cele mai mari creșteri se numără cele ale peștelui proaspăt (14,25%), conservelor de fructe (13,77%) și berii (13,36%).

Pe de altă parte, există și bunuri care s-au ieftinit semnificativ în ultimul an. Astfel, făina (-28,74%), uleiul comestibil (-28,42%) și produsele de morărit (-26,52%) au înregistrat scăderi notabile.

Față de luna decembrie a anului trecut, alte legume și conserve de legume au înregistrat cele mai mari creșteri, cu 3,92%, urmate de conservele din fructe (3,74%) și fructele proaspete (3,37%). În schimb, mălaiul s-a ieftinit cu 3,72%, produsele de morărit cu 2,32%, iar uleiul comestibil cu 2,07%.

În domeniul mărfurilor nealimentare, detergenții au înregistrat cea mai mare creștere, de 22,60%, urmați de articolele chimice (16,15%) și articolele de igienă, cosmetice și medicale (14,99%). Potrivit INS, în această categorie nu s-au înregistrat ieftiniri. În ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, tutunul și țigările au crescut cu 2,32%, combustibilii cu 1,39%, iar mașinile de aragaz și buteliile au înregistrat o majorare de 1,34%. Încălțămintea din piele a avut o scădere de 0,18%, iar încălțămintea generală a scăzut cu 0,10%.

În ceea ce privește serviciile, tarifele pentru serviciile poștale au înregistrat cea mai mare creștere, cu 26,64%, urmate de apa, canal și salubritate (+17,76%) și transportul aerian (+16,59%). Nu s-au înregistrat ieftiniri în această categorie.

În ianuarie, față de decembrie, scumpiri au fost consemnate în ceea ce privește transportul aerian (21,12%), serviciile poștale (+17,28%) și serviciile de apă, canal și salubritate (4,19%). În această categorie nu s-au înregistrat ieftiniri.

În contextul acestei evoluții a prețurilor, datele furnizate de INS arată că Valentine’s Day va fi mai costisitor în 2024. Față de ianuarie 2023, trandafirii s-au scumpit cu 10,7%, bomboanele de ciocolată cu 17,2%, cafeaua cu 7,5%, vinul cu 8,9%, șampania cu 11,8%, masa la restaurant cu 13,8%, iar camera la hotel cu 12,2%.

Rata anuală a inflației a atins 7,41% în ianuarie 2024, comparativ cu 6,61% în decembrie 2023. Creșterea inflației a fost influențată de majorările de prețuri la mărfurile alimentare (5,64%), cele nealimentare (7,36%) și servicii (10,91%). Aceste cifre reflectă o presiune semnificativă asupra economiei și a buzunarului consumatorilor, subliniind necesitatea unor măsuri eficiente pentru a gestiona această inflație crescută.

Facebook Comments Box

Social

Jocurile de noroc, interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori

Dani Muresan

Published

on

PNL și PSD au propus inițial un proiect ambițios pentru interzicerea jocurilor de noroc în toate localitățile, însă acesta a suferit modificări semnificative pe parcursul procesului legislativ. Astfel, legea adoptată în plenul Camerei Deputaților permite jocurile de noroc doar în localitățile cu mai mult de 15.000 de locuitori, într-o variantă considerabil mai slabă decât cea inițială. Această formă mai subțire a legii a fost aprobată cu 243 de voturi “pentru”, patru abțineri și lipsa votului a doi deputați.

Potrivit proiectului adoptat, spațiile comerciale care găzduiesc jocuri de noroc, în special cele cu aparate de tip slot machine, trebuie să fie situate în unități administrativ-teritoriale cu o populație de peste 15.000 de locuitori. Operatorii care nu respectă aceste reguli se vor confrunta cu amenzi considerabile, între 10.000 și 200.000 de lei.

Această modificare legislativă a stârnit reacții din partea opoziției, care acuză un presupus “blat” între coaliția de guvernare și industria jocurilor de noroc. Cu toate acestea, susținătorii legii afirmă că este un pas important pentru a proteja comunitățile mai mici de efectele negative ale jocurilor de noroc.

În contextul acestei decizii, în județul Cluj, cele cinci municipii – Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla și Dej – precum și comunele Florești și Apahida, care depășesc pragul de 15.000 de locuitori, vor putea continua să găzduiască aceste activități de divertisment.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân: Adoptă un câine din Cluj-Napoca și fii parte din schimbare!

Stefania Heinz

Published

on

“Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân: Adopții și Acțiuni la Cluj-Napoca”

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, marchează Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân, sărbătorită în data de 4 aprilie, printr-o serie de inițiative menite să promoveze adopțiile de câini fără stăpân.

Edilul Emil Boc subliniază faptul că, la Cluj-Napoca, politica privind câinii fără stăpân este una umană, neadoptându-se măsuri de eutanasie, iar la centrul de adăpost de pe strada Bobâlnei se asigură îngrijirea a sute de câini care așteaptă o nouă familie. Procesul de adopție este gratuit și deschis tuturor celor interesați.

Locuitorii Clujului sunt invitați să participe la Centrul de Tratare și Întreținere Câini fără Stăpân și Animale Abandonate de pe strada Bobâlnei nr. 65, în cadrul unui eveniment care se va desfășura pe parcursul a două zile.

Programul acțiunii este următorul:

  • Joi, 4 aprilie 2024, între orele 10:00 și 20:00
  • Sâmbătă, 6 aprilie 2024, între orele 10:00 și 14:00

Evenimentul va include participarea unor organizații implicate în protecția animalelor, precum și asistență din partea medicilor veterinari ai centrului, care vor oferi sfaturi și informații referitoare la îngrijirea animalelor.

Documentele necesare pentru adopție includ:

  • Act de identitate (carte de identitate / pașaport)
  • Act de proprietate pentru spațiul destinat animalului (CF / contract de vânzare-cumpărare / dovadă a plății impozitului)
  • Adeverință de angajat sau cupon de pensie / dovadă a oricărei alte surse de venit.

Anul trecut, aproape 300 de câini vagabonzi au fost capturați la Cluj-Napoca, iar 90% dintre aceștia au fost deja adoptați, reflectând un interes crescut din partea comunității pentru aceste animale

nevoiase.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Incident scandalos la Mega Image din Cluj: Garanția pe ambalaje ignorată, tinerii trimiși la plimbare cu sticle și PET-uri

Stefan Petre

Published

on

Sistemul de Garanție Returnare (SGR), impus obligatoriu în toate magazinele din România, pare a fi o glumă proastă în practică. Numeroase plângeri au fost înregistrate, evidențiind faptul că nu toate magazinele preiau PET-urile și sticlele marcate cu semnul “Ambalaj cu garanție”, iar acest lucru continuă să fie o problemă nerezolvată.

Recent, un incident de acest fel a fost observat de un reporter de la Știri de Cluj, pe strada Regele Ferdinand, la un magazin Mega Image. Doi tineri au ajuns la casă cu două plase pline cu PET-uri și sticle, însă angajații au reacționat iritat când au fost întrebați despre procedura de returnare a ambalajelor. Un agent de pază a intervenit amabil și a solicitat ajutorul unui angajat pentru a ghida cei doi tineri, care doreau să afle în care dintre cele două containere să introducă ambalajele.

Cu toate acestea, persoana de la casă a declarat că nu are timp, în timp ce o colegă de pe rafturi le-a comunicat ferm că nu vor prelua ambalajele și i-a trimis să încerce la alt magazin. “Nu le preluăm”, a fost răspunsul scurt, fără a oferi alte explicații.

Tinerii ne-au mărturisit că au cumpărat produsele de la Mega Image și au încercat să returneze ambalajele și la magazinul de pe strada Eroilor, unde au primit aceeași reacție dezamăgitoare. De la magazinul de pe Regele Ferdinand au fost trimiși la Carrefour, în zona centrală, cu speranța că acolo vor reuși să returneze ambalajele.

SGR, sistemul de garanție-returnare, presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă ce urmează să fie restituită consumatorilor imediat ce ambalajele folosite sunt returnate în orice magazin din România. Cu toate acestea, se pare că unităților mici nu le este profitabil să gestioneze aceste ambalaje și, prin urmare, refuză să le preia. Această situație ridică întrebări serioase cu privire la eficacitatea și aplicabilitatea reală a sistemului SGR în practică.

Sursa foto: StirideCluj.ro

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite