Connect with us

Actualitate

Dezastru demografic în România: Numărul deceselor în decembrie 2023, aproape dublu față de cel al nou-născuților

Dani Muresan

Published

on

Sporul natural în România a înregistrat o scădere semnificativă în luna decembrie 2023, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), reflectând o realitate demografică îngrijorătoare. Numărul persoanelor decedate a fost de aproximativ două ori mai mare decât cel al nou-născuților, cu un spor natural de -10.486. Acest fenomen, prezentat în raportul INS, subliniază provocările demografice cu care se confruntă România.

În decembrie 2023, s-au înregistrat 11.431 de nou-născuți, în scădere cu 4,5% față de luna precedentă, conform INS. În contrast, numărul de decese a crescut semnificativ, ajungând la 21.917, o creștere de 10,5% față de noiembrie 2023. Aceste date demonstrează o dinamică demografică fragilă și preocupantă pentru societatea românească.

Sporul natural negativ de -10.486 în luna decembrie 2023 reflectă o tendință îngrijorătoare, cu implicații serioase asupra structurii demografice a țării“, a declarat INS, citat de agerpres.ro.

Raportul INS dezvăluie că 1,9 ori mai multe persoane au decedat decât s-au născut în aceeași perioadă, subliniind o problemă alarmantă în ceea ce privește echilibrul demografic. În special, decesele în rândul copiilor cu vârsta sub 1 an au crescut cu 16 în decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă.

Conform analizei pe grupe de vârstă, 41,7% din totalul deceselor au fost înregistrate la persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste, 24,9% la cele de 70-79 ani și 18,4% la cele de 60-69 ani. Aceste cifre relevă o tendință alarmantă a îmbătrânirii populației și a provocărilor asociate cu asistența medicală la vârste înaintate.

În ceea ce privește cauzele deceselor, bolile aparatului circulator au fost responsabile pentru 54,8% din totalul deceselor, urmate de tumorile (18,4%) și bolile aparatului respirator (8,8%). Aceste date reflectă necesitatea unei abordări mai consistente în ceea ce privește sănătatea publică și prevenția bolilor cronice.

În domeniul nupțialității și divorțialității, numărul căsătoriilor înregistrate în luna decembrie 2023 a înregistrat o scădere semnificativă cu 19,4%, ajungând la 4.670, în timp ce divorțurile au scăzut cu 7,3%, totalizând 1.723. Aceste tendințe reflectă schimbări în dinamica relațiilor familiale și pot indica factori socio-economici influențatori.

Datele demografice din decembrie 2023 reprezintă un semnal de alarmă pentru factorii de decizie și societatea în ansamblu. Este crucial să se dezvolte politici și programe care să abordeze aceste provocări demografice și să asigure un viitor sustenabil pentru România“, a adăugat INS.

Facebook Comments Box

Actualitate

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe resursele naturale locale

Dani Muresan

Published

on

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe existența lacurilor cu apă sărată din zonă. Sarea este o resursă prezentă pe traseul Cluj-Napoca – Apahida – Cojocna – Jucu, iar lacurile din această regiune se remarcă prin apa lor extrem de sărată și beneficiile pentru sănătate asociate acestui tip de apă.

Primarul Dorel Pojar a anunțat cu entuziasm planurile comunei într-un interviu acordat Ziua Live: “Vrem să facem în Jucu o stațiune balneo-climaterică, deoarece am reușit să intrăm ca și comună în categoria de comună turistică de interes local, în baza unor prospecțiuni și dosare depuse. Avem niște lacuri sărate și în baza acestora am primit titulatura de comună turistică de interes local. Așteptăm fonduri să facem stațiunea balneo-climaterică.

Cu toate acestea, realizarea acestui proiect necesită investiții semnificative. Comuna Jucu depinde de surse externe de finanțare, fie din fonduri europene, fie de la Guvern. Bugetul local este deja direcționat către dezvoltarea infrastructurii rutiere, proiecte de apă și canalizare sau deschiderea unor parcuri pe malul Someșului.

Clujul, în ansamblul său, ar beneficia de o astfel de stațiune, mai ales în contextul în care Băile Someșeni sunt în paragină, iar în Cluj-Napoca nu există un aquapark funcțional. Această lipsă obligă oamenii să se îndrepte spre alte destinații, cum ar fi județele vecine, Turda sau Dej, pentru a beneficia de facilități similare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Legea promulgată de Președintele Iohannis aduce îmbunătățiri semnificative în localizarea apelurilor de urgență la 112

Dani Muresan

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acuratețe crescută a apelurilor la 112.

Este un pas semnificativ în îmbunătățirea sistemului nostru de urgență,” a declarat președintele Iohannis într-un comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri care asigură creșterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgență 112.

Obiectivul nostru principal este să asigurăm că persoanele aflate în situații de urgență sunt localizate rapid și cu precizie,” a menționat un reprezentant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență și poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri.

“Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea,” a explicat un specialist în telecomunicații.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și a fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ permite implementarea unei soluții tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgență europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu,” a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Românii preferă călătoriile și în 2024, iar muntele rămâne destinația preferată. Cât plănuiesc să cheltuie pe noapte?

Dani Muresan

Published

on

Mai mult de jumătate dintre români vor călători în următoarea perioadă călduroasă de patru luni, iar destinațiile montane câștigă teren în ceea ce privește locațiile alese.

Un sondaj realizat de o agenție de turism din Cluj-Napoca relevă că majoritatea românilor (68%) își doresc să călătorească în țară în următoarele patru luni, dar preferințele lor s-au schimbat, destinațiile montane fiind acum preferatele lor.

Datele platformei de rezervări arată că 40% dintre români își doresc acum un sejur la munte, 21% alegând stațiunile balneoclimaterice, iar 20% optând pentru concedii pe litoral. Această schimbare de preferințe poate fi atribuită și cererii crescute pentru îmbunătățirea serviciilor de pe litoralul românesc, subiect intens dezbătut în fiecare sezon estival.

CEO-ul Travelminit, Timea Imecs-Ambrus, a subliniat: „Românii vor să călătorească și anul acesta: e concluzia la care am ajuns după ce am văzut datele sondajului, date pe care le-am corelat cu numărul rezervărilor de pe platforma noastră, care este în continuă creștere. Ne bucurăm să vedem că există o revenire în forță a promoțiilor last minute, în funcție de prețul oferit și de destinație.

Potrivit platformei de rezervări, hotelierii se pregătesc pentru cea mai mare minivacanță din 2024, iar românii au început deja să își contureze planurile de călătorie pentru perioada cuprinsă între 1 și 6 mai.

Sondajul a relevat și prețul ideal pe care românii ar fi dispuși să-l plătească pe o cameră dublă/noapte: 67,5% susțin că ar plăti între 150-300 de lei, 15,5% optând pentru 300-500 de lei.

Chiar dacă au în plan o călătorie în perioada imediat apropiată, doar 26% dintre respondenți spun că vor rezerva din timp cazarea, în timp ce 40% oscilează între planificare de timp și improvizație de moment.

Totodată, 61% dintre români vor să călătorească în timpul verii, perioada tradițională a concediilor, pe când 10% dintre ei intenționează să meargă în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite