Connect with us

Sport

Aderarea la spațiul Schengen – România mai ratează un tren

Stefan Petre

Published

on

Consiliul JAI nu a pus pe ordinea de zi aderarea României la Schengen Sursa foto Consiul Europei

Politică

Ratarea obiectului privind aderarea României la spațiul Schengen este o nedreptate, atrag atenția unii europarlamentari și specialiști.

Consiliul JAI nu a pus pe ordinea de zi aderarea României la Schengen Sursa foto Consiul Europei

 Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) nu a avut pe ordinea de zi subiectul privind aderarea țării noastre la Schengen.Acest fapt a stârnit o serie de reacții în rândul politicienilor români și al specialiștilor, deși unele voci spun că nu e totul pierdut.Ce spun specialiștiiSergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Stdii Europene din cadrul UBB Cluj consideră că presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen.El a explicat, pentru monitorulcj.ro, contextual acestui eșec. 
“Austria se poziționează în continuare împotriva extinderii Spațiului Schengen sub orice formă. Calendarul electoral ii obligă pe guvernanții austrieci sa fie intransigenți în această privință pentru a nu fi total marginalizați de extrema dreaptă la următoarele alegeri din 2024. Șansele ca României să îi fie aprobată cererea de aderare la Schengen sunt deci mici, cu excepția cazului în care, în mod spectaculos, partidul domnului Nehammer nu decide să efectueze o întoarcere cu 180 grade către centru și să redevină creștin- democrat, asa cum fusese începând cu anii 1960 până în anii 1990.Totul depinde deci de politica internă austriacă. Istoria va fi însă neiertătoare cu ÖVP, care oricum nu va putea face față retoricii extremei drepte și va pierde teren, devenind probabil al treilea sau chiar al patrulea partid austriac în urma următoarelor alegeri. Presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare. Însă dacă cedează acum, Nehammer crede că va fi tras la răspundere de electorat. Are nevoie de o nouă strategie europeană anti-migrație ca să pună ceva pe masă pentru a justifica un eventual acord pentru ca România și Bulgaria să între în  Schengen. Or, UE nu poate să devină fortăreață și să elimine posibilitatea de a accepta migranți în măsura în care populația este extrem de îmbătrânită și europenii nu acceptă locuri de muncă mai slab plătite”, a spus Sergiu Mișcoiu.Austria, „șantaj mizerabil”Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL) spune că Austria face un șantaj mizerabil în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen, în ciuda faptului că noi ne-am făcut „lecțiile”. 
„Din păcate, intrarea României în spațiul Schengen nu se află pe ordinea de zi (n.red nu s-a aflat) întrucât nu s-au întrunit toate exigențele din punct de vedere al voturilor. Se pare că problema în momentul de față este legată de Bulgaria, dat fiind faptul că Olanda a fost țara care s-a opus intrării Bulgariei în spațiul Schengen vizavi de acele probleme care erau în Bulgaria. Din nefericire, nici Austria nu este într-o sittuație în care să fi fost de acord cu intrarea României în Schengen, mai departe, punând sub semnul întrebării funcționarea întregului spațiu Schengen, și nicidecum o chestiune care ține de România. Putem spune că Austria face un șantaj mizerabil față de ceea ce înseamnă intrarea României în spațiul Schegen, deoarece România a îndeplinit toate condițiile posibile și imposibile pentru a garanta securitatea și stabilitatea din acest punct de vedere, al pazei care se impune pentru frontierele la nivelul UE”, a spus Daniel Buda. 
Europarlamentarul clujean crede că ar trebui, totuși, să rămânem obiectivi pe mai departe, pentru că mai sunt câteva mecanisme de rezervă care ar putea să schimbe datele, fără însă a lansa în spațiul public informații pentru a nu crea din nou așteptări mai departe, în rândul opiniei publice legate de acest subiect.
„Pot să vă asigur însă că toate resorturile interne ale statului plecând de la prședintele României până la decidenții politici la nivel guvernamental s-au implicat activ în ce înseamnă modificarea poziției Austriei vizavi de această chestiune și ceea ce am reușit și am demonstrat este că nu România este responsabilă de ceea ce se întâmplă în spațiul Schengen, în ceea ce privește problema migranților. Cel puțin din acest punct de vedere pașii pe care i-am făcut erau necesari în această direcție și am reușit să convingem Austria că nu România este de vină urmare acestei situații cu migrația, la nivel european. Și evident că în acest context Austria face un șantaj nu doar la nivelul României, ci până la urmă la nivelul întregii Uniuni Europene.”, a completat Daniel Buda, pentru monitorulcj.ro.
Autoritățile române, criticate durEuroparlamentarul PMP Eugen Tomac a explicat, pentru monitorulcj.ro care crede că sunt motivele acestui eșec.„Din păcate, constat cu profund regret faptul că ratăm și de această dată intrarea în spațiul Schengen, faptul că acest subiect figura inițial pe ordinea de zi, el nu se mai regăsește… și este de neînțeles de ce decidenții noștri, guvernul, nu explică motivul pentru care nu intrăm în Schengen în acest an, în condițiile în care atât președintele Iohannis cât și toți ceilalți decidenți ne-au promis că în 2023 vom intra în mod sigur. Este ultimul Consiliu JAI din acest an, și faptul că nu ne aflăm pe ordinea de zi e un eșec al actualei puteri”, a spus Eugen Tomac.
„Un abuz și o violare a tratatelor”Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Terhes spune că amânarea din nou, în 2023, a accederii cu drepturi depline a României la spațiul Schengen este un abuz și o violare a tratatelor, dar, în același timp, și o dovadă că România nu va fi tratată ca partener egal până când nu își folosește toata forța pentru a-și apăra interesele internaționale.“Spun cu “drepturi depline” pentru că  în privința obligațiilor România deja se comportă ca și cum ar fi în Schengen. România apără, și apără foarte bine, granița externă a UE de pe teritoriul ei, care implică costuri imense. În privința abuzului, Tratatul de aderare al Româniai și Bulgariei la UE prevede la art. 4 alin. (2) ca atunci când aceste țări indeplinesc condițiile tehnice de aderare la Schengen, Consiliul decide unanim asupra acestui aspect, împreună cu țara candidat. Cu alte cuvinte, votul din Consiliu în privința aderării României la Schengen nu este unul politic (partea aceasta politică s-a negociat când am aderat la UE, de aceea aspectul Schengen e și prevăzut în Tratatul de aderare), ci doar tehnic, de constatare a îndeplinirii condițiilor de aderare, condiții ce sunt îndeplinite din 2011.
(…) După cum s-a văzut în 2022, această procedură de vot prevăzută de Tratatul de aderare la UE a României și Bulgariei nu a fost respectată. Astfel, nu au fost două decizii de vot, separat pentru fiecare țară, ci doar una pentru ambele țări, la care cele două țări nu au votat. 
Încălcarea acestei proceduri lovește de nulitate refuzul nejustificat și abuziv al Consiliului, prin veto-ul Austriei, de a bloca accederea României în Schengen. 
În fatț acestui abuz perpetuat de peste 10 ani Statul Român nu mai poate sta pasiv, ci trebuie să-și apere drepturile la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.Există în acest moment câteva procese împotriva acelui vot abuziv, însă acțiunile sunt făcute fie de persoane fizice fie de ONG-uri, nu de către Statul Român. Nu în ultimul rând, România trebuie să-și exercite dreptul de veto pe toate subiectele europene unde e necesar consens unanim până când nu e primită în Schengen. Dacă un pilon al UE e “statul de drept”, atunci să fie de drept, nu de nedrept. Iar ce i se face României din 2011 este profund nedrept, iar România trebuia să răspundă cu putere”, a spus europarlamentarul.Trei varianteLa rândul său, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen până la finalul anului“Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”,a spus Negrescu în postarea sa pe Facebook.O a 2-a variantă, pe care Victor Negrescu o consideră mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuţie şi un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European.A 3-a variantă, evaluată de instituţiile europene – potrivit eurodeputatului PSD- ar presupune organizarea unui Consiliu UE extraordinar “care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect”. 
 

Source link

Facebook Comments Box

Sport

Rapid suferă prima înfrângere din 2024! Poli Iași obține o victorie impresionantă: iată cum arată clasamentul acum

Anamaria Ioana

Published

on

În etapa #27 din Superliga, Rapid a suferit o înfrângere pe terenul echipei Poli Iași, scor 1-3.

Bucureștenii fac un pas greșit imens în cursa pentru titlu, cedând practic în fața echipei Poli Iași. Cu o apărare slăbită și ratări în atac, elevii lui Cristiano Bergodi au suferit prima înfrângere din 2024 în Liga 1, după o serie impresionantă de cinci victorii consecutive.

Ieșenii merită toate felicitările! Echipa Poli nu este deloc în pericol de retrogradare directă, iar în cazul în care va ajunge în baraj, nu va întâmpina dificultăți majore. Victoria obținută de trupa lui Grozavu a fost întâmpinată cu bucurie în Berceni, dar a adus și multă tristețe în Săftica.

politehnica iasi - ultimele știri | adevarul.ro

Prima repriză: O Perioadă de Încălzire

Un egal perfect, fără goluri, a încheiat prima repriză. În căutarea celei de-a șasea victorii consecutive, Rapid a părut să-și piardă direcția în Giulești. Atât gazdele, cât și oaspeții au încercat să își creeze oportunități din afara careului, de la distanțe de peste 16 metri. Cu toate acestea, ambele echipe au avut dificultăți în a-și menține posesia mingii. Fotbalul prezentat a fost mai degrabă sărac, dar era de așteptat, având în vedere miza partidei. Pentru a fi cât mai obiectivi posibil.

Burmaz a fost mereu în apropierea porții, sperând să înscrie golul care să dezechilibreze balanța. Krasniqi, reînviat după o perioadă mai puțin reușită la CFR Cluj, și-a făcut simțită prezența. Cu toate acestea, niciun jucător al Rapidului nu a reușit să facă diferența în prima repriză.

La Poli Iași, aflată într-o situație delicată în lupta pentru evitarea retrogradării, Luca Mihai (25 de ani) a încercat să surprindă poarta apărării lui Aioani cu un șut puternic de la distanță, dar mingea a trecut pe lângă poartă.

Poli Iași vrea să producă surpriza în fața Rapidului! Giuleștenii, puși în  gardă: „Se poate întâmpla orice!” - Playsport

Expresia descumpănită a lui Șucu spune totul

Un gol spectaculos, realizat cu contribuția a trei jucători trimiși în teren de Leo Grozavu în repriza secundă – Allanzinho, Jatoba și Roman. Rezultatul final a venit ca o recompensă totală pentru antrenor, când Harrison (90+4) a punctat pentru 3-1, într-o fază în care echipa din Iași a făcut praf defensiva Rapidului!

Într-un moment capturat de camerele TV, chipul deziluzionat al patronului Rapidului, Dan Șucu, a fost surprins pentru câteva secunde. Privirea sa exprima un om șocat de realitate!

Poli Iași a distrus speranțele Rapidului de a câștiga titlul, administrând o înfrângere amară pentru echipa din Giulești, cu scorul de 3-1. O veste excelentă pentru FCSB, dar o veste proastă pentru Dinamo!

Poli Iași - Rapid 3-1, în etapa a 27-a din SuperLiga. Giuleștenii pierd pe  final și cad pe locul 3! Cum arată clasamentul - Fanatik.ro

Roman, o execuție genială pentru Poli Iași

Alin Roman a fost introdus în teren în repriza a doua și a reușit să marcheze un gol fenomenal în minutul 87, cu un șut plasat impecabil în vinclu, de la 14 metri distanță. Portarul Aioani nu a avut nicio șansă. Odată ce mingea a lovit plasa, Roman nu a putut să-și stăpânească emoțiile și a început să plângă.

Pentru Roman, acesta a reprezentat primul meci din 2024, revenind pe teren după o perioadă de accidentare.

 

Săpunaru, greșeală monumentală la golul lui Bettaieb

Cristi Săpunaru a comis o eroare uriașă în momentul golului marcat de echipa din Iași. A ratat mingea și l-a lăsat pe Buș să se confrunte singur cu portarul Aioani, iar atacantul lui Poli i-a pasat lui Bettaieb, care a reușit să marcheze primul său gol în Liga 1.

Rapid a pierdut primul meci din 2024! Victorie uriașă pentru Poli Iași: clasamentul acum

 

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

CFR Cluj a câștigat categoric, pe teren propriu, cu Dinamo București, scor 4-0, într-un meci din cadrul etapei cu numărul 27 din SuperLiga

Anamaria Ioana

Published

on

Imediat după încheierea meciului de pe terenul din Gruia, Ilie Dumitrescu, fostul atacant al echipei naționale a României și în prezent analist la Digi Sport, a fost profund impresionat de abilitatea lui Adrian Mutu, antrenorul echipei CFR Cluj, de a citi evoluția jocului în repriza a doua și de modul în care acesta i-a ghidat pe jucătorii săi spre marcarea a patru goluri în poarta echipei Dinamo.

Din postura unei echipe reactive, Adrian Mutu a interpretat extrem de inteligent repriza a doua. A observat progresia cu mingea la picior a lui Patriche… acesta a fost, de fapt, momentul care a dus la primul gol, pe contraatac. Atât Bîrligea, cât și Otele, au avut o abilitate deosebită în atacarea spațiului.

CFR CLUJ - DINAMO 4-0. ADI MUTU FACE RECITAL ÎMPOTRIVA ECHIPEI CE L-A  LANSAT ÎN FOTBALUL MARE

 

De fiecare dată când cei de la CFR recuperau mingea, aceasta părea să se transforme într-o ocazie importantă de gol”, a declarat Ilie Dumitrescu în cadrul emisiunii Digi Sport Special.

După victoria obținută pe teren propriu împotriva echipei Dinamo, CFR Cluj se clasează pe locul al doilea în SuperLigă, acumulând 48 de puncte în urma a 27 de partide disputate. Ei se află la o distanță de 7 puncte față de liderul FCSB, care are 55 de puncte obținute după 26 de etape.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Ce cedeapsa a primit Dani Alves, fostul jucător de la Barcelona, după ce a fost acuzat de viol

Anamaria Ioana

Published

on

Dani Alves, fostul fotbalist de la Barcelona, a primit o sentință în urma acuzațiilor de agresiune sexuală. Unul dintre cei mai de succes jucători ai lumii a fost condamnat într-un caz legat de un incident cu o tânără, evenimentul având loc în noaptea dintre 30 și 31 decembrie 2022. Alves se afla în arest din ianuarie 2023.

 

Instanța supremă din Catalonia a emis o decizie prin care l-a găsit vinovat pe Dani Alves pentru agresarea sexuală a unei femei într-un club de noapte de lux din Barcelona, în ajunul Anului Nou 2022.

Victima a relatat că Alves a agresat-o sexual în baia discotecii Sutton din Barcelona, în noaptea dintre 30 și 31 decembrie 2022.

Pe lângă constatarea vinovăției, instanța l-a obligat pe fostul mare fotbalist să plătească o sumă de 150.000 de euro victimei.

Fostul fundaș dreapta în vârstă de 40 de ani a fost reținut în Barcelona în ianuarie 2023, după ce a participat la Mondialul din Qatar cu naționala Braziliei.

Alves a rămas în detenție încă de atunci, cererile sale de eliberare pe cauțiune fiind respinse de instanță din cauza temerii că ar putea fugi. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Constituția federală braziliană garantează că niciun cetățean brazilian nu poate fi extrădat de către țara sa.

Procurorii au fost informați de victimă că, în seara agresiunii, a dansat cu Alves și a mers de bunăvoie în toaleta clubului de noapte, dar că, ulterior, când a vrut să plece, acesta nu a lăsat-o să facă acest lucru.

Ea a descris cum fotbalistul a lovit-o, a insultat-o și a forțat-o să întrețină relații sexuale împotriva voinței ei.

În timpul procesului, Alves a negat vehement acuzațiile, declarând în fața instanței: “Nu sunt genul acela de bărbat”.

De asemenea, pe durata investigației, Alves a afirmat că nu a avut niciun contact sexual cu persoana care l-a acuzat de viol, precizând acest lucru în timp ce era în detenție.

Dani Alves a fost condamnat la închisoare. Judecătorii au anunțat câți ani  va sta după gratii - Realitatea Sportiva

 

Dani Alves, în vârstă de 40 de ani, este cunoscut drept unul dintre cei mai titrați fotbaliști din istorie, având în palmares impresionantul număr de 46 de trofee câștigate de-a lungul carierei sale. Jumătate dintre acestea au fost obținute în timpul perioadei petrecute la FC Barcelona.

Ulterior, într-un moment de sinceritate, Alves a recunoscut că a avut relații sexuale cu victima, afirmând însă că acestea au fost consimțite. El a explicat că inițial a negat întâlnirea pentru a-și proteja căsnicia.

În timpul procesului, echipa de avocați a lui Alves s-a concentrat pe demonstrarea faptului că acesta se afla sub influența alcoolului atunci când s-a întâlnit cu femeia în cauză.

Procurorii au cerut o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru Alves, în timp ce avocații victimei au solicitat o pedeapsă mai mare, de 12 ani.

În fața instanței, apărarea lui Alves a solicitat achitarea clientului sau, în cazul unui verdict de vinovăție, o pedeapsă de un an de închisoare și o despăgubire de 50.000 de euro pentru victimă.

Decizia instanței poate fi contestată printr-un apel. Procuratura a anunțat că va analiza cu atenție verdictul și va decide dacă va face sau nu recurs.

În octombrie 2022, Spania a adoptat o nouă legislație cunoscută sub numele de legea “doar DA înseamnă DA”, care a modificat codul penal pentru a face consimțământul sexual un element central în determinarea cazurilor de agresiune, urmărind să clasifice toate relațiile sexuale neconsensuale drept viol.

Alves, care a evoluat pentru FC Barcelona între 2008 și 2016, este recunoscut pentru contribuția sa la cucerirea a 23 de trofee cu această echipă. Pe parcursul carierei sale, a mai jucat pentru cluburi precum Sevilla FC, Juventus Torino, Paris Saint-Germain și Sao Paulo FC. La momentul arestării sale, era sub contract cu echipa mexicană Pumas UNAM, care l-a concediat imediat după ce au apărut acuzațiile împotriva sa.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate