Connect with us

Sport

Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5. Vasile Dîncu: „Elevii nu își vor putea evalua singuri nivelul la care se află”

Stefan Petre

Published

on

Sociologul Vasile Dîncu (PSD), despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5/Foto: Vasile Dîncu Facebook.com

Educație

Mii de elevi cu media sub 5 primesc burse de merit, în urma modificării criteriilor de acordare a burselor școlare elaborate de Ministerul Educației. „Plătim elevii incompetenți, leneși ori delăsători doar pentru ca să vină la școală?”, întreabă sociologul clujean Vasile Dîncu.

Sociologul Vasile Dîncu (PSD), despre bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5/Foto: Vasile Dîncu Facebook.com

  Noile criterii de acordare a burselor școlare au dus la situații incredibile în care mii de elevi cu medii mai mici de 5 au obținut burse școlare. Deși pare neverosimil, situația este acceptată de Ministerul Educației.  
Meritocrația, eliminată din sistemul de învățământ românescDupă cum arată senatorul și sociologul clujean Vasile Dîncu, principiile meritocrației sunt răsturnate de ministrul Educațeie Ligia Deca, printr-o metodă ce amintește de sistemul de „cote” comunist. Astfel, ministrul Ligia Deca ar fi stabilit „cotă de bursieri”. „Așa cum în comunism erau stabilite producții în „cote la hectar”, în același fel, Doamna Deca a stabilit „cota de bursieri”. Învățăm sau nu învățăm, suntem obligatoriu bursieri. Bursa de merit (450 lei/lună) trebuie să reprezinte un stimulent pentru învățare și pentru prezența la ore”, notează Vasile Dîncu în cadrul unei analize privind bursele de merit acordate elevilor.
CITEȘTE ȘI: 
Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5. Mircea MICLEA: „Ridicăm la rang național o șmecherie”Senatorul Vasile Dîncu susține că va propune o modificare legislativă pentru ca elementele de metodologie-cadru privind acordarea burselor școlare să facă parte din lege. „Cunoscutele ordine de ministru prin care se stabilesc elemente importante de conținut pentru organizarea sistemului de învățământ, în anumite condiții, pot deforma sistemul și contrazice valorile și principiile noii legi a educației naționale. În cazul de față, valoarea excelenței este călcată în picioare, alături de principiile calității sau chiar de principiul interesului superior al elevului”, arată președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu.
„Un ministru al Educației reușește să răstoarne întreg sistemul de valori”Potrivit analizei realizate de sociologul Vasile Dîncu, implementarea noului sistem de acordare a burselor îi face pe elevi incapabili să-și aprecieze nivelul de cunoștințe, atât timp cât aceștia sunt răsplătiți cu burse de merit, chiar dacă au rezultate sub media 5. „În România anului 2023, un ministru al educației reușește să răstoarne întreg sistemul de valori care stă la baza unei democrații și anume sistemul bazat pe merit și competență și introduce un sistem în care inechitatea este evidentă. (…).  Nu credem că este necesară o întreagă dezbatere în societatea noastră dacă trebuie să considerăm că media 1,64 poate fi asimilată ca fiind remarcabilă ori dacă  persoana care are această medie este vrednică de stimă, de laudă ori de răsplată. (…).Nu credeam că există cineva în toată societatea noastră care să asimileze medii de 1,2,3 ori 4 cu  lauda, stima ori răsplata. Și totuși, se pare că există. Însuși persoana care are în mână destinele educației copiilor din România, deci, practic, viitorul României pentru următoarele decenii, ministra Educației, consideră că este normal ca media 1 să însemne ”vrednic de stimă, de laudă, de răsplată”.Este pur și simplu o bătaie de joc la adresa tuturor elevilor care învață pentru performanță și pentru a se autodepăși. Mai este important un lucru aici: elevii nu își vor putea evalua singuri nivelul la care se afla. Cum să înțeleagă un copil care primește bursa de merit pentru nota 4 sau 5 că este incompetent, că are mult de muncă dacă el ia bursă de merit.Paradoxal, după aproape 35 de ani de democrație, ne aflăm în fața unui nou sistem de „cotă”: așa cum în comunism erau stabilite producții în ”cote la hectar”, în același fel, Doamna Deca a stabilit ”cota de bursieri”. Învățăm sau nu învățăm, suntem obligatoriu bursieri. Bursa de merit (450 lei/lună) trebuie să reprezinte un stimulent pentru învățare și pentru prezența la ore. (…). În cazul de față, valoarea excelenței este călcată în picioare, alături de principiile calității sau chiar de principiul interesului superior al elevului.Bursele de merit nu sunt doar un subiect pentru o dezbatere internă a pedagogilor și specialiștilor în educație, sunt, din nefericire, un semn al triumfului tot mai evident al incompetenței în educație, cultură și societate”, arată sociologul Vasile Dîncu. CITEȘTE ȘI: 
Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lorPotrivit meteodologiei aprobate de ministerul Educației la începutul acestui an școlar, bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50. Faptul că, automat, primii elevi (după nivelul mediilor) care se încadrează în 30% primesc burse de merit, în fiecare clasă, duce la o situație absurdă în care un copil chiar cu media 1 poate să fie răsplătit pentru „eforturile” sale.Potrivit datelor la nivel național, transmise de Ministerul Educației, peste 460.000 de elevi beneficiază de burse de merit.  În funcţie de criteriile de acordare – media anuală sau media de admitere, datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8,00 – 10,00. Restul banilor sunt acordați pentru elevi cu medii mai mici de 8.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite