Connect with us

Sport

Călătoria gastronomică în jurul lumii continuă la „Festivalul cartofului” – Palatul Brukenthal Avrig (P)

Stefan Petre

Published

on

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Ştiri din Transilvania

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară de care pot avea parte oaspeții reședinței de vară Brukenthal ce doresc să servească masa la terasa special destinată acestei acțiuni.

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

   Astfel, pe lângă produsele deja prezentate săptămânile trecute, în acest sfârșit de săptămână pasionații de gastronomie bazată pe cartofi se vor putea delecta cu alte specialități inspirate din țări străine, cu ar fi: cartofi gratinați (Franța), cartofi in sos picant de curry cu legume (Nepal), cartofi căliți cu ceapă in stil bavarez (Germania), cartofi rosti cu cremă de coniac garnisit cu somon fume (Elveția), cartofi întregi prăjiți în unt cu pătrunjel din grădină (Austria). 
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigȘi pentru a desăvârși toată această bucurie gastronomică, maeștrii din bucătăria restaurantului Palatului Brukenthal Avrig s-au pregătit așa cum se cuvine și cu o ofertă de carne pregătită la grătar, plită sau rotisor, toate specialitățile de cartofi putând fi adăugate unui ciolan de porc prăjit, unui cocoșel de munte rotisat, unei bucăți de ceafă de porc ori piept de pui gătite la plita încinsă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigN-au fost uitate nici deserturile, găluștele cu prune și sos de vanilie fiind una dintre propunerile speciale pentru perioada următoare.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDeoarece e vremea culesului viei și a începutului transformării strugurelui în vin, nici mustul proaspăt de struguri nu va lipsi din oferta restaurantului.Nu vă dezvăluim cu acest prilej toate noutățile dar vă asigurăm că, în calitate de oaspeți ai complexului, veți avea parte și de alte surprize plăcute.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDupă ce au cunoscut cartoful, europenii l-au „primit” cu mare reticență, au acceptat cu greu introducerea sa între plantele cultivate pe scară largă și între elementele de bază pentru alimentație. Cartoful adus de conchistadori din America de Sud, a avut nevoie de câteva sute de ani pentru a parcurge drumul de la un fruct „ciudat și otrăvitor” până la alimentul considerat „pâinea săracului”. Foto: Palatul Brukenthal AvrigCercetări complexe evidențiază faptul că în anul 1776, guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, introduce cartoful între plantele cultivate pe domeniile sale de la Avrig, acestea fiind primele dovezi referitoare la cultura cartofului în Transilvania. De altfel, la acea vreme Brukenthal nu a făcut altceva decât să urmeze exemplul oferit și de alte personalități europene ale vieții politice și administrative.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigMai mult, se pare că pasiunea baronului pentru botanică și speciile considerate la acea vreme exotice, a contribuit la decizia de a aduce cartoful în ținuturile pe care le guverna.La începutul secolului al XIX – lea, cartoful nu mai reprezenta chiar o necunoscută, iar oamenii importanți ai vremii au conștientizat importanța acestuia, în mod deosebit pentru alimentație. Apar cărți în care țăranii sunt îndemnați să cultive cartofi, preoții de rang înalt sfătuiesc oamenii să-și îndrepte atenția spre această cultură, iar foametea consemnată în anul 1814 determină autoritățile transilvanene să recomande cultivarea cartofilor cu prioritate, chiar și în lipsa
animalelor de muncă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigTot pe la începutul secolului XIX, cartoful ajunge din Transilvania în Moldova, unde este cultivat, la începuturi, pe terenuri deținute în arendă de un profesor francez și în Țara Românească, izvoare istorice consemnând vânzarea cartofilor din Ardeal în piețele din jurul Bucureștiului. Conform ro.wikipedia.org, în lucrarea „Documentele familiei Callimachi” scrisă de istoricul Nicolae Iorga, se menționează că domnitorul, în scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman să traducă din greacă o broșură intitulată „Învățătură sau povățuirea pentru facerea pâinii din cartofle” (tipărită la Iași în 1818). Posibil ca aceasta să fie prima carte în română despre cartof. Foto: Palatul Brukenthal AvrigÎncet, încet, cartoful devine leguma care a învins foamea.Cei ce doresc relații suplimentare ne pot contacta prin email, la adresa office@palatulbrukenthalavrig.ro, sau telefonic, la numărul 0726234417.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

Kurt Zouma, primele declarații ca jucător al CFR Cluj: „Voi lupta pentru emblemă și voi da 100% la fiecare meci”

Alex Campian

Published

on

Kurt Zouma în tricoul CFR Cluj, la prezentarea oficială în Gruia

Kurt Zouma, fundaș francez și câștigător al UEFA Champions League în sezonul 2020/2021, a oferit primele impresii după transferul la CFR Cluj. Fotbalistul a semnat un contract pe două sezoane și promite să aducă experiența și mentalitatea de campion în Gruia.

„Mă simt bine și mă bucur că sunt aici. Este un capitol nou pentru mine – o țară nouă, o cultură nouă. Voi munci din greu, voi lupta pentru emblemă și pentru echipă. Ce pot să aduc este dorința de a câștiga fiecare meci și de a da totul la antrenamente. Chiar și atunci când vor fi momente mai grele, trebuie să ne amintim că jucăm fotbal pentru a câștiga”, a declarat Zouma pentru site-ul oficial al clubului.

Fundașul francez a vorbit și despre sfatul primit de la fostul său coleg Karlo Muhar: „Mi-a spus: «Te rog, vino! O să iubești clubul, orașul și oamenii de aici. Totul este bine și eu voi fi aici să te ajut»”.

Zouma, care a câștigat Champions League cu Chelsea și Conference League cu West Ham, își propune să întărească defensiva clujenilor și să contribuie la obiectivele stabilite de Andrea Mandorlini pentru următoarele două sezoane.

foto: cfr1907.ro

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

CFR Cluj, mesaj emoționant pentru Dan Petrescu: „Mulțumim pentru tot, Mister!”

Stefania Heinz

Published

on

Clubul CFR 1907 Cluj a anunțat oficial, printr-o postare pe pagina de Facebook, despărțirea de antrenorul Dan Petrescu. Tehnicianul și-a înaintat demisia în urma rezultatului de joi seară, iar conducerea clubului a acceptat decizia.

„Mulțumim pentru tot, Dan Petrescu!”, au transmis ardelenii, într-un mesaj încărcat de emoție și respect față de unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria echipei.

Revenit în Gruia în primăvara anului 2024, Petrescu a condus echipa în 68 de partide, reușind 33 de victorii, 22 de egaluri și 13 înfrângeri. Sub comanda sa, CFR a cucerit Cupa României, după o pauză de 9 ani, acesta fiind cel de-al șaselea trofeu câștigat alături de formația clujeană.

În mesajul postat pe rețelele sociale, clubul a ținut să evidențieze contribuția „Misterului” pe parcursul celor patru mandate pe banca tehnică:
„Îți mulțumim, Mister, pentru munca depusă de-a lungul celor patru mandate în calitate de antrenor al CFR-ului și îți dorim multă sănătate!”.

Dan Petrescu rămâne, fără îndoială, o figură emblematică a fotbalului clujean, asociată cu performanțele majore ale ultimului deceniu.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

Cluj Arena primește un gazon hibrid performant înainte de UNTOLD

Alex Campian

Published

on

Cluj Arena modernizată cu gazon hibrid pentru evenimente și meciuri

Stadionul Cluj Arena se pregătește pentru un upgrade important înaintea festivalului UNTOLD și a sezonului competițional. Consiliul Județean Cluj a lansat în SEAP procedura de achiziție pentru montarea unui gazon hibrid pe stadion. Nu este vorba despre înlocuirea completă a gazonului existent, ci despre întărirea acestuia printr-o tehnică modernă, folosită pe marile arene din lume – „coaserea” fibrelor sintetice în gazonul natural.

„Ne dorim să îmbunătățim suprafața de joc a stadionului Cluj Arena, iar alegerea unei structuri hibride a reprezentat cea mai bună opțiune, conform specialiștilor. Viitorul gazon va fi unul performant și de cea mai bună calitate, adaptat tuturor activităților sportive găzduite, în orice condiții meteo”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Gazon durabil, stabil și ideal pentru sport și concerte

Tehnologia de întărire verticală prin inserarea fibrelor sintetice va aduce mai multă stabilitate și o durată de viață extinsă, de până la 15 ani. Sistemul garantează o calitate constantă a jocului, o acoperire cu iarbă mai rezistentă și o suprafață stabilă chiar și în condiții de utilizare intensivă – esențială pentru un stadion care găzduiește atât meciuri de fotbal, cât și concerte de anvergură, precum UNTOLD.

Consiliul Județean a scos la licitație contractul pentru furnizarea și montarea a aproximativ 7.900 de metri pătrați de gazon hibrid, cu o densitate de minimum 98%, conform standardelor FIFA și UEFA. Valoarea estimată a investiției este de 1.935.000 lei fără TVA.

Avantajele gazonului hibrid:

  • Suprafață de joc naturală cu rezistență sporită

  • Stabilitate și uniformitate excelente

  • Teren fără gropi sau pete umede

  • De 3–4 ori mai multe ore de joc anual față de un gazon clasic

  • Uzură minimă

  • Adaptabilitate rapidă între sporturi și evenimente

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom