Connect with us

Sport

Călătoria gastronomică în jurul lumii continuă la „Festivalul cartofului” – Palatul Brukenthal Avrig (P)

Stefan Petre

Published

on

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Ştiri din Transilvania

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară de care pot avea parte oaspeții reședinței de vară Brukenthal ce doresc să servească masa la terasa special destinată acestei acțiuni.

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

   Astfel, pe lângă produsele deja prezentate săptămânile trecute, în acest sfârșit de săptămână pasionații de gastronomie bazată pe cartofi se vor putea delecta cu alte specialități inspirate din țări străine, cu ar fi: cartofi gratinați (Franța), cartofi in sos picant de curry cu legume (Nepal), cartofi căliți cu ceapă in stil bavarez (Germania), cartofi rosti cu cremă de coniac garnisit cu somon fume (Elveția), cartofi întregi prăjiți în unt cu pătrunjel din grădină (Austria). 
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigȘi pentru a desăvârși toată această bucurie gastronomică, maeștrii din bucătăria restaurantului Palatului Brukenthal Avrig s-au pregătit așa cum se cuvine și cu o ofertă de carne pregătită la grătar, plită sau rotisor, toate specialitățile de cartofi putând fi adăugate unui ciolan de porc prăjit, unui cocoșel de munte rotisat, unei bucăți de ceafă de porc ori piept de pui gătite la plita încinsă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigN-au fost uitate nici deserturile, găluștele cu prune și sos de vanilie fiind una dintre propunerile speciale pentru perioada următoare.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDeoarece e vremea culesului viei și a începutului transformării strugurelui în vin, nici mustul proaspăt de struguri nu va lipsi din oferta restaurantului.Nu vă dezvăluim cu acest prilej toate noutățile dar vă asigurăm că, în calitate de oaspeți ai complexului, veți avea parte și de alte surprize plăcute.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDupă ce au cunoscut cartoful, europenii l-au „primit” cu mare reticență, au acceptat cu greu introducerea sa între plantele cultivate pe scară largă și între elementele de bază pentru alimentație. Cartoful adus de conchistadori din America de Sud, a avut nevoie de câteva sute de ani pentru a parcurge drumul de la un fruct „ciudat și otrăvitor” până la alimentul considerat „pâinea săracului”. Foto: Palatul Brukenthal AvrigCercetări complexe evidențiază faptul că în anul 1776, guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, introduce cartoful între plantele cultivate pe domeniile sale de la Avrig, acestea fiind primele dovezi referitoare la cultura cartofului în Transilvania. De altfel, la acea vreme Brukenthal nu a făcut altceva decât să urmeze exemplul oferit și de alte personalități europene ale vieții politice și administrative.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigMai mult, se pare că pasiunea baronului pentru botanică și speciile considerate la acea vreme exotice, a contribuit la decizia de a aduce cartoful în ținuturile pe care le guverna.La începutul secolului al XIX – lea, cartoful nu mai reprezenta chiar o necunoscută, iar oamenii importanți ai vremii au conștientizat importanța acestuia, în mod deosebit pentru alimentație. Apar cărți în care țăranii sunt îndemnați să cultive cartofi, preoții de rang înalt sfătuiesc oamenii să-și îndrepte atenția spre această cultură, iar foametea consemnată în anul 1814 determină autoritățile transilvanene să recomande cultivarea cartofilor cu prioritate, chiar și în lipsa
animalelor de muncă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigTot pe la începutul secolului XIX, cartoful ajunge din Transilvania în Moldova, unde este cultivat, la începuturi, pe terenuri deținute în arendă de un profesor francez și în Țara Românească, izvoare istorice consemnând vânzarea cartofilor din Ardeal în piețele din jurul Bucureștiului. Conform ro.wikipedia.org, în lucrarea „Documentele familiei Callimachi” scrisă de istoricul Nicolae Iorga, se menționează că domnitorul, în scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman să traducă din greacă o broșură intitulată „Învățătură sau povățuirea pentru facerea pâinii din cartofle” (tipărită la Iași în 1818). Posibil ca aceasta să fie prima carte în română despre cartof. Foto: Palatul Brukenthal AvrigÎncet, încet, cartoful devine leguma care a învins foamea.Cei ce doresc relații suplimentare ne pot contacta prin email, la adresa office@palatulbrukenthalavrig.ro, sau telefonic, la numărul 0726234417.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

Dragoș Tuluc, minunea din Cluj care a cucerit raliurile României la doar 16 ani

Alex Campian

Published

on

Pilotul clujean Dragoș Tuluc, triplu campion național la doar 16 ani, în Campionatul Național de Raliuri 2025

Performanță de excepție pentru motorsportul românesc: Dragoș Tuluc, un adolescent din Cluj-Napoca, a devenit triplu campion național la doar 16 ani. Tânărul pilot, legitimat la AMC Driving Academy, a dominat sezonul 2025 din Campionatul Național de Raliuri, alături de copilotul său, Aurelian Hanea.

Triplu campion în primul sezon complet

Tuluc a impresionat în trei competiții distincte — Suzuki Swift Cup, clasa RO6 și categoria debutanți — unde a reușit câte cinci victorii din opt etape. Rezultatele l-au transformat în cel mai tânăr pilot care reușește o asemenea performanță în România.

În clasamentul dedicat piloților sub 26 de ani, echipajul Tuluc-Hanea a încheiat pe locul al treilea, depășind rivali cu experiență și mașini mult mai puternice.

Talent, disciplină și un mentor cu experiență

Dragoș Tuluc spune că succesul s-a datorat pasiunii și muncii susținute, dar și experienței copilotului său:

„A fost un an incredibil. Am învățat enorm de la fiecare cursă și de la echipa care m-a susținut. Nu m-am gândit la trofee, ci la cum să devin mai bun de la o etapă la alta”, a spus tânărul campion.

La rândul său, Aurelian Hanea, copilot și antrenor, consideră că performanța lui Dragoș este dovada seriozității și profesionalismului promovate de AMC Driving Academy:

„Aceste rezultate sunt rodul muncii în echipă și al unei pregătiri riguroase. Pentru noi, este o confirmare că investiția în tineri talentați dă roade.”

Cu o maturitate sportivă impresionantă, Dragoș Tuluc promite să fie una dintre revelațiile raliurilor românești din următorii ani.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

Clujencele au adus României titlul balcanic la gimnastică ritmică, la Belgrad

Alex Campian

Published

on

Echipa CSM Cluj la gimnastică ritmică, campioană balcanică la Belgrad 2025

România a devenit campioană balcanică pentru al treilea an consecutiv la gimnastică ritmică, în cadrul competiției desfășurate între 17 și 19 octombrie, la Belgrad, Serbia. În clasamentul final, țara noastră a fost urmată de Grecia și Serbia.

Reprezentativa României a fost alcătuită din șase sportive, dintre care trei provin de la CSM Cluj: Izabela Petean, Maia Metea și Teodora Potfălean. Lotul a fost completat de Francesca Tătar și Maria Prodan, de la CSM Arad, și Elisabeta Corduneanu, de la CSS Unirea Iași.

Performanțele clujencelor au fost esențiale în cucerirea titlului balcanic. Maia Metea a obținut patru medalii: aur cu echipa României, aur în finala de la Măciuci, bronz în finala de la Minge și argint pe echipe Prejunioare, alături de sportiva din Iași.
Izabela Petean a urcat de patru ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, câștigând aurul cu echipa României, la finalele de la Cerc și Minge, precum și la echipe Children, împreună cu sportiva din Arad.

„Mulțumim părinților care au susținut financiar participarea sportivelor noastre la această Balcaniadă. Continuăm să muncim și sperăm în orice sprijin posibil, care ar fi mai mult decât binevenit”, au transmis reprezentanții CSM Cluj-Napoca.

Echipa tehnică a sportivelor clujene este formată din antrenoarele Adriana Gîrbă, Corina Lupu și Magdalena Pintea, coregrafii Radu Grecov și Ariana Marcu, iar kinetoterapeutul Horațiu Ghejan.

Izabela Petean de la CSM Cluj, medaliată cu aur la gimnastică ritmică, Belgrad 2025

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Administratie

(Video) Bazinul olimpic „David Popovici” din Cluj-Napoca prinde contur: primul construit în România în ultimii 30 de ani

Alex Campian

Published

on

Cluj-Napoca se apropie de inaugurarea primului bazin olimpic destinat competițiilor internaționale construit în România în ultimele trei decenii. Complexul, care îi va purta numele campionului mondial și olimpic la natație David Popovici, este programat să fie finalizat până la mijlocul anului viitor.

Lucrările avansează rapid la Complexul de Natație „David Popovici”, structură ajungând deja la 90%. În prezent, echipele de constructori lucrează la pereții exteriori, prevăzuți să fie realizați din sticlă, urmând ca apoi să fie finalizate finisajele interioare.

Complexul de natație se întinde pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați și are trei etaje. Pe lângă zona sportivă, acesta va include o secțiune de agrement cu locuri de plajă, un parc și 140 de locuri de parcare. În interior, cele trei bazine încep să prindă formă:

  • Bazinul principal, de dimensiuni olimpice, destinat competițiilor internaționale.

  • Bazinul pentru sărituri.

  • Bazinul special pentru inițiere.

Pentru spectatori va fi amenajată o tribună cu o mie de locuri, iar atât bazinul de înot, cât și cel de sărituri vor fi omologate de Federația Internațională de Natație, pregătite să găzduiască evenimente de nivel mondial.

Sursa video:  Youtube – @sergiupnt

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom