Connect with us

Sport

Cluj-Napoca luptă împotriva schimbărilor climatice. Boc: „Trebuie să ne axăm pe surse alternative de energie, un alt mod de deplasare, mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre”

Stefan Petre

Published

on

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc - Facebook

Administrație

Cluj-Napoca este implicat într-o misiune ampla la nivelul UE, prin care luptă să devină un oraș neutru climatic până în anul 2030. Această inițiativă este susținută și de autoritățile centrale, care au lansat, la Cluj-Napoca, o „Misiune în oglindă” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc – Facebook

  


La Cluj-Napoca, luni, a avut loc conferința de lansare a Hub-ului național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100), care are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, din Uniunea Europeană. 


Astfel, vor fi sprijinite cele trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea.De asemenea, va fi lansată o „Misiune în oglindă”, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică.


Evenimentul de lansare a M100 a fost deschis de către primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care deține și funcția de președinte al Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE. Discursul său a fost susținut în prezența unor reprezentanți din Comisia Europeană, dar și din ministerele din România care au roluri importante în lupta cu schimbările climatice.CITEȘTE ȘI:
Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură” 


„Un eveniment extrem de important pentru viitorul Clujului, al României, Europei și, de ce nu, al lumii în care trăim. Intervenția mea va avea un caracter mai larg general și se va axa, în special, pe răspunsul la întrebarea „Ce se întâmplă dacă nu facem ceea ce ne programăm noi astăzi în Cluj, România și Europa?” Astăzi e un dublu eveniment: în egală măsură discutăm despre misiunea orașelor neutre din punct de vedere climatic în Uniunea Europeană și în România (Clujul, Bucureștiul și Suceava fiind orașe selectate din această perspectivă să fie reprezentative), dar mai ales inițiativa (…) de a lansa în România, în oglindă, o misiune pentru cel puțin 10 orașe care să vină în aceeași direcție de îmbunătățire a calității vieții în România”, a spus Emil Boc, în deschiderea evenimentului.Istoria ne-a prins din urmăEdilul Clujului a evidențiat faptul că oamenii de știință au atras atenția în trecut, încă din anii 1970, asupra faptului că dacă nivelul de consum al combustibililor fosili continuă să fie același, la nivelul la care era atunci, vom avea probleme majore în viitor în ceea ce privește schimbările climatice. Acest rezultat se vede acum:


„Nimeni nu i-a băgat în seamă și au trecut 50 de ani și am ajuns să le dăm mare dreptate, pentru că lucrurile într-adevăr au scăpat de sub control. Am utilizat excesiv petrolul, cărbunele, gazul, am avut probleme cu pădurile care au fost defrișate. Pur și simplu, omul s-a luat la trântă cu natura, crezând că poate să învingă natura. Și nu este așa. După 50 de ani am ajuns la concluzia că natura niciodata nu poate fi înfrântă și omul trebuie să se supună naturii.Totul a început acum 150 de ani, odată cu revoluția industrială. De pe la 1850 încolo. Am avut nevoie de deplasare modernă cu automobilul, am avut nevoie să ne îmbunătățim calitatea vieții circulând cu avionul, am avut nevoie să avem produse de calitate și mai bune, să ne încălzim locuințele. Am avut nevoie să trăim mai bine. Ce trebuie să înțelegem acum e că actualul mod, de la 1850 încoace, nu mai poate continua. Să nu mai trăim mai bine? Vă veți întreba. Nu. Mesajul meu este „să trăim cel puțin la fel de bine, dacă nu și mai bine, dar utilizând alți combustibili, alt mod de creștere economică”. Dacă nu facem o schimbare, viața noastră, a copiilor noștri, va fi una pe care nici nu ne-o putem imagina”, a mai punctat Emil Boc.CITEȘTE ȘI:
Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile” Riscurile încălzirii globaleDe asemenea, primarul Clujului a mai vorbit despre consecințele încălzirii globale, care s-au văzut chiar în această vară: „în 2023 am avut cea mai călduroasă vară din istorie, a plouat în Grecia în trei zile cât în trei ani înainte, în Pheonix Arizona am avut temperaturi de 43 de grade Celsius timp de peste 55 de zile, valurile de căldură extremă au triplat numărul de decese. În America, de exemplu, valurile de căldură pe parcursul verii omoară mai mulți oamenii decât inundațiile, uraganele, tornadele sau erupțiile vulcanice la un loc.”El a evidențiat că această inițiativă la nivel UE, adică misiunea celor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, dar și inițiativa națională „Misiunea în oglindă” au apărut ca să le ofere oamenilor șansa la o viață mai bună. Emil Boc spune că „avem nevoie să fim toți parte din acest proces”, atât administrațiile locale, centrale și europene, cât și mediul de afaceri, universitățile și cetățenii.CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic” În cadrul evenimentului care a reunit actori importanți atât de la nivel local și național, cât și european, se discută despre acțiuni împotriva schimbărilor climatice care să ducă la creștere economică și noi locuri de muncă: „Pentru că se modifică modelul de creștere economică. Nu mai este un model bazat pe arderea combustibililor fosili, petrol, cărbune, gaze naturale, ci pe alte surse alternative de energie, pe un alt mod de deplasare (n.red – edilul face referire la transportul în comun/transportul nepoluant) a fiecăruia dintre noi, bazat pe dimensiunea electrică sau hidrogen, pe mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre, pe mai mulți absorbanți care să preia gazele cu efect de seră. Vom reduce cheltuielile cu sănătatea și vom trăi mai mult și bine, dacă luăm aceste măsuri”, a susținut Boc.Bătălia este purtată de orașeÎn continuare, Emil Boc a susținut că bătălia pentru o viață mai bună, contra schimbărilor climatice, se „dă în orașe”: „Se câștigă aici sau se pierde în orașe. Din acest motiv aceste inițiative la nivel național sau european sunt fundamentale pentru noi”.În încheiere, primarul Clujului a evidențiat că dacă nu se iau măsurile necesare de pe acum, viitorul va fi sumbru. El spune că evenimentele meteorologice extreme, valurile de căldură, secetele, uraganele, inundațiile vor fi la ordinea zilei și că vor fi riscuri majore cauzate de valurile de căldură, poluarea aerului și răspândirea bolilor, care vor duce la creșterea costurilor legate de sănătate și multe altele.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite