Connect with us

Sport

Cluj-Napoca luptă împotriva schimbărilor climatice. Boc: „Trebuie să ne axăm pe surse alternative de energie, un alt mod de deplasare, mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre”

Stefan Petre

Published

on

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc - Facebook

Administrație

Cluj-Napoca este implicat într-o misiune ampla la nivelul UE, prin care luptă să devină un oraș neutru climatic până în anul 2030. Această inițiativă este susținută și de autoritățile centrale, care au lansat, la Cluj-Napoca, o „Misiune în oglindă” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc – Facebook

  


La Cluj-Napoca, luni, a avut loc conferința de lansare a Hub-ului național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100), care are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, din Uniunea Europeană. 


Astfel, vor fi sprijinite cele trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea.De asemenea, va fi lansată o „Misiune în oglindă”, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică.


Evenimentul de lansare a M100 a fost deschis de către primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care deține și funcția de președinte al Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE. Discursul său a fost susținut în prezența unor reprezentanți din Comisia Europeană, dar și din ministerele din România care au roluri importante în lupta cu schimbările climatice.CITEȘTE ȘI:
Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură” 


„Un eveniment extrem de important pentru viitorul Clujului, al României, Europei și, de ce nu, al lumii în care trăim. Intervenția mea va avea un caracter mai larg general și se va axa, în special, pe răspunsul la întrebarea „Ce se întâmplă dacă nu facem ceea ce ne programăm noi astăzi în Cluj, România și Europa?” Astăzi e un dublu eveniment: în egală măsură discutăm despre misiunea orașelor neutre din punct de vedere climatic în Uniunea Europeană și în România (Clujul, Bucureștiul și Suceava fiind orașe selectate din această perspectivă să fie reprezentative), dar mai ales inițiativa (…) de a lansa în România, în oglindă, o misiune pentru cel puțin 10 orașe care să vină în aceeași direcție de îmbunătățire a calității vieții în România”, a spus Emil Boc, în deschiderea evenimentului.Istoria ne-a prins din urmăEdilul Clujului a evidențiat faptul că oamenii de știință au atras atenția în trecut, încă din anii 1970, asupra faptului că dacă nivelul de consum al combustibililor fosili continuă să fie același, la nivelul la care era atunci, vom avea probleme majore în viitor în ceea ce privește schimbările climatice. Acest rezultat se vede acum:


„Nimeni nu i-a băgat în seamă și au trecut 50 de ani și am ajuns să le dăm mare dreptate, pentru că lucrurile într-adevăr au scăpat de sub control. Am utilizat excesiv petrolul, cărbunele, gazul, am avut probleme cu pădurile care au fost defrișate. Pur și simplu, omul s-a luat la trântă cu natura, crezând că poate să învingă natura. Și nu este așa. După 50 de ani am ajuns la concluzia că natura niciodata nu poate fi înfrântă și omul trebuie să se supună naturii.Totul a început acum 150 de ani, odată cu revoluția industrială. De pe la 1850 încolo. Am avut nevoie de deplasare modernă cu automobilul, am avut nevoie să ne îmbunătățim calitatea vieții circulând cu avionul, am avut nevoie să avem produse de calitate și mai bune, să ne încălzim locuințele. Am avut nevoie să trăim mai bine. Ce trebuie să înțelegem acum e că actualul mod, de la 1850 încoace, nu mai poate continua. Să nu mai trăim mai bine? Vă veți întreba. Nu. Mesajul meu este „să trăim cel puțin la fel de bine, dacă nu și mai bine, dar utilizând alți combustibili, alt mod de creștere economică”. Dacă nu facem o schimbare, viața noastră, a copiilor noștri, va fi una pe care nici nu ne-o putem imagina”, a mai punctat Emil Boc.CITEȘTE ȘI:
Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile” Riscurile încălzirii globaleDe asemenea, primarul Clujului a mai vorbit despre consecințele încălzirii globale, care s-au văzut chiar în această vară: „în 2023 am avut cea mai călduroasă vară din istorie, a plouat în Grecia în trei zile cât în trei ani înainte, în Pheonix Arizona am avut temperaturi de 43 de grade Celsius timp de peste 55 de zile, valurile de căldură extremă au triplat numărul de decese. În America, de exemplu, valurile de căldură pe parcursul verii omoară mai mulți oamenii decât inundațiile, uraganele, tornadele sau erupțiile vulcanice la un loc.”El a evidențiat că această inițiativă la nivel UE, adică misiunea celor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, dar și inițiativa națională „Misiunea în oglindă” au apărut ca să le ofere oamenilor șansa la o viață mai bună. Emil Boc spune că „avem nevoie să fim toți parte din acest proces”, atât administrațiile locale, centrale și europene, cât și mediul de afaceri, universitățile și cetățenii.CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic” În cadrul evenimentului care a reunit actori importanți atât de la nivel local și național, cât și european, se discută despre acțiuni împotriva schimbărilor climatice care să ducă la creștere economică și noi locuri de muncă: „Pentru că se modifică modelul de creștere economică. Nu mai este un model bazat pe arderea combustibililor fosili, petrol, cărbune, gaze naturale, ci pe alte surse alternative de energie, pe un alt mod de deplasare (n.red – edilul face referire la transportul în comun/transportul nepoluant) a fiecăruia dintre noi, bazat pe dimensiunea electrică sau hidrogen, pe mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre, pe mai mulți absorbanți care să preia gazele cu efect de seră. Vom reduce cheltuielile cu sănătatea și vom trăi mai mult și bine, dacă luăm aceste măsuri”, a susținut Boc.Bătălia este purtată de orașeÎn continuare, Emil Boc a susținut că bătălia pentru o viață mai bună, contra schimbărilor climatice, se „dă în orașe”: „Se câștigă aici sau se pierde în orașe. Din acest motiv aceste inițiative la nivel național sau european sunt fundamentale pentru noi”.În încheiere, primarul Clujului a evidențiat că dacă nu se iau măsurile necesare de pe acum, viitorul va fi sumbru. El spune că evenimentele meteorologice extreme, valurile de căldură, secetele, uraganele, inundațiile vor fi la ordinea zilei și că vor fi riscuri majore cauzate de valurile de căldură, poluarea aerului și răspândirea bolilor, care vor duce la creșterea costurilor legate de sănătate și multe altele.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Doliu la CFR Cluj: Ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu?

Cosmin Ardelean

Published

on

Doliu în familia CFR Cluj: Mama lui Dan Petrescu s-a stins din viață

Familia CFR Cluj este în doliu după pierderea unui membru important. Mama antrenorului Dan Petrescu a încetat din viață, lăsând un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o și iubit-o.

„Familia CFR a pierdut astăzi un membru important. Un membru care nu a încetat niciodată să ne fie alături, chiar și de la distanță, iubind din suflet culorile alb și vișiniu. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către antrenorul nostru, Dan Petrescu, care trece prin clipe grele după pierderea mamei sale”, a transmis clubul CFR Cluj printr-un comunicat oficial.

Întreaga comunitate CFR Cluj, jucători, antrenori și suporteri, își exprimă condoleanțele și susținerea față de Dan Petrescu în aceste momente dificile. „Întreaga noastră familie îi este alături și îi dorește multă putere! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în comunicat.

Mama lui Dan Petrescu a fost o susținătoare ferventă a echipei, chiar și dincolo de distanță, iar devotamentul ei față de club va fi mereu amintit.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite