Connect with us

Sport

Cluj-Napoca luptă împotriva schimbărilor climatice. Boc: „Trebuie să ne axăm pe surse alternative de energie, un alt mod de deplasare, mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre”

Stefan Petre

Published

on

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc - Facebook

Administrație

Cluj-Napoca este implicat într-o misiune ampla la nivelul UE, prin care luptă să devină un oraș neutru climatic până în anul 2030. Această inițiativă este susținută și de autoritățile centrale, care au lansat, la Cluj-Napoca, o „Misiune în oglindă” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc – Facebook

  


La Cluj-Napoca, luni, a avut loc conferința de lansare a Hub-ului național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100), care are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, din Uniunea Europeană. 


Astfel, vor fi sprijinite cele trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea.De asemenea, va fi lansată o „Misiune în oglindă”, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică.


Evenimentul de lansare a M100 a fost deschis de către primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care deține și funcția de președinte al Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE. Discursul său a fost susținut în prezența unor reprezentanți din Comisia Europeană, dar și din ministerele din România care au roluri importante în lupta cu schimbările climatice.CITEȘTE ȘI:
Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură” 


„Un eveniment extrem de important pentru viitorul Clujului, al României, Europei și, de ce nu, al lumii în care trăim. Intervenția mea va avea un caracter mai larg general și se va axa, în special, pe răspunsul la întrebarea „Ce se întâmplă dacă nu facem ceea ce ne programăm noi astăzi în Cluj, România și Europa?” Astăzi e un dublu eveniment: în egală măsură discutăm despre misiunea orașelor neutre din punct de vedere climatic în Uniunea Europeană și în România (Clujul, Bucureștiul și Suceava fiind orașe selectate din această perspectivă să fie reprezentative), dar mai ales inițiativa (…) de a lansa în România, în oglindă, o misiune pentru cel puțin 10 orașe care să vină în aceeași direcție de îmbunătățire a calității vieții în România”, a spus Emil Boc, în deschiderea evenimentului.Istoria ne-a prins din urmăEdilul Clujului a evidențiat faptul că oamenii de știință au atras atenția în trecut, încă din anii 1970, asupra faptului că dacă nivelul de consum al combustibililor fosili continuă să fie același, la nivelul la care era atunci, vom avea probleme majore în viitor în ceea ce privește schimbările climatice. Acest rezultat se vede acum:


„Nimeni nu i-a băgat în seamă și au trecut 50 de ani și am ajuns să le dăm mare dreptate, pentru că lucrurile într-adevăr au scăpat de sub control. Am utilizat excesiv petrolul, cărbunele, gazul, am avut probleme cu pădurile care au fost defrișate. Pur și simplu, omul s-a luat la trântă cu natura, crezând că poate să învingă natura. Și nu este așa. După 50 de ani am ajuns la concluzia că natura niciodata nu poate fi înfrântă și omul trebuie să se supună naturii.Totul a început acum 150 de ani, odată cu revoluția industrială. De pe la 1850 încolo. Am avut nevoie de deplasare modernă cu automobilul, am avut nevoie să ne îmbunătățim calitatea vieții circulând cu avionul, am avut nevoie să avem produse de calitate și mai bune, să ne încălzim locuințele. Am avut nevoie să trăim mai bine. Ce trebuie să înțelegem acum e că actualul mod, de la 1850 încoace, nu mai poate continua. Să nu mai trăim mai bine? Vă veți întreba. Nu. Mesajul meu este „să trăim cel puțin la fel de bine, dacă nu și mai bine, dar utilizând alți combustibili, alt mod de creștere economică”. Dacă nu facem o schimbare, viața noastră, a copiilor noștri, va fi una pe care nici nu ne-o putem imagina”, a mai punctat Emil Boc.CITEȘTE ȘI:
Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile” Riscurile încălzirii globaleDe asemenea, primarul Clujului a mai vorbit despre consecințele încălzirii globale, care s-au văzut chiar în această vară: „în 2023 am avut cea mai călduroasă vară din istorie, a plouat în Grecia în trei zile cât în trei ani înainte, în Pheonix Arizona am avut temperaturi de 43 de grade Celsius timp de peste 55 de zile, valurile de căldură extremă au triplat numărul de decese. În America, de exemplu, valurile de căldură pe parcursul verii omoară mai mulți oamenii decât inundațiile, uraganele, tornadele sau erupțiile vulcanice la un loc.”El a evidențiat că această inițiativă la nivel UE, adică misiunea celor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, dar și inițiativa națională „Misiunea în oglindă” au apărut ca să le ofere oamenilor șansa la o viață mai bună. Emil Boc spune că „avem nevoie să fim toți parte din acest proces”, atât administrațiile locale, centrale și europene, cât și mediul de afaceri, universitățile și cetățenii.CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic” În cadrul evenimentului care a reunit actori importanți atât de la nivel local și național, cât și european, se discută despre acțiuni împotriva schimbărilor climatice care să ducă la creștere economică și noi locuri de muncă: „Pentru că se modifică modelul de creștere economică. Nu mai este un model bazat pe arderea combustibililor fosili, petrol, cărbune, gaze naturale, ci pe alte surse alternative de energie, pe un alt mod de deplasare (n.red – edilul face referire la transportul în comun/transportul nepoluant) a fiecăruia dintre noi, bazat pe dimensiunea electrică sau hidrogen, pe mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre, pe mai mulți absorbanți care să preia gazele cu efect de seră. Vom reduce cheltuielile cu sănătatea și vom trăi mai mult și bine, dacă luăm aceste măsuri”, a susținut Boc.Bătălia este purtată de orașeÎn continuare, Emil Boc a susținut că bătălia pentru o viață mai bună, contra schimbărilor climatice, se „dă în orașe”: „Se câștigă aici sau se pierde în orașe. Din acest motiv aceste inițiative la nivel național sau european sunt fundamentale pentru noi”.În încheiere, primarul Clujului a evidențiat că dacă nu se iau măsurile necesare de pe acum, viitorul va fi sumbru. El spune că evenimentele meteorologice extreme, valurile de căldură, secetele, uraganele, inundațiile vor fi la ordinea zilei și că vor fi riscuri majore cauzate de valurile de căldură, poluarea aerului și răspândirea bolilor, care vor duce la creșterea costurilor legate de sănătate și multe altele.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite