Connect with us

Sport

Cluj-Napoca luptă împotriva schimbărilor climatice. Boc: „Trebuie să ne axăm pe surse alternative de energie, un alt mod de deplasare, mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre”

Stefan Petre

Published

on

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc - Facebook

Administrație

Cluj-Napoca este implicat într-o misiune ampla la nivelul UE, prin care luptă să devină un oraș neutru climatic până în anul 2030. Această inițiativă este susținută și de autoritățile centrale, care au lansat, la Cluj-Napoca, o „Misiune în oglindă” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cluj-Napoca vrea să devină neutru climatic / Foto: Emil Boc – Facebook

  


La Cluj-Napoca, luni, a avut loc conferința de lansare a Hub-ului național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100), care are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, din Uniunea Europeană. 


Astfel, vor fi sprijinite cele trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea.De asemenea, va fi lansată o „Misiune în oglindă”, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică.


Evenimentul de lansare a M100 a fost deschis de către primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care deține și funcția de președinte al Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE. Discursul său a fost susținut în prezența unor reprezentanți din Comisia Europeană, dar și din ministerele din România care au roluri importante în lupta cu schimbările climatice.CITEȘTE ȘI:
Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură” 


„Un eveniment extrem de important pentru viitorul Clujului, al României, Europei și, de ce nu, al lumii în care trăim. Intervenția mea va avea un caracter mai larg general și se va axa, în special, pe răspunsul la întrebarea „Ce se întâmplă dacă nu facem ceea ce ne programăm noi astăzi în Cluj, România și Europa?” Astăzi e un dublu eveniment: în egală măsură discutăm despre misiunea orașelor neutre din punct de vedere climatic în Uniunea Europeană și în România (Clujul, Bucureștiul și Suceava fiind orașe selectate din această perspectivă să fie reprezentative), dar mai ales inițiativa (…) de a lansa în România, în oglindă, o misiune pentru cel puțin 10 orașe care să vină în aceeași direcție de îmbunătățire a calității vieții în România”, a spus Emil Boc, în deschiderea evenimentului.Istoria ne-a prins din urmăEdilul Clujului a evidențiat faptul că oamenii de știință au atras atenția în trecut, încă din anii 1970, asupra faptului că dacă nivelul de consum al combustibililor fosili continuă să fie același, la nivelul la care era atunci, vom avea probleme majore în viitor în ceea ce privește schimbările climatice. Acest rezultat se vede acum:


„Nimeni nu i-a băgat în seamă și au trecut 50 de ani și am ajuns să le dăm mare dreptate, pentru că lucrurile într-adevăr au scăpat de sub control. Am utilizat excesiv petrolul, cărbunele, gazul, am avut probleme cu pădurile care au fost defrișate. Pur și simplu, omul s-a luat la trântă cu natura, crezând că poate să învingă natura. Și nu este așa. După 50 de ani am ajuns la concluzia că natura niciodata nu poate fi înfrântă și omul trebuie să se supună naturii.Totul a început acum 150 de ani, odată cu revoluția industrială. De pe la 1850 încolo. Am avut nevoie de deplasare modernă cu automobilul, am avut nevoie să ne îmbunătățim calitatea vieții circulând cu avionul, am avut nevoie să avem produse de calitate și mai bune, să ne încălzim locuințele. Am avut nevoie să trăim mai bine. Ce trebuie să înțelegem acum e că actualul mod, de la 1850 încoace, nu mai poate continua. Să nu mai trăim mai bine? Vă veți întreba. Nu. Mesajul meu este „să trăim cel puțin la fel de bine, dacă nu și mai bine, dar utilizând alți combustibili, alt mod de creștere economică”. Dacă nu facem o schimbare, viața noastră, a copiilor noștri, va fi una pe care nici nu ne-o putem imagina”, a mai punctat Emil Boc.CITEȘTE ȘI:
Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile” Riscurile încălzirii globaleDe asemenea, primarul Clujului a mai vorbit despre consecințele încălzirii globale, care s-au văzut chiar în această vară: „în 2023 am avut cea mai călduroasă vară din istorie, a plouat în Grecia în trei zile cât în trei ani înainte, în Pheonix Arizona am avut temperaturi de 43 de grade Celsius timp de peste 55 de zile, valurile de căldură extremă au triplat numărul de decese. În America, de exemplu, valurile de căldură pe parcursul verii omoară mai mulți oamenii decât inundațiile, uraganele, tornadele sau erupțiile vulcanice la un loc.”El a evidențiat că această inițiativă la nivel UE, adică misiunea celor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, dar și inițiativa națională „Misiunea în oglindă” au apărut ca să le ofere oamenilor șansa la o viață mai bună. Emil Boc spune că „avem nevoie să fim toți parte din acest proces”, atât administrațiile locale, centrale și europene, cât și mediul de afaceri, universitățile și cetățenii.CITEȘTE ȘI:
Clujul vrea să devină NEUTRU climatic până în 2030. Orașul de pe Someș, selectat în misiunea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic” În cadrul evenimentului care a reunit actori importanți atât de la nivel local și național, cât și european, se discută despre acțiuni împotriva schimbărilor climatice care să ducă la creștere economică și noi locuri de muncă: „Pentru că se modifică modelul de creștere economică. Nu mai este un model bazat pe arderea combustibililor fosili, petrol, cărbune, gaze naturale, ci pe alte surse alternative de energie, pe un alt mod de deplasare (n.red – edilul face referire la transportul în comun/transportul nepoluant) a fiecăruia dintre noi, bazat pe dimensiunea electrică sau hidrogen, pe mai multe spații verzi de calitate în orașele noastre, pe mai mulți absorbanți care să preia gazele cu efect de seră. Vom reduce cheltuielile cu sănătatea și vom trăi mai mult și bine, dacă luăm aceste măsuri”, a susținut Boc.Bătălia este purtată de orașeÎn continuare, Emil Boc a susținut că bătălia pentru o viață mai bună, contra schimbărilor climatice, se „dă în orașe”: „Se câștigă aici sau se pierde în orașe. Din acest motiv aceste inițiative la nivel național sau european sunt fundamentale pentru noi”.În încheiere, primarul Clujului a evidențiat că dacă nu se iau măsurile necesare de pe acum, viitorul va fi sumbru. El spune că evenimentele meteorologice extreme, valurile de căldură, secetele, uraganele, inundațiile vor fi la ordinea zilei și că vor fi riscuri majore cauzate de valurile de căldură, poluarea aerului și răspândirea bolilor, care vor duce la creșterea costurilor legate de sănătate și multe altele.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

🕯️ Ne-a părăsit Mihai Leu – campionul care a inspirat o generație

Alex Campian

Published

on

Fostul mare sportiv român, Mihai Leu, s-a stins din viață marți seară, la vârsta de 56 de ani, după o luptă grea cu boala. A fost internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, începând cu data de 21 iunie 2025, suferind de insuficiență pulmonară și metastaze pulmonare, pe fondul unui cancer de colon diagnosticat în urmă cu zece ani.

🥊 Un campion în ring și în viață

Născut la 13 februarie 1969, Mihai Leu a început boxul în 1978, la clubul Metalul Hunedoara. A fost legitimat și la Dinamo, Steaua, apoi la Bayer Leverkusen în Germania. A câștigat titlul de campion mondial WBO în 1997, la Hamburg, fiind unul dintre puținii sportivi români neînvinși în cariera de profesionist (28 victorii din 29 de meciuri, 10 prin KO).

A fost campion mondial la juniori și campion al Germaniei, fiind membru al prestigiosului club Universium Box Promotion.

🏁 De la ringul de box la cursele de raliuri

După retragerea din box, Mihai Leu s-a reinventat ca pilot de raliuri. A debutat în 1994 la Raliul Banatului, conducând un Volkswagen Golf GTI 16V. A devenit campion național absolut la raliuri și a câștigat de trei ori titlul de campion la viteză în coastă. A fost desemnat între primii 10 sportivi ai anului 2003.

⚕️ Lupta cu cancerul

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer de colon. A trecut prin multiple intervenții chirurgicale și tratamente dificile. Ultima operație a avut loc în primăvara lui 2025. A fost internat și în decembrie 2024 și mai 2025, din cauza unor complicații.

Pe 21 iunie 2025, a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul Fundeni, în stare gravă, din cauza unei hemoragii. A fost internat la terapie intensivă, dar din păcate, organismul său nu a mai rezistat.

🕯️ Mesaj emoționant al familiei

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune. Nu te vom uita niciodată.” – mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a sportivului.

👨‍👩‍👦 Viața personală

Mihai Leu a fost căsătorit timp de peste 30 de ani cu Ana Leu și a avut un fiu, Marco Leu. A fost un tată și soț devotat, un om iubit și respectat.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

ATHLETIC SPORT CENTER – Cel mai complex centru de fitness, recuperare și lifestyle din Cluj

Dani Muresan

Published

on

  „Aici nu vii doar să faci sport. Vii să ai grijă de tine.” 

Un concept pe patru niveluri, gândit pentru fiecare obiectiv

Athletic Sport Center nu este o simplă sală de fitness. Este un centru complet de mișcare, performanță, sănătate și recuperare, construit inteligent pe patru niveluri, fiecare dedicat unui alt tip de experiență.
Fiecare etaj este creat special pentru un tip de experiență. De la zona dedicată forței și antrenamentelor funcționale, la spațiile de bodybuilding, cardio, clase de grup sau pregătire fizică pentru juniori, până la mansarda transformată în centru de recuperare și terapii, Athletic este un spațiu care îți oferă mult mai mult decât o sală de sport obișnuită.

O experiență care începe cu vibe-ul potrivit

La intrare, te întâmpină un spațiu cald și elegant, cu un Nutri Bar gândit pentru socializare, relaxare și un început de antrenament diferit. Aici, cafeaua, smoothie-ul sau shake-ul nu sunt doar o pauză, ci parte din ritualul tău de wellbeing.

Forță, power, energie

Primul nivel este dedicat celor care iubesc antrenamentele de forță, powerlifting sau cross training. Spațiul este amplu, aerisit, dotat cu platforme de haltere, gantere până la 60 de kilograme, rack-uri, accesorii pentru antrenamente funcționale, aparate de anduranță precum SkiErg, AirBike sau stairmaster.

Bodybuilding, tonifiere și cardio premium

Dacă preferi antrenamentele clasice de fitness sau bodybuilding, al doilea nivel oferă un spațiu luminos, cu aparate premium de la Hoist și alte branduri internaționale, unde designul ergonomic și siguranța fiecărui aparat transformă fiecare mișcare într-o experiență controlată și eficientă.

Clase de grup și pregătire fizică pentru junior

Următorul nivel este dedicat celor care preferă un antrenament mai lejer, dar la fel de eficient. Zona pentru clase de grup este un magnet pentru cei care caută energie, comunitate și diversitate. Clasele de Pilates, Zumba, Full Body, Glutes & Abs, Core & More, Tabata sau HIIT atrag zilnic participanți, mai ales public feminin.
Același etaj găzduiește și zona destinată pregătirii fizice pentru juniori. Copiii între 7 și 14 ani beneficiază de programe special concepute pentru vârsta lor.

Recuperare, terapie și echilibru

Mansarda este poate cel mai neașteptat și special spațiu. Departe de agitația sălii, aici începe procesul de recuperare, echilibrare și terapie. Cu vedere panoramică asupra orașului, mansarda găzduiește cabinetul de kinetoterapie, camere de masaj, sală de terapie și evaluare posturală.

Evaluare, antrenor personal și nutriție

La Athletic, nu vii să te antrenezi la întâmplare. De la început, poți face o evaluare corporală InBody, care îți analizează precis compoziția corporală. În baza acestor date, poți colabora cu un antrenor personal, care creează un plan personalizat, adaptat obiectivelor tale. Întregul proces este susținut de serviciile de consultanță nutrițională.

Facilități premium pentru un stil de viață echilibrat

Sala este gândită nu doar ca un spațiu de antrenament, ci ca un centru complet pentru starea ta de bine. Sauna, vestiarele moderne, dușurile spațioase și curate, Nutri Bar-ul și zona de relaxare transformă Athletic într-un loc în care îți face plăcere să revii.

Vara nu e despre pauze. Este despre tine.

În timp ce mulți amână, aici începe schimbarea. Iar vara este, poate, cel mai bun moment să începi să ai grijă de tine. Fără scuze. Fără amânări.

Athletic Sport Center îți oferă tot ce ai nevoie:
– Spații largi, aerisite, organizate inteligent pe patru niveluri.
– Antrenamente de forță, fitness, cardio, clase de grup și pregătire fizică pentru copii.
– Evaluare corporală, planuri nutriționale și antrenor personal.
– Kinetoterapie, masaj și programe de recuperare.
– Facilități premium: saună, vestiare moderne, Nutri Bar, zone de relaxare.

Unde găsești Athletic Sport Center?

Strada Constantin Brâncuși nr. 110, Cluj-Napoca
Mai multe informații despre servicii, program și tipurile de abonamente pe www.athleticsportcenter.ro

Athletic Sport Center. Nu este doar o sală. Este locul unde începe schimbarea. Și nu există un moment mai bun să începi decât acum!

Galerie Foto:

    

 

 

 

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

David Popovici, din nou fabulos! 🇷🇴 AUR și nou record european în proba de 100 m liber!

Maria Costea

Published

on

David Popovici a reușit încă o performanță de excepție! Tânărul înotător român a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber, stabilind totodată un nou record european cu un timp incredibil de 46,71 secunde.

Această performanță confirmă, încă o dată, că Popovici este unul dintre cei mai valoroși sportivi ai generației sale. Într-o cursă spectaculoasă, David a dominat de la start până la finish, impresionând atât publicul, cât și adversarii prin tehnica și viteza sa uluitoare.

🇷🇴 Cu acest rezultat, România urcă din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în natația europeană, grație unui sportiv care continuă să scrie istorie și să inspire o întreagă națiune.

Felicitări, David! Ești o legendă în devenire! 🥇🔥

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom