Connect with us

Sport

De ce românii consideră perioada comunismului ca una favorabilă. Daniel David: „I-aș pune să trăiască trei săptămâni într-un mediu simulat de acel tip”

Stefan Petre

Published

on

Profesorul Daniel David, rector UBB / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook

Educație

Aproape 50% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru țara noastră. Ce au în comun perioada comunistă și analfabetismul funcțional a explicat rectorul UBB, Daniel David.

Profesorul Daniel David, rector UBB / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai – Facebook

  Perioada regimului comunist a fost un lucru bun pentru aproape jumătate dintre români, o afirmație confirmată de ultimul sondaj INSCOP. Rezultatele arată faptul că 48% dintre persoanele participante nu consideră regimul prăbușit în 1989 unul nociv. În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (față de 45.5% în noiembrie 2013), în timp ce 42.2% sunt de părerea contrară (față de 44.7% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionați (față de 9.8% în noiembrie 2013).Daniel David: „I-aș pune să trăiască trei săptămâni într-un mediu simulat”Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), Daniel David, a comentat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 rezultatele cercetării.  Daniel David subliniază faptul că trecutul României trebuie valorizat într-o perioadă ceva mai îndepărtată. Iar tinerii de 18-25 de ani nu reprezintă un indicator demn de luat în considerare având în vedere că cei născuți la Revoluție au 34 de ani.CITEȘTE ȘI:
Sondaj: Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România„Nu mă aşteptam ca trecutul să fie valorizat în perioada comunistă. Mă aşteptam să fie un trecut un pic mai îndepărtat. (…) Eu ştiu ce au făcut colegii din institut, îi cunosc pe cei care lucrează, sunt profesionişti, ei au studiat percepţia. Era foarte important să comparăm această percepţie cu a celor care efectiv au trăit atunci. Degeaba luăm oameni care au peste 18 ani, 20, 25, dar nu ştiu ce a fost comunismul, nu ştiu ce a însemnat. I-aş întreba pe cei care au trăit şi ştiu ce a însemnat comunismul, cum am fost şi eu, care înainte să mă duc la şcoală, la ora 7, mergeam la coadă la lapte, la ora 5 dimineaţa şi îmi amintesc ce lucruri complicate erau (…) Dacă tinerii care acum se declară cu simpatii mari spre perioada comunistă i-ai pune să trăiască trei săptămâni într-un mediu simulat de acel tip, cred că şi-ar schimba rapid atitudinile”, a declarat Daniel David.
Perioada comunistă, analizată prin perspectiva analfabetismului funcționalÎntr-un procent de 48% românii au declarat că perioada comunistă a fost un lucru bun. Potrivit rectorului Daniel David, analfabetismul funcțional ar fi un posibil motiv pentru care jumătate dintre români consideră regimul comunist un lucru bun.„Procentul ăsta, când aud de 40 şi mie îmi aduce aminte de procentul de 40 şi de analfabetism funcţional pe care îl avem ca din 2015. Mă întreb ce legătură există între analfabetismul funcţional, care se referă la faptul că efectiv nu înţelegi lumea în care trăieşti, efectiv nu înţelegi nu numai ce citeşti, sau operaţiile matematice, nu înţelegi lumea de fapt. (…)”, a adăugat profesorul universitar. Potrivit lui Daniel David, sistemul de educație românesc a eșuat să le explice tinerelor generații cât de opresiv a fost sistemul comunist, iar manualele de istorie nu descriu suficient de bine acea perioadă.Care sunt persoanele care consideră că se trăia mai bine în comunism?Analiza socio-demografică relevă care sunt persoanele care consideră că se trăia mai bine în perioada comunistă. Aici regăsim:tinerii între 18 și 29 de aniromânii cu educație primarăromânii inactiviromânii potențial activilocuitorii din zona ruralălocuitorii din regiunile sudice sau esticeromânii cu venituri mai reduseAnaliza socio-demografică relevă care sunt persoanele care consideră că se trăia mai bine în perioada comunistă/ Sursa: INSCOPSociolog clujean, trei posibile explicații pentru procentul ridicat al nostalgicilor după perioada comunistăIoan Hosu, sociolog și prof.univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj identifică trei posibile explicații pentru procentul ridicat al nostalgicilor după perioada comunistă.„Posibilele explicații ar putea fi date de, în primul rând, necunoaștere. Vedem tineri care apreciază această perioadă, dar o apreciază fără să aibă prea multe informații, detalii sau să cunoască istoria acelor ani și atunci, sub influența unor narațiuni primite de la părinți sau bunici, care asociază acea perioadă cu o perioadă mai fericită, mai bună, tind și ei s-o aprecieze. Fără să cunoască, repet, detalii despre lipsuri, despre lipsa libertăților. Și atunci, unii din lipsa informațiilor și într-un context prezentat favorabil, spun – da, era mai bine, mai simplu.
Apoi, vorbim de cazul celor care au trăit ani buni în perioada comunistă și o apreciază. Eu cred că în cazul lor e vorba de uitare. Uită părțile negative și apreciază aspectele pozitive, mai ales aspectele legate de perioada din tinerețe, pe care o apreciază ca fiind pozitivă, indiferent despre ce alte constrângeri e vorba – libertăți, cenzură, opresiune, lipsuri”,   spune sociologul.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite