Politică
La Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programat la Bruxelles pe 4 şi 5 decembrie, pe a cărui agendă provizorie se află şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, nu va exista un vot pe acest subiect.
Aderarea României nu va fi supusă votului, în luna decembrie Foto Depositphotos.com
Potrivit surselor citate de Agerpres, există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024. Informația creează puțină confuzie în spațiul public. Unii specialiști atrag însă atenția asupra unor posibile strategii de ultim moment. Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj crede că situația este ciudată și necesită unele lămuriri. „Întreaga situație creată de apariția temei lărgirii spațiului Schengen pe agenda Consiliului de Justiție și Afaceri Interne din 5 decembrie, cât și anunțul de ultimă oră că tema de fapt nu va intra la vot, sunt foarte ciudate și cred că ar necesita unele clarificări și explicații. Pe de o parte, nu înțelegem de ce tema a apărut pe ordinea de zi, atâta timp cât nu exista niciun semnal că Viena și-ar fi schimbat intenția de a opune veto-ul său admiterii României și Bulgariei. Pe de altă parte, nu înțelegem de ce tema rămâne acum doar pe agendă și nu se continuă demersurile. Probabil că a fost o încercare în această perioadă, să zicem în ultimele două săptămâni, a președinției rotative a Consiliului de a încerca o soluție de ultim moment și probabil că aceste demersuri au eșuat. Este singura explicație cât de cât rațională pe care o putem da unei situații, repet, care a surprins la început, prin apariția temei, care sigur, ne-a dat anumite speranțe. E greu practic să se asume încă un eșec. Încă o dată tema apare în decembrie, la fel ca anul trecut, pe agenda Consiliului JAI. De data aceasta înțeleg că nu se va duce până la capăt și nu va exista votul, Dar poate că este și aceasta o strategie, de ultim moment de a avea acoperire publică, să spunem așa, în cazul în care nu se reușește, dar totuși să se încerce până în ceasul a 12-lea, găsirea unei soluții pentru ca lărgirea spațiului Schengen să treacă, totuși, repet, fără a da însă garanții publicului că aceasta este o reușită garantată”, consideră Valentin Naumescu.
Un posibil vot, a doua ziAderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii, în a doua zi vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, precum şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei. Acum un an, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Miniştrii europeni de interne au analizat, la Bruxelles, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI:
Source link